OD MOBITELA DO LAPTOPA

Najbolji gadgeti za klince pomoću kojih će još bolje učiti


100posto
29.07.2019.10:25
Najbolji gadgeti za klince pomoću kojih će još bolje učiti
iStock

sažeto

Nova školska godina sve je bliže, a osim kvalitetne školske torbe, šarenih bilježnica, bojica i knjiga, klinci se sve više služe gadgetima koji im mogu itekako biti od pomoći kod učenja.


100posto
29.07.2019.10:25

Moderna tehnologija razvija se iz dana u dan, a shodno time i uređaji za djecu, ali treba uzeti u obzir koji gadgeti su primjereni za koji uzrast.

Mobitel

Prvo pitanje koje se postavlja je – treba li djetetu mobitel već od prvog razreda osnovne škole ili je to ipak prerano? Moramo se pomiriti s činjenicom kako današnji klinci barataju tehnologijom vrlo prirodno i okruženi su s njom već (ponekada doslovno) od rođenja. Mobitel je savršeno sredstvo komunikacije pomoću kojeg vam se dijete može javiti u svakom trenutku je li stiglo kući, na trening, ali odličan je i za hitne slučajeve. Bitno je dijete naučiti da mobitel ne smije koristiti tijekom nastave te da ga za to vrijeme isključi i spremi u školsku torbu. U slobodno vrijeme odredite koliko vremena dijete smije provesti na mobitelu, a umjesto da samo ''visi'' po brojnim aplikacijama, iskoristite zajedno prednost kamere na mobitelu i posvetite se s djetetom osnovama fotografije i snimanja kako bi zabilježili zajedničke obiteljske trenutke.

Tablet

S obzirom na to da tablet ima sve funkcije računala, iznimno je popularan kod roditelja i školaraca. Stane djetetu u krilo, pogoduje vježbama koordinacije oko-ruka i efikasan je za korištenje ekrana na dodir. Na tabletu možete skinuti brojne aplikacije koje će poticati dječju maštu i učenje, primjerice stranih jezika, ali postoje i brojne aplikacije s matematičkim zadacima, lekcijama iz fizike i kemije i brojnih drugih predmeta. Uz igru i zabavu, dijete s lakoćom može usvojiti znanja, a da nije ni svjesno da aktivno uči. Dovoljno je reći kako brojne škole diljem svijeta imaju tablete implementirane u nastavu kao edukacijska sredstva.

Pametni satovi i fitness narukvice

Kombinacija klasičnog ručnog sata i mobitela rezultirala je popularnim pametnim satovima i fitness narukvicama. Djecu osvajaju svojim dizajnom i bojama, a roditelje jer u sebi imaju GPS pomoću kojeg mogu pratiti kretanje djeteta, ali i fizičke aktivnosti tijekom čitavog dana i treninga.

iStock

Laptop

Djeca u višim razredima već su usvojila radne navike i učenje, a također su upućeni kako se služiti mobilnim uređajima i internetom. Laptop je idealno rješenje za računalo kod kuće jer ne zauzima previše mjesta, može se nositi posvuda, a djeca mogu koristiti laptop u jednakoj mjeri za učenje i za zabavu. Bez obzira na to što su odgovorni i pažljivi, važno je kontrolirati njihove navike i uvesti pravila kojih se moraju držati kako biste uspješno zaštitili svoje dijete od negativnih učinaka interneta.

S vremena na vrijeme svakako prekontrolirajte djetetove društvene mreže. Naravno da vaš školarac mora imati svoju privatnost, ali i vi trebate imati uvid u njegov 'društveni' online život.

back to school

newsletter

Prijavite se na Newsletter