'Ne gubite nadu jer oni nisu mrtvi'

Nakon nesreće 1991. žena je pala u komu, a 28 godina kasnije se probudila i šokirala je sina s prvom riječi koju je izgovorila


100posto
25.04.2019.17:00
Nakon nesreće 1991. žena je pala u komu, a 28 godina kasnije se probudila i šokirala je sina s prvom riječi koju je izgovorila
Sandra Šimunović / Cropix

sažeto

Tada 32-godišnja Munira pretrpjela je tešku ozljedu mozga u prometnoj nesreći


100posto
25.04.2019.17:00

Munira Abdulla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, probudila se iz vegetativnog stanja nakon 28 godina. To stanje je slično komi, jedino pacijenti mogu reagirati na bolne podražaje.

"Nikad nisam odustao od nje jer sam uvijek imao osjećaj da će se jednog dana probuditi", rekao je njezin sin Omar.

Tada 32-godišnjakinja pretrpjela je tešku ozljedu mozga nakon prometne nesreće 1991. godine. Njezin sin imao je samo četiri godine. Ona mu je tada spasila život jer ga je zagrlila kako bi ga zaštitila od školskog autobusa koji se zabio u njihov automobil.

Omar i stric su imali samo manje ozljede. Nakon nekoliko sati iz lokalne bolnice je prebačena u London na specijalističko liječenje.

Nakon brojnih pretraga vratili su je u Emirate, gdje su je godinama hranili kroz cjevčicu i redovito joj radili fizioterapiju da bi sačuvali mišiće od propadanja.

Prije dvije godine Mohammed bin Zayed, princ Abu Dabija, platio joj je specijalno liječenje u Njemačkoj. Tamo je imala jake fizikalne terapije i davali su joj lijekove kako bi poboljšali njezine obrasce budnosti i spavanja.

"Naš primarni cilj bio je omogućiti njenoj svijesti da se razvije i napreduje unutar zdravog tijela, poput osjetljive biljke koja traži dobro tlo", rekao je dr. Ahmad Ril, specijalist neurologije koji ju je liječio.

I onda se jedan dan desilo čudo.

"Stvarala je čudne zvukove i stalno sam zvao liječnike da je pregledaju, rekli su da je sve normalno. Onda sam se tri dana kasnije probudio jer je netko dozivao moje ime. To je bila ona! Zvala me je i poletio sam s radošću, godinama sam sanjao o ovom trenutku, a moje ime je bila prva riječ koju je rekla", izjavio je njezin sin.

Danas njegova majka može razgovarati, ali se i dalje oporavlja u Abu Dabiju.

"Našu priču sam podijelio jer želim poručiti ljudima da ne gube nadu kad su njihovi najbliži u pitanju. Nemojte ih smatrati mrtvima kad su u takvom stanju", rekao je.

probudila se iz kome

medicinsko čudo

newsletter

Prijavite se na Newsletter