tajna najpoznatije američke obitelji

Najstariju kćer su zbog promiskuiteta poslali na lobotomiju, a onda su je smjestili u sanatorij gdje su je držali skrivenu do kraja života


Lada Novak Starčević
13.08.2019.10:45
Najstariju kćer su zbog promiskuiteta poslali na lobotomiju, a onda su je smjestili u sanatorij gdje su je držali skrivenu do kraja života
Profimedia

sažeto

Rosemary Kennedy imala je poteškoća u razvoju, vjerojatno zbog toga što je prilikom rođenja ostala bez kisika


Lada Novak Starčević
13.08.2019.10:45

Joseph Kennedy početkom 20. stoljeća bio je najmlađi šef američke banke i prvi irski imigrant u Bostonu kojem je tako nešto pošlo za rukom. Nekoliko mjeseci kasnije uspješni mladi bankar oženio se za Rose, rođenu Fitzgerald, djevojku iz obitelji irskih useljenika. Imali su devetero djece, četiri sina i pet kćeri.

Sin John Fitzgerald 1960. postao je američki predsjednik, a Joseph je ubrzo doživio moždani udar nakon kojeg je izgubio moć govora dok mu je desna strana tijela ostala mu nepokretna.

Poživio je još nekoliko godina, a srce mu je puklo nakon ubojstva sina Roberta, tijekom predsjedničke kampanje 1969. godine. 

Od devetero Josephove djece, četvero je umrlo nasilnom, a četvero prirodnom smrću. Živa je još jedino 91-godišnja Jean Ann Kennedy.

Osim sa sinovima nije imao sreće ni s kćerima. Kćer Rosemary je rođena s blagom mentalnom retardacijom. Iako je bila članica jedne od najpoznatijih američkih obitelji, njezini roditelji skrivali su ju većinu njezinog života.

Profimedia

Rosemary je rođena 13. rujna 1918. godine. Imala je poteškoća u razvoju, vjerojatno zbog toga što je prilikom rođenja ostala bez kisika.

"Bila je slatko, sretno dijete, no također je bila frustrirana jer se nije mogla družiti sa svojom braćom i sestrama. Bila je sklona promjenama raspoloženja i fizičkoj agresiji", piše povjesničarka Kate Clifford Larson u knjizi 'Skriveni Kennedy'.

Njezina točna dijagnoza nikada nije objavljena u javnosti, no kod njezinih ambicioznih roditelja nije bilo mjesta za nesavršenosti.

Poslali su je da se školuje u inozemstvu kada je imala samo 11 godina. Njezina pisma koja je slala kući pokazuju koliko je bila usamljena i koliko joj nedostaje obitelj. To je tako srcedrapajuće.

Kad je imala 19 godina bila je pozvana na primanje kod kralja Georgea VI., no živahna Rosemary uskoro je postala prevelika odgovornost za roditelje.

Okrutna procedura izvodila se bez anestezije

Kao tinejdžericu, poslali su je u samostan iz kojeg se često iskradala. Znala se vraćati pijana, s lišćem u kosi... Nagađalo se da se vani nalazi s muškarcima zbog seksa. A otac je zbog toga bio jako uznemiren.

1941. godine, kada je Rosemary imala 23 godine, odlučio ju je poslati na lobotomiju. Nadao se da će se prestati ponašati promiskuitetno.

Lobotomija je u to vrijeme postajala popularan tretman za mentalne bolesti. Bila je to okrutna procedura, koju je obično radio bez anestezije, kojom je pacijentu specijalnim iglama uklanjao prednji dio mozga, koji je zadužen za ponašanje i osobnost čovjeka. Nakon lobotomije pacijenti bi postali mirni i poslušni.

Iako je među psihičkim bolesnicima bilo samo 40 posto žena, čak 80 posto lobotomija je izvršeno upravo na njima, a tipične dijagnoze su bile homoseksualnost ili nimfomanija.

"Krenuli smo od vrha glave, mislim da je Rosemary bila budna. Dobila je blago sredstvo za smirenje. Napravio sam kirurški rez u mozgu kroz lubanju. Instrument koji je koristio dr. Watts izgledao je poput noža za maslac. Zamahnuo je gore-dolje, postavili smo Rosemary nekoliko pitanja. Dr. Watts ju je zamolio da recitira Gospodinovu molitvu i otpjeva 'Bože blagoslovi Ameriku' te da broji unatrag. Na temelju odgovora smo vidjeli koliko daleko ići. Kad je Rosemary počela govoriti nepovezano, stali smo",  ispričali su u jedinom intervjuu koji su dali na tu temu liječnici James Watts Walter Freeman, koji su obavili lobotomiju.

Rosemary nakon nje više nije mogla hodati ni govoriti, te je mentalno bila na nivou dvogodišnjeg djeteta.

Zbog svega je postala još veća sramota obitelji. Hitno je smještena u bolnicu u Wisconsinu gdje je ostala zatvorena do smrti 2005. godine. Braća i sestre deset godina nisu znali što se dogodilo.

Majka ju nije posjetila punih 20 godina, a otac više nikada.

John F. Kennedy

mentalna retardacija

Joseph Kennedy

Rosemary Kennedy

lobotomija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter