Ne mogu im odoljeti

Muškarci jednostavno polude, žene im najviše mirišu određenih dana u mjesecu


100posto
13.09.2018.21:00
Muškarci jednostavno polude, žene im najviše mirišu određenih dana u mjesecu
Profimedia

sažeto

Iealan omjer hormona utječe na to da su žene atraktivnije muškarcima


100posto
13.09.2018.21:00

Ono što niti jedna dejting aplikacija ili program ne može dočarati je miris. A znanost je (opet) dokazala da miris ima veliku ulogu u povezivanju partnera. Tu ne mislimo na skupe parfeme i mirišljave kupke, nego kako ispada, postoje dani u mjesecu kada žene mirišu najatraktivnije.

Istraživanje objavljeno u magazinu Proceedings of the Royal Society B, u svojim najplodnijim danima žensko tijelo ispušta posebna miris. On je, dakako, neodoljiv muškarcima.

U istraživanju su sudjelovali i muškarci i žene, a znanstvenici su identificirali mirise povezane s hormonom estradiolom, njegova razina je najveća kada žena ovulira, a pravi je izvor privlačnosti.

Sudionicama je propisana stroga dijeta, kako ne bi vanjskim faktorima utjecale na svoj miris. U najplodnijim danima spavale su s vatom ispod ruku. Muškarci su zatim ocjenjivali privlačnost ispitanica (bez da su ih vidjeli). Popratnim ispitivanjima znanstvenici su dokazali kako je privlačnost povezana s visokom razinom estradiola i nižom razinom progesterona.

Takav omjer hormona kod žena se javlja u doba ovulacije, što sugerira da su muškarci nesvjesno privučeni ženama za koje smatraju d aim mogu roditi djecu.

"Vjerujem da je vrlo zanimljivo saznati što nas čini privlačnima. Naši rezultati dokazuju kako i ljudi koriste kemijske signale u komuniciranju svog reproduktivnog potencijala", kazala je glavna autorica Daria Knoch sa Sveučilišta u Bernu za The Independent.

To nije prvi put da neka istraživanja ukazuju na to da muškarce najviše privlače žene kada su najplodnije. Postoje neki dokazi da ženska lica postaju više seksualno privlačna (i muškarcima i ženama) kad su blizu ovulacije zbog rumenila.

seks

ljubav

miris

ovulacija

newsletter

Prijavite se na Newsletter