'Peraja mi je prilazila sve bliže, bilo je jezivo!'

Morski psi su u Jadranu napadali samo strance, posljednja žrtva bio je Slovenac Pesek


Lada Novak Starčević
09.06.2019.18:00
Morski psi su u Jadranu napadali samo strance, posljednja žrtva bio je Slovenac Pesek
CROPIX, iStock

sažeto

Najnovija snimka zlokobne peraje morskog psa u moru kraj Makarske kod nas je ipak rijetkost


Lada Novak Starčević
09.06.2019.18:00

Kod Makarske je nedavno snimljen morski pas. Peraju koja ledi krv u žilama uočio je i snimio Michael Braun, a video je objavljen na Facebook stranici Cro2go.

Dok neki kažu da se radi o modrulju, drugi navode da je to mladi primjerak opasnije velike bijele psine. U posljednjih 140 godina velika bijela psina viđena je u Jadranu više od 60 puta.

Od početka vođenja službenih statistika, odnosno u posljednjih 150 godina, morski psi su u Hrvatskoj odgovorni za smrt 11 kupača, podaci su to Shark Research Instituta.

BIOLOG IZ ZAGREBA UPOZORAVA 'U Jadranu će se brzo nastaniti vrste morskih pasa izrazito opasnih za ljude'

Zanimljivo je da nijedan Hrvat u povijesti nije imao bliski susret s morskim psom, oni su do sad u Jadranu isključivo napadali strance. 

Posljednji dramatični napad morskog psa kod nas zbio se u listopadu 2008. godine.

Slovenac Damjan Pesek bio je desetak metara od obale u uvali Mala Smokva na Visu, s ulovljenim gofom oko pasa. Na brodu u blizini odmarala su se dvojica njegovih prijatelja. Imao je ronilačko odijelo.

Nešto ga je iznenada udarilo u nogu, a more se zapjenilo od krvi. Ispred sebe je ugledao veliku bijelu psinu.

CROPIX/arhiva

"Bilo je jezivo. Uhvatio sam ga za škrge i zabio mu strelicu podvodne puške u trbuh. Ranjena psina udaljila se samo na tren. Panično sam isplivao na površinu. Vrišteći sam dozivao prijatelje. Oštra peraja prilazila mi je sve bliže i bliže. Bio sam nemoćan promatrajući utrku tko će brže do mene. Samo za tren prijatelji su bili brži", ispričao je kasnije.

Vojni specijalac i instruktor ronjenja Slovenske vojske iz Bleda uspio se spasiti iz ralja morskog psa.

FOTO: DOMAGOJ OČI U OČI S RALJAMA Na najopasnijoj plaži na svijetu velika bijela psina je išla ravno na mene. Taj susret nikad u životu neću zaboraviti...

Čim je izvučen na obalu prevezli su ga helikopterom Hrvatske vojske u splitski KBC, a liječnici su mu jedva spasili nogu i život. Kasnije se dugo oporavljao od ozljeda.

morski pas

Makarska

velika bijela psina

Ralje

modrulj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter