Dunja Mazzoco za 100posto

'Naš Sijer upotrebljavao je izraze koji su svima razumljivi, do te mjere da je čak i personificirao vrijeme. To je ono po čemu bismo trebali slijediti njegov put'


Lada Novak Starčević
11.12.2018.08:30
'Naš Sijer upotrebljavao je izraze koji su svima razumljivi, do te mjere da je čak i personificirao vrijeme. To je ono po čemu bismo trebali slijediti njegov put'
Cropix/arhiva

sažeto

Većinu meteorologa koje danas gledamo na malim ekranima Milan Sijerković učio je poslu na Meteorološkom praktikumu na PMF-u


Lada Novak Starčević
11.12.2018.08:30

Milan Sijerković, jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa i dugogodišnji suradnik Nove TV, preminuo je u 84. godini života, što je rastužilo cijelu Hrvatsku koja ga je neizmjerno cijenila. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu, a bio je poznat kao televizijski prognostičar. Taj posao počeo je raditi 1968. godine na HTV-u. 

Osim rada u medijima, Sijerković je predavao i kolegij Meteorološki praktikum na zagrebačkom PMF-u, gdje je imao dvadesetogodišnju karijeru. Uživao je prenositi znanje mladim studentima. Upravo je tako većina meteorologa koje danas gledamo na malim ekranima svoje znanje dobila upravo od njega.

Jedna od njih je i Dunja Mazzoco Drvar, RTL-ova prognostičarka, koja je i recenzirala jednu Sijerkovićevu knjigu za djecu. Kaže da joj je to bila posebna čast i dokaz da je cijenio njen rad. Prije mjesec i pol napisala je pogovor za njegovu drugu knjigu 'Vrijeme i klima Rijeke i Kvarnera', naklade Val, koja se upravo ovih dana tiska.

U tom pogovoru opisala sam svoje osjećaje i pokušala prenijeti zahvalnost jednom od svojih najvećih učitelja, ne znajući da će pogovor zapravo postati posljednjim oproštajem s njim.

"Mnogima od nas bio je neposredni učitelj jer je generacijama mlađih meteorologa držao na fakultetu meteorološki praktikum. To je ujedno bio i naš prvi doticaj s prognozom vremena. Svi koji smo nastavili u tom segment od njega smo naučili osnove posla", rekla nam je Mazzoco Drvar.

Cropix/arhiva

Sijerković je otišao u mirovinu 2000. godine i ona je, tehnički, došla na njegovo radno mjesto.

"Moja generacija i oni mlađi od mene nisu imali priliku raditi s njim neposredno, svaki dan. Ipak, budući da je ostao aktivan i dalje, sve do nedavno, često je navraćao i još češće nazivao operativu na DHMZ-u. U tim situacijama on bi od nas tražio da ga uputimo u najnovije materijale i znanja, a zauzvrat bi on nas podučavao svojim prognostičkim iskustvom. A ono je bilo neizmjerno", ispričala nam je prognostičarka.

Dodala je da Sijerković nije bio poseban i poznat samo po tome.

"Mislim da će ga ljudi pamtiti po rječniku kojim se služio i načinu kako je govorio. Za razliku od mnogih meteorologa koji koriste prilično šabloniziran tehnički jezik, on je upotrebljavao izraze koji su svima razumljivi, do te mjere da je čak i personificirao vrijeme. To je ono po čemu bismo svakako trebali slijediti njegov put!", kaže nam Mazzoco Drvar.

'Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto', napisali su njegovi kolege meteorolozi na Facebooku.

Svoje je prognoze često znao začiniti pučkim izrekama o vremenu, koje je ujedinio u knjizi 'Pučko vremenoslovlje'.

Cropix/arhiva

Sijerković je pisao za brojne novine te izdao stručno-popularne knjige, kao i dječje slikovnice u kojima je meteorologiju na edukativan i zabavan način približio najmlađima.

Za sve to 1991. godine dobio je državnu nagradu "Fran Tućan", a prethodno tome i Povelju za dugogodišnji uspješan i požrtvovan rad od RHMZ-a te Zahvalnicu s plaketom za doprinos hidrometeorološkoj djelatnosti.

Njegovu stručnost i iskustvo prepoznalo je i Hrvatsko meteorološko društvo, koje ga je 2016. godine nagradilo priznanjem za životno djelo.

Prije nego što ga je savladala bolest, napisao je gorespomenutu knjigu.

"Jedna je to od mnogih i nadam se da će sve one zajedno biti dovoljne da uspomena na našeg Sijera, kako smo ga svi od milja zvali, ostane živjeti i dalje, ali i da generacije mladih meteorologa mogu i dalje od njega učiti", zaključila je Mazzoco Drvar i sama potresena odlaskom našeg najvećeg meteorologa.

prognoza

meteorologija

Milan Sijerković

Dunja Mazzoco Drvar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter