PROJEKT KOJI UVODI REVOLUCIJU U PREHRANI

Na tržište stiže nova vrsta hrane proizvedena isključivo od vode, zraka i struje, pitamo se deblja li


Vedrana Sunko
03.07.2019.08:00
Na tržište stiže nova vrsta hrane proizvedena isključivo od vode, zraka i struje, pitamo se deblja li
Solar Foods

sažeto

Proces dobivanja proteina soleina nalikuje procesu pravljenja piva- živi mikrobi se stavljaju u tekućinu i hrane mjehurićima ugljičnog dioksida i hidrogena


Vedrana Sunko
03.07.2019.08:00

Finska tvrtka "Solar Foods" proizvodi hranu od struje, vode i zraka. Idu toliko daleko da planiraju za dvije godine u supermarketima prodavati količinu proizvoda dovoljnu za pripremanje 50 milijuna obroka, piše Guardian.

Radi se o proizvodu u obliku praha punom proteina, koji ima ukus brašna.

Solar Foods

Napravili su ga pomoću sintetičkog proteina soleina, koji se proizvodi od vode, zraka i struje. Proces dobivanja soleina nalikuje procesu pravljenja piva. Živi mikrobi se stavljaju u tekućinu i hrane mjehurićima ugljičnog dioksida i hidrogena, koji se oslobađaju iz vode primjenom električne energije. Mikrobi stvaraju protein, koji se zatim suši da bi se dobio prah.

Dr Pasi Vainikka, izvršni direktor ovog startupa, kaže da je tvrtka stvorila neutralan način za proizvodnju potpuno prirodnog proteina, koji ni na koji način ne šteti okolišu. Prodaju ga u obliku brašna po cijeni od pet eura po kilogramu.

„To je potpuno nova vrsta hrane, nova vrsta proteina, koja se po načinu proizvodnje razlikuje od sve hrane koja se danas nalazi na tržištu jer joj nije potrebna ni agrikultura, ni akvakultura „ kaže  Vainikka te dodaje da solein može biti "sastojak poput bilo kojeg sastojka u hrani", a moguće je i "pretvoriti prah u vlakna koja su nalik mesu ili kruhu".

hrana

ekologija

startup

solein

ekološka proizvodnja

hrana od zraka

newsletter

Prijavite se na Newsletter