TRAGIČNA SUDBINA OBITELJI PETROVIĆ

Našoj Nađi (2) su u izolaciju doveli dječaka s ospicama. U trenutku se moj svijet srušio, zarazila se i ubrzo utonula u san iz kojeg se više nikada nije probudila...


Lada Novak Starčević
30.05.2019.08:00
Našoj Nađi (2) su u izolaciju doveli dječaka s ospicama. U trenutku se moj svijet srušio, zarazila se i ubrzo utonula u san iz kojeg se više nikada nije probudila...
Privatni album/Dragana Petrović

sažeto

Nakon tragedije neutješna majka postala je gorljiva zagovornica cijepljenja. Kaže da je osim zakonske ono i moralna obaveza


Lada Novak Starčević
30.05.2019.08:00

"Prije četiri godine sam ti obećala da ću za tebe dati i život. Da ti ne može nitko ništa, da nas nikakva sila na ovom svijetu neće razdvojiti, da si moja, samo moja.

Sve do siječnja prošle godine. Vjerovala sam u tu bajku kako majka i dijete žive sretno do kraja života. Sve dok se ta opaka bolest nije pojavila. Počela je harati ne pitajući za godine, kao oluja odnosila živote pa i tvoj. Znaš, pomislila sam 'ma neće to nas'. Kako sam samo pogriješila...", napisala je Dragana Petrović iz Kragujevca na nedavni rođendan svoje neprežaljene kćeri Nađe.

Djevojčica je umrla nakon što je u bolnici zaražena od ospica.

Kada je imala godinu dana, Nađa je dobila simptome autoimunog poliglandularnog sindroma tipa 1. Izgubila je svu kosu, imala je sistemsku kandidijazu, autoimuni hepatitis i dr. Zbog toga nije mogla biti cijepljena.

Tada 2,5-godišnja djevojčica je 5. siječnja 2018. godine zbog zdravstvenih problema primljena na odjel izolacije u Kliničkom centru Kragujevac. Drugi dan su u njenu sobu (u izolaciji) stavili bolesnog dječaka od devet mjeseci. On je imao ospice, što je majka tek kasnije saznala.

"Nas dvije smo tek nakon dva sata bile premještene u drugu sobu, nakon mojih žalbi dežurnom liječniku", prisjeća se majka.

Privatni album /Dragana Petrović

Zbog visokih transaminaza 9. siječnja prebačene su u Institut za majku i dijete, i Dragana je tada usput od dječakove majke saznala da on ima ospice.

U trenutku, moj svijet se srušio, znala sam da će i ona dobiti, ali opet u dubini duše sam se nadala da neće.

12. siječnja Nađa je dobila temperaturu. Majka kaže da je odmah znala što je.

"Drhtala sam, plakala, ali ponovno se nadala da nije to to. Istog dana u večernjim satima Nađa je utonula u san iz kojeg se više nikada nije probudila... Nije jela, nije pila, nije se budila, nije reagirala... Svakim danom bila je sve lošije, njene potrebe za kisikom su bile sve veće, sa 1 litre došle smo na 7 litara u roku od tri dana", priča.

Privatni album /Dragana Petrović

Osula se i liječnici su potvrdili da je djevojčica zaražena ospicama. Tad je započela njena borba za život koja je trajala gotovo tri mjeseca.

4. travnja prošle godine došlo je do srčanog zastoja i Nađa je preminula.

Unutrašnja kontrola je nakon smrti napisala da nije bilo nikakvih propusta u liječenju u KC Kragujevac. Majka je usmeno dobila odgovor da znaju da su pogriješili.

Roditelji su pokrenuli postupak protiv bolnice. Dobili su izvještaj zaštitnika prava pacijenata da je bilo propusta u liječenju. Nađi je ugroženo pravo na sigurnost i nisu poštovani protokoli i smjernice koje je izdalo Ministarstvo zdravlja Srbije za suzbijanje i sprečavanje širenja epidemije ospica.

Obitelj sad čeka vještačenje i početak suđenja.

Majka nakon svega ima brojna pitanja, na koja joj bolnica nikad nije dala odgovore:

"Ako je primljena u izolaciju, što je beba s ospicama tražila kod nje u sobi? 

Zašto prilikom premještaja na Institut za majku i dijete 9. siječnja nigdje u otpusnom pismu nije navedeno da je Nađa imala kontakt s ospicama radi sprečavanja širenja zaraze? 

Zašto odmah po saznanju da je imala kontakt s ospicama nije dobila imunoglobuline nego tek 22. siječnja (16 dana nakon kontakta)?

Zašto me nitko nije doživio kada sam kao papagaj ponavljala svaki dan po minimum 10 puta da je Nađa najvjerojatnije zaražena nego mi je rečeno da umišljam i da joj nije ništa?

Posljednje i najvažnije, zašto ne preuzmete odgovornost i prestanete lagati i ovaj narod i sebe? Zašto ne pokazete barem malo ljudskosti? Djeteta nema, ali nama treba mir, koji nemamo otkako je umrla."

Privatni album/Dragana Petrović

Mama Dragana u svojoj je boli postala velika zagovornica cijepljenja. Roditeljima koji ne žele cijepiti svoju djecu poručuje da se ne informiraju na internetu nego se obrate ljudima koji su za to završili školu.

"Cijepljenje je zakonski obavezna i moralna obaveza svih nas kako bismo prvenstveno zaštitili sebe i svoju djecu, a zatim one ugroženije, trudnice, starije i one koji cjepivo ne smiju primiti iz medicinski opravdanih razloga", navodi i nada se da niti jedno dijete neće zadesiti tragedija koju je ona doživjela.

cijepljenje

ospice

antivakseri

Pravda za Nađu

Dragana Petrović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter