ZA 100POSTO PIŠE UGLEDNI DR. MAZALIN

Na oduševljenje brojnih 'doktora kućne radinosti' i 'specijalista googleologa' lijekovi bez recepta će uskoro biti još pristupačniji. To je opasno!


Milan Mazalin
27.11.2018.12:00
Na oduševljenje brojnih 'doktora kućne radinosti' i 'specijalista googleologa' lijekovi bez recepta će uskoro biti još pristupačniji. To je opasno!
Cropix/arhiva

sažeto

'Briga za zdravlje trebala bi se bazirati na zdravim životnim navikama i preventivnim liječničkim pregledima, a ne samoliječenju', kaže zagrebački liječnik


Milan Mazalin
27.11.2018.12:00

U zadnjih pet godina udvostručila se prodaja bezreceptnih lijekova, a najavljeno smanjenje PDV-a na njih, učinit će ih još pristupačnijim, na oduševljenje brojnih 'doktora kućne radinosti' i 'specijalista googleologa'.

Bezreceptni lijekovi, prilikom svog stavljanja na tržište prolaze stroge, zakonski regulirane kontrole, iste kao i lijekovi koji se izdaju na recept. To znači da je siguran sastav i djelovanje tih lijekova, ali izostaje liječnička indikacija i preporuka za njihovim korištenjem, što može rezultirati pogrešnim, nepotrebnim, a često i opasnim korištenjem takvih lijekova.

Brigu za vlastito zdravlje smatram izuzetno važnom i hvalevrijednom, ali ona bi se trebala bazirati na zdravim životnim navikama i preventivnim liječničkim pregledima, a ne samoliječenju.

Moderno doba donosi lako dostupne informacije i stalni manjak vremena, to mnoge ljude navede na samoliječenje. Nakon par internetskih članaka o nekoj bolesti ili još gore forumskih diskusija, neki postaju stručnjaci za medicinu, postavljaju dijagnoze i što je najopasnije, određuju terapiju. Kada tome pridodamo dostupnost mnogih lijekova, ali i raznih „lijekova“, lako dolazimo do ozbiljnih problema.

No mora se priznati da nisu krivi samo instant internetski stručnjaci, nego i stanje u našem zdravstvu, koje postaje sve nedostupnije, liste čekanja sve duže pa su ljudi ponekad prisiljeni na vlastito snalaženje i samopomoć.

U takvim situacijama apeliram na maksimalnu razboritost te ograničavanje na jednostavnije i poznate slučajeve, a za sve izvan toga obratite se stručnjacima.

Ne podliježu strogim propisima koji vrijede za lijekove, već samo propisima o ispravnosti hrane

Na tržištu je svakim danom sve više bezreceptih lijekova, ali i raznih ljekovitih sredstava i dodataka prehrani. Upravo taj dio predstavlja dodatni problem u, danas sve češćem, samostalnom liječenju.

U toj šarolikoj skupini nalazimo šumu raznih čudotvornih napitak, eliksira, ekstrakata sastavljenih od egzotičnog raslinja, organa rijetkih životinja i mističnih minerala.

Oni ne podliježu strogim propisima koji vrijede za lijekove, već samo propisima o ispravnosti hrane. To im omogućava prava na reklamiranje i davanje najrazličitijih i najpoželjnijih obećanja. Nude rješenje za sve bolesti, tegobe i stanja. Obećavaju mršavljenje bez muke, ispravljanje kralježnice, regeneraciju zglobova, nestanak čukljeva, mladenački izgled i potenciju na kojoj bi pozavidio i Casanova.

Damir Krajač / CROPIX

U nadi da neće naštetiti, odgledam sve češće reklame za takve proizvode i najčešće se nasmijem izrečenom, sve do završnog djela kada spiker rafalnom paljbom izrekne famozno '…o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika!'

Molim, mene nemojte pitati o pasjem zubu, đavoljoj kandži, hrskavici morskog psa, noćurku i ekipi te kako oni djeluju s lijekovima koje pijete i koje ćete zamijeniti s upravo navedenim čudesima. Obično bih u takvim situacijama kazao da to ne uzimate ili da pitate 'svog ljekarnika'. Ali odnedavno shvatih da ni to ne mogu reći, jer tko zna na kojeg ljekarnika ćete naići.

Što da vam prodavačica odbije prodati slaninu jer je muslimanske vjere?

Prije nekoliko dana pročitao sam članak u kojem se kaže da je magistra u nekoj ljekarni, zbog priziva savjesti, odbila izdati pacijentici kontracepcijske tablete. Pa sam pročitao ponovo. Pa sam pročitao ponovo!

Zdravstvena djelatnica, koju je ovo društvo školovalo da brine o zdravlju ljudi, odbija u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi izdati lijek, za koji je recept izdao liječnik ginekolog.

Paradoksalno, premda sasvim nebitno, pacijentica lijek koristi zbog regulacije menstrualnog ciklusa, a ne za kontracepciju, premda je i to u ovoj zemlji (još uvijek) legitimno. Gospođa (namjerno ne kažem magistra) ima apsolutno pravo na svoj svjetonazor, mišljenje i vjerovanje, prema čemu osjećam apsolutno poštovanje i respekt.

Ali to ne smije ugrožavati normalno funkcioniranje jednog životno važnog sustava, kakav je zdravstveni. Takva ponašanja predstavljaju opasnost za zdravlje, a ponekad i život. Kako bi to bilo kada bi svatko od nas, na svoj način tumačio i provodio ustaljene i znanstveno prihvaćene norme, koje su preduvjet funkcioniranja tog vitalnog sustava. To je kao da vam u dućanu prodavačica odbije prodati slaninu, zato što je muslimanske vjere ili vam prodavač cipela odbije prodati kožne cipele, jer je aktivist za zaštitu životinja…

Hoćemo li zaista početi vidjeti samo svoju istinu, prihvaćati samo one koji su poput nas i hoćemo li zaista zbog drveta ne vidjeti šumu?

Mislim da pri odabiru svoga zvanja moramo znati što i kako možemo i želimo raditi i tome prilagoditi izbor svog radnog mjesta. Jedino tako ćemo moći osigurati zadovoljstvo i dostojanstvo, kako sebi, tako i ljudima s kojima i zbog kojih radimo.

dr. Milan Mazalin

lijek na recept

newsletter

Prijavite se na Newsletter