Uskoro je mukama kraj

Na pomolu je cjepivo koje će spriječiti nastanak akni


100posto
02.09.2018.09:00
Na pomolu je cjepivo koje će spriječiti nastanak akni
Profimedia

sažeto

Tretman bi bio oblik imunoterapije, koja bi se u borila protiv akni unutar tijela


100posto
02.09.2018.09:00

Bilo da ste tinejdžer ili odrasla osoba, ako imate ozbiljan problem s aknama to zna biti jako frustrirajuće. Ali novo istraživanje moglo bi pružiti nadu svima koji pate zbog akni: cjepivo samo što nije izašlo.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija iz San Diega ostvarili su napredak, otkrili su kako je moguće sa specifičnim antitijelom pobijediti toksin koji izlučuje bakterija iz akni. Otkrili su da se time i smanjuju kožne upale koje uzrokuju akne. 

Nadaju se da će pomoću cjepiva blokirati bakteriju koja uzrokuje akne tako što će pobijediti toksin imena Christie-Atkins-Munch-Peterson (CAMP), piše The Independent. Za sada su uspješno proveli testianja na prikupljenim stanicama ljudske kože i kože miševa. 

"Jednom kad provjerimo metodu na velikom kliničkom testiranju, naše otkriće utjecat će na milijune ljudi koji pate od akni", rekao je glavni istražitelj Chun-Ming Huang.

Tretman bi bio oblik imunoterapije, koja bi se u biti borila protiv akni unutar tijela umjesto da se oslanja na antibiotike, hormonske tretmane ili druge lijekove u tretiranju tog problema.

Zbog velike raširenosti akni, od kojih pari 85 posto adolescenata i više od 40 milijuna odraslih samo u SAD-u nova, sigurna i učinkovita terapija je prijeko potrebna.

ljepota

akne

cjepivo

koža zdravlje

newsletter

Prijavite se na Newsletter