Šokantna ispovijest za 100posto

'Morski pas je kružio oko mene, razjapio je ralje, mislio sam da ću umrijeti'


Slavica Parlov
28.03.2017.09:40
'Morski pas je kružio oko mene, razjapio je ralje, mislio sam da ću umrijeti'

sažeto

Irac Kevin Ryan gledao je smrti u oči kada je usred Indijskog oceana satima bio okružen s dva morska psa


Slavica Parlov
28.03.2017.09:40

"Ronili smo u parovima. Zaronio sam, vidljivost nije bila dobra pa sam zaronio dublje, zaron je trajao duže nego što je trebao jer sam na kratko izgubio pojam o vremenu pokušavajući doći do dubine na kojoj bi vidio floru i faunu podneblja. Moj par je trebao obavijestiti instruktora ako u nekoliko minuta ne izronim van, ali on to nije učinio. Ostao sam sam jer je brod otišao. Zurio sam u pučinu očekujući brod, ali na obzoru nije bilo ničega. Stalno sam pokušavao opaziti na horizontu bilo kakav znak. Ništa nisam mogao učiniti osim čekati i nadati se da će se vratiti po mene. Nikada prije nisam vidio tako velik otvoreni prostor, samo milje i milje oceana", započeo je svoju priču irski pustolov Kevin Ryan (40), koji je trenutno u Zagrebu.

Jedan od najstrašnijih trenutaka u životu doživio je usred Indijskog oceana kada je satima bio okružen s dva morska psa od kojih ga je jedan u nekoliko navrata napao. 

Život mu je preletio pred očima 

Sve se u početku činilo prilično bezazleno. Čekajući da ekipa dođe po njega u jednom trenutku je odlučio staviti masku na lice i pogledati pod vodu.

"Ispred mene su bila dva morska psa. Nakon početne panike, stavio sam glavu pod vodu opet. Još uvijek su bili tamo. Prepoznao sam jednog kao grebenskog morskog psa, koji je bezopasan, ali drugi, koji je bio uznemireniji, bio je tigrasti morski pas koji je samo čekao da me pojede. Kružio je oko mene, dok sam ja bio sleđen od straha. U početku je postojao razmak između nas, ali u roku od 20 minuta njegovi krugovi oko mene bili su sve manji i manji do te blizine da sam ga gledao u bjeloočnicu. U zadnjem krugu, krenuo je u napad. Nisam imao nož sa sobom i jedino što sam mogao jest udariti ga šakom u nos. Nije ga to omelo te je u sljedećem krugu razjapio svoje ralje i krenuo prema meni, no u posljednjem trenutku me promašio.

Prošao je pokraj mene i na sekundu sam osjetio veliko olakšanje. Gotovo nakon sekunde sam vidio veliku otvorenu čeljust koja juri prema meni. U djeliću sekunde me sustigla misao - 'To je to, umrijet ću, gotovo je s mojim životom!'."

U sekundi mu je cijeli život preletio ispred očiju. No, morska nema se naglo okrenula i otplivala u daljinu. Pomislio je, osim zahvalnosti što je živ, da je to dobar znak. Pretpostavio je da mu morski pas možda samo želi dati do znanja da je to njegov teritorij. Da ga je htio pojesti, već bi to napravio, mislio je. Ta misao ga je smirivala.

"Znao sam što moram učiniti. Sjetio sam se koralja koji su bili su negdje u blizini. Nakon otprilike 30 minuta plivanja sam stigao do njih. Uhvatio sam se za koralj, ali budući da nisam imao rukavice, a oni su nazubljeni i hrapavi, počeli su mi krvariti dlanovi. U tom trenutku sam bio otprilike sat i pol u vodi. Povremeno bi me val odgurnuo od koralja u vodu pa bih svako malo morao zgrabiti oštar koralj i pokušati se pozicionirati natrag na njega. Bilo je to jako naporno i trajalo je satima, ali znao sam da je to moja jedina nada.

U jednom trenutku morski pas se vratio. Kružio je ponovno oko mene. Oblijevao me znoj i grčevito sam se držao za koralj. Ruke su mi i dalje krvarile. Opet je otišao.

Nakon otprilike dva sata, vidio je kako mu se približava brod. Već je bio potpuno iscrpljen.

"Zadnjim snagama sam doplivao do broda. Sjećam se da sam razmišljao kako mi krvare ruke i hoću li tako prizvati ponovno morskog psa za kojeg nisam znao gdje se u tom trenutku nalazi. Uspio sam se popesti na brod i pobjeći od smrti. Poslije sam saznao da sam bio na otvorenom moru pet sati. Sada kada razmišljam o tom događaju, ne mogu vjerovati da se on uistinu dogodio meni. Čini se kao ružan san", zaključuje Irac.

putovanja

morski pas

pustolovina

Irac

Indijski ocean

Kevin Ryan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter