ma bitno da su nam rekli

Muškarci tvrde da je dobro kad žene glume orgazam. To su oni isti koji nam objašnjavaju porod, menstruaciju i općenito nas uče životu jer, valjda, same ne znamo


Ines Madunić
01.10.2019.12:30
Muškarci tvrde da je dobro kad žene glume orgazam. To su oni isti koji nam objašnjavaju porod, menstruaciju i općenito nas uče životu jer, valjda, same ne znamo
Profimedia

sažeto

Žaliti se na mansplaining je privilegija, ali ne znači da ga zato trebamo prešutjeti


Ines Madunić
01.10.2019.12:30

Na internetima se svaki dan mogu pronaći fascinantne stvari, a jedan od dugogodišnjih bisera na koji nailazimo gotovo svakodnevno su tekstovi o ženskom orgazmu. Koliko tipova postoji, je li G točka mit ili istina, svršavaju li uopće žene ili je i to čista mitologija, odakle dolazi i čemu služi ženski vrhunac i slično.

Jedan od posljednjih na koji sam naišla je onaj u kojem stručnjak objašnjava zašto je glumljenje orgazma "dobra stvar za žene".

Naime, znanstvenici s teksaškog sveučilišta proveli su istraživanje na 998 žena u dobi između 18 i 29 godina i zaključili da je "glumi dok ne uspiješ", odnosno "fake it 'til you make it" dobar put za uživanje u krevetu. Za žene, dakako.

Kažu da se žene zapravo glumljenjem orgazma dovode u stanje povećanje uzbuđenosti pa je vjerojatnije da će na kraju zaista i svršiti ako prethodno same sebe (i partnera) uvjere da se to već dogodilo.

U objavljenom istraživanju ponovno se navodi kako su psihološki faktori ženama u seksu važniji nego muškarcima, kojima je uglavnom dovoljna fizička stimulacija da bi dosegli vrhunac.

Unatoč (još jednom) znanstvenom objašnjenju, ova studija čini mi se kao da je pripremljena za 1. april; samo čekam da na dnu članka na Daily Mailu osvane: HA! IMAMO VAS! ŠALA MALA! NASJELI STE - JOŠ JEDNOM!

Traženog disclaimera nema, dakako. Muškarci su nam još jednom objašnjavaju kako trebamo svršavati (voditelj studije je dr. Michael Barnett). Hvala lijepo, dečki, ali znamo mi i same.

Znamo prepoznati kad smo doživjele orgazam, koje vrste je on bio i kako smo do njega došle. Prema nekim istraživanjima, puno više heteroseksualnih žena glumi orgazam od onih koje su u lezbijskim vezama. Slučajnost? Ne bih rekla.

Žene poznaju žensko tijelo, a neki se muškarci nikad ne potrude upoznati ga - gledanje porno filmova se ne broji. Zatim taj kompleks pretvaraju u znanstvenu studiju.

Činjenica da žene uopće glume orgazme je problematična jer to rade uglavnom iz nesigurnosti te kako bi se svidjele partneru. Umjesto da nas uče kako da što bolje odglumimo i tako uvjerimo i sebe i partnera da uživamo, zašto ne bismo radili na samopouzdanju žena i muškaraca; zašto ne bismo naglašavali važnost otvorene komunikacije u vezama o seksu, tijekom koje bi partneri naučili kako jedno drugo zadovoljiti pa nitko neće imati potrebu glumiti da mu je dobro? Ako muškarac vjeruje da je ženi dobro ono što radi za vrijeme seksa dok se ona pravi da uživa, kako će ju ikad dovesti do pravog orgazma kad stalno radi krive poteze i ne postoji komunikacija?

Nema veze, skrenuli smo u znanstvenu fantastiku, vratimo se u stvarnost u kojoj nam muškarci vole objašnjavati život.

Koliko puta vam je neki muškarac pokušao, vrlo ozbiljno, objasniti kako funkcionira menstruacija? Ili što žene vole u krevetu? Ili kako točno djeluju kontracepcijske pilule? Jesu li vam objašnjavali porod? Rekli vam da ste preosjećajni i da pretjerujete, samo da bi se kasnije ispostavilo da ste bile u pravu? Kroz smijeh rekli: "Jesu li možda oni dani u mjesecu?"

Meni mnogo puta, i ne govorim samo o muškarcima s kojima sam bila romantično povezana. Na poslu, u slobodno vrijeme, poznanici, samo u prolazu, onako usput.

Sve to zvuči jako benigno. Zašto bi se žene uopće trebale uvrijediti na tako nešto?

U razgovorima o četvrtom valu feminizma često se spominje mansplaining, pojam koji nema adekvatan prijevod, a koji označava situaciju u kojoj muškarac ženi objašnjava nešto na patronizirajući način, pretpostavljajući da zna o tom pitanju više od nje.

Protivnici feminizma smatraju kako je proglašavanje nečega mansplaningom mizandričan način ušutkavanja muškaraca koji, navodno, propituju dogme feminizma.

"Vama je sve mansplaining! Sve vam je seksizam!", često čujemo, pogotovo mi feminist killjoys. Svaku zabavu moramo pokvariti.

Nije baš sve što izađe iz muških usta mansplaining, nije seksizam sve što muškarac pomisli i kaže ženi ili o ženi i ženama, ali jedan dio definitivno jest. I za to vas se treba prozvati. Da se ne lažemo, i žene imaju seksističke stavove i izjave, nije to muška ekskluziva niti su sve žene svetice. Također, nisu svi muškarci seksisti, svinje, smeće i slično. To zaista ne misli niti jedna feministkinja.

No, oni koji jesu, svojim ponašanjem ne vrijeđaju samo žene, nego i muškarce koji su drugačiji do njih, koji imaju širi pogled na svijet i smatraju da su im žene ravnopravne.

Kad mi muškarac objašnjava kako moje tijelo funkcionira ili kako bi trebalo funkcionirati ili izgledati, to je ipak druga stvar nego kad to radi žena. Zašto?

Jer je polazišna točka patroniziranje; podcjenjivanje.

U trenutku kade se tako nešto dogodi, kad mi muškarac počne pričati o mom tijelu ili, recimo, o mom poslu kojim se on ne bavi (dobar da, komentatori) i savjetuje mi kako bih ga trebala raditi, ne vidim niti jedan drugi razlog za to osim toga da on pretpostavlja da ja o tome ne znam ništa. A znam puno više od njega i nisam ni u jednom trenutku tražila pojašnjenje.

Uvredljivo je i nepotrebno, a znam i da takva pitanja i komentare ne bi postavili muškarcima.

Kad se govori o mansplainingu, često se, u obranu, spominje kako je to "feministička izmišljotina", čime se, još jednom, umanjuje pravo žena na stavove i mišljenja jer, ne samo što bi nam muškarci trebali objašnjavati kako trebamo živjeti, nego nemamo pravo uvrijediti se kad to naprave.

Nemate pojma koliko puta sam čula protuargument na prozivanje mansplaininga u stilu: "Postoje važnije stvari i veći problemi žena na svijetu, npr. genitalna mutilacija djevojčica, prava žena u Saudijskoj Arabiji i zemljama trećeg svijeta i slično, a tebi smeta ovo".

Da, postoje veći problemi i privilegija je biti uvrijeđena mansplainingom, toga smo sve vrlo svjesne. Svejedno ne znači da ne bismo na to trebale reagirati, kao što ne znači da istovremeno ne marimo za veće i važnije probleme.

Pogledajmo svježi primjer o kojem cijeli svijet priča već tjednima. Neizbježna Greta Thunberg, 16-godišnjakinja koja, koristeći znanost i znanstvene činjenice, upozorava svjetsku političku elitu da nam prijeti klimatska katastrofa.

Gretu mansplainaju svaki dan. Zato što je mlada, zato što ima Aspergerov sindrom, zato što je djevojka, zato što nije lijepa djevojka. Ona mari za veće svjetske probleme, ali ni to nije dovoljno. Dopusti, djevojčice, da ti Trump objasni koju o klimatskim promjenama.

Da bi svima bilo lakše, dizajnerica Kim Goodwin napravila je dijagram koji bi vam mogao pomoći prepoznati mansplaining.

A dotad, pokušajte ne vjerovati svakom članku o ženskom orgazmu nego vjerujte svojoj partnerici i slušajte ju. I zaboga, prestanite nam objašnjavati život.

Možemo mi i same.

feminizam

ženski orgazam

mansplaining

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter