BEZREZERVNO JOJ SE VJERUJE

Najmoćnija žena Sjeverne Koreje, o kojoj skoro ništa ne znamo, drži sudbinu zemlje u svojim rukama


Vedrana Sunko
13.07.2019.17:00
Najmoćnija žena Sjeverne Koreje, o kojoj skoro ništa ne znamo, drži sudbinu zemlje u svojim rukama
Profimedia

sažeto

Danas se njen službeni položaj smatra jednak po rangu onom predsjednika nacionalnog parlamenta i potpredsjednika Radničke partije


Vedrana Sunko
13.07.2019.17:00

 U prepunom stadionu Pjongjanga, koji prima 20.000 gledatelja, sjedila je čak četvrta s lijeva u odnosu na brata Kima Jong-una na obilježavanju 25. obljetnice smrti njihovog djeda Kima Il-sunga.

 Prizor koji je prenijela južnokorejska agencija Arirang news mogao je značiti samo jedno; sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i službeno je promovirao svoju mlađu sestru Kim Yo-jong na jednu od najviših pozicija državne vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje. Odnosno, Sjeverne Koreje. 

Računajući prema mjestu na kojem je sjedila, svjetski mediji objavili su da je Kim Yo-jong kao članica Politbiroa Kim Il-jongove države, unaprijeđena na neku funkciju koja je čini 9. rangiranom osobom u toj zemlji prema moći i ovlastima, a lako moguće čak i više od toga.

To sigurno neće biti i kraj njenog uspinjanja prema hijerarhijskom vrhu Sjeverne Koreje, što se moglo naslutiti još od 9. ožujka 2014. godine, kada se po prvi put pojavila u javnosti u društvu svog brata-vladara, dok je on glasao na izborima za Vrhovnu narodnu skupštinu, nacionalni parlament od 687 zastupnika.

Već tada su je imenovali visokom dužnosnicom Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije. Od tog trenutka mediji, vlade i obavještajne službe pratili su svaki korak Kim Yo-jong, bilježili njeno sve češće pojavljivanje uz brata i pokušavali rekonstruirati njihov odnos i njenu prošlost, što je ponekad bilo jako teško, a u nekim trenucima i nemoguće.

Ne zna se ni koliko joj je godina

Isto kao što je slučaj s Kimom Jong-unom, ni za nju nije sasvim sigurno koje godine je rođena. Za vođu se pretpostavlja da je rođen 1983., premda se službeno vodi kao da je godište 1982. Navodno je riječ o tome da su državne vlasti, još u doba vladavine njihovog oca Kima Jong-ila, na taj način htjele naštimati okruglih 70 godina od rođenja Kima Il-sunga, njegovog djeda, i točno 40 godina od rođenja Kima Jong-ila.

Današnji vrhovni vođa i Kim Jong-chul, njihov najstariji brat, odrastali su u posvemašnjoj izolaciji, bez djece koja bi im bila prijatelji, bez mogućnosti da se druže, čak niti sa starijima polubratom i polusestrom.

Profimedia

Uostalom, prije dvije godine smatra se  da je Kim Jong-un u atentatu likvidirao najstarijeg polubrata Kima Jong-nama. U takvoj obitelji to je značilo da je Kim Yo-jong, iako kći tadašnjeg vladara Sjeverne Koreje, jedna od najusamljenijih osoba u toj zemlji. Bila je previše mlada da bi se igrala s braćom, od kojih je mlađa šest ili sedam, odnosno četiri ili pet godina, a kad su njih dvojicu slali na školovanje u inozemstvo, privremeno je izgubila sve bliske kontakte s ljudima približno svoje dobi. Na svoje je ipak došla tijekom zajedničkog školovanja u Švicarskoj od 1996. do 2000. godine, te kasnije kada se vratila u Sjevernu Koreju i upisala prvo Kim Il-sungovu vojnu akademiju, a potom i kompjutorske znanosti na Kim Il-sungovom sveučilištu. 

Špekuliralo se da je nakratko preuzela i bratove dužnosti

Nekoliko godina o njoj vanjski svijet je znao samo da postoji, a onda su je obavještajni krugovi prvi put uočili 2010., kada je imala 22 godine. Sjedila je odmah do osobne tajnice svog oca na 3. konferenciji Radničke partije Koreje i to je značilo da na tu djevojku itekako valja računati u budućnosti.

Sljedeći put svijet ju je ugledao 2011. dok je uz svog brata ispraćala preminulog oca na posljednji počinak, a 2012. godine je konačno sve počelo. Kamere državne televizije prikazale su je uz svog brata,kako prati vojne vježbe i to u svojstvu osobe zadužene za organiziranje njegovog putovanja.

Pola godine otkako su je kamere snimile u pratnji brata na izborima za parlament, špekuliralo se čak i o tome da je nakratko preuzela njegove državne dužnosti i ovlasti dok je bio nesposoban držati naciju pod čvrstom kontrolom zato što je morao na operaciju. Odmah potom službeno je imenovana zamjenicom, a pola godine kasnije i direktoricom Ministarstva za propagandu i agitaciju. Drugim riječima, od 2015. nju se na nacionalnoj televiziji moglo vidjeti tek nešto manje redovito nego njenog brata. U svibnju 2015. obavještajni krugovi doznali su da je pred porodom, ali nije baš bilo jasno tko bi mogao biti otac.

Kimova mlađa sestra je glavna osoba u zemlji zadužena za uvjeravanje nacije da živi odlično te da nema veće i slavnije nacije od njihove. Zapadu ju je proglasio najmoćnije žene u Sjevernoj Koreji i taj status ima i danas, čak i u većoj mjeri nego ikada ranije.

Ona je početkom 2018. bila u delegaciji Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji i po svojim kretnjama odavala je vidno opušteniju osobu od ukočenih, smrknutih i opreznih državnih dužnosnika i agenata, kojima je bila okružena. Tada su svjedoci epizoda njenog života počeli pričati kako ju je, primjerice, majka vodila sa sobom u šoping u Pariz 2004. kao  16-godišnju djevojku.

Šarmantna, opuštena i pouzdana desna ruka bratu

 U doba zimske olimpijade bilo je jasno da Kim Jong-un toj mladoj ženi bezrezervno vjeruje, moguće čak da je to i jedina osoba u cijeloj Sjevernoj Koreji u koju ima puno povjerenje. Povjerio joj je čak da bude ta koja će se osobno sresti s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom. Diplomati su je opisivali kao osobu koja odlično govori strane jezike, iznimno je šarmantna, a državna sjevernokorejska televizija ne jednom je prikazala kako se opušteno smije u pratnji svog brata, čak i kako mu povremeno preko ramena nešto govori na uho.

Profimedia

 Kada se pogleda unazad, zanimljivo je da je ona tijekom zimskih olimpijskih igara bila jedna od devet državnih dužnosnika koji su u ime Sjeverne Koreje pratili tu manifestaciju. A onda, u lipnju prošle godine, na vidjelo je izašlo da je lako moguće da je Kim Yo-jong zapravo već danas desna ruka svom bratu, da je osoba koja trenutno nije i nominalno druga najmoćnija osoba samo zato što još uvijek povezuje konce državne administracije, odnosno još uvijek prolazi kroz proces ovladavanja. 

Za vrijeme susreta s Donaldom Trumpom u Singapuru, kada su dva državnika trebala potpisati sporazum, na stolu su ih čekala dva crna naliv-pera. Očekivano, kao što Kim Jong-un uvijek uza se ima kušače hrane i ovaj put jedan od ljudi iz njegove pratnje prišao je naliv-peru u rukavicama i dezinficirao ga. No onda je Kimu prišla njegova sestra i iz svog sakoa izvukla vlastito naliv-pero kojim je Kim potpisao sporazum s Trumpom. Ovaj trenutak je u određenim krugovima  spektakularno odjeknuo.

 Prema dostupnim podacima, analitičari južnokorejskih medija navode da je nedavno uspješan susret Donalda Trumpa i Kima Jong-una u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja vođa iz Pjongjanga pripisao njoj. Danas se njen službeni položaj smatra jednak po rangu onom predsjednika nacionalnog parlamenta i potpredsjednika Radničke partije, što je puno više od 9. najmoćnije osobe u zemlji. 

Sjeverna Koreja

Kim Jong-un

Kim Yo-jong

najmoćnija žena

newsletter

Prijavite se na Newsletter