OTKRILA DA JE DIO LANCA PREPRODAJE NOVOROĐENČADI

Rođena majka me prodala za male novce.... kad sam je pronašla, postale smo prijateljice


Vedrana Sunko
03.07.2019.18:00
Rođena majka me prodala za male novce.... kad sam je pronašla, postale smo prijateljice
iStock/Ilustracija

sažeto

 Između 1957. i 1959. neželjene bebe iz Marylanda su prodavali posvojiteljima u New Yorku i New Jerseyu, a u cijelu priču je bio uključen i liječnik


Vedrana Sunko
03.07.2019.18:00

Roxan Drimmer Chen je odrastajući u Queensu  svoje je roditelje često znala zapitkivati da joj objasne kako to da je rođena u Baltimoreu. Odgovarali bi joj da su se tamo zatekli jer su bili na putovanju, a ona se rodila prije termina. No tu bi njihova priča uvijek stala i mijenjali bi temu. Roxan je mislila da je to zato jer je majka doživjela nekakvu traumu, koje se nije htjela prisjećati. Kada je navršila 15 godina, nakon jedne svađe s majkom, njezin svijet se okrenuo naopačke. Majka joj je priznala da su ju usvojili 1958. godine.

"Tata je počeo plakati i znala sam da majka govori istinu. Moja cijela prošlost bila je, dakle laž", počela je svoju priču za New York Post, danas 60-godišnja Roxan. Od tog trenutka idućih je 40 godina tragala za razlogom i došla do nevjerojatnog otkrića. Kao novorođenče, postala je dio lanca preprodaje male djece. Prema izvješću iz 1959. u The Postu, taj je organizirani lanac trgovine djecom prodao 100 novorođenčadi. Danas je Roxan turistički vodič i živi u Unionu, nedaleko New Yorka te se želi povezati s vršnjacima koji imaju sličnu sudbinu. 

Imam mnogo pitanja jer su ključni igrači u priči ostali tajna i odavno su umrli, rekla je.

Roditelji, otac Eli i majka Fay, konačno su rekli Roxani da su ih problemi s plodnošću doveli do ideje da usvoje dijete, no agencija za usvajanje u New Yorku ih je odbila.

"Kao razlog su navodili da nisu imali dovoljno visoke prihode, zbog čega se majka počela svađati sa socijalnom radnicom pa je skinuta s popisa zbog svog ponašanja", prisjeća se Roxan. 

Majka prostitutka, otac nepoznat

Konačno 1958. godine 'prijatelji' su saznali za trudnicu iz Baltimorea koja nije mogla zadržati dijete i htjela je udomiti svoju tek rođenu kćer. 

"Moj otac je rekao da sam, čim su me izveli iz bolnice, prestala plakati", priča Roxan koju su novi roditelji odmah doveli u New York. Kad je navršila 17 godina trebao joj je rodni list za posao pa joj je Fay nevoljko otkrila ime prave majke. Bila je to prostitutka Lillian Buchwald, dok je identitet oca bio je nepoznat.  

iStock

Roxan je 1978. pronašla biološku majku. Bila je u kasnim 40-im godinama. Postale su prijateljice, no Lillian nije baš bila spremna pričati o svojoj prošlosti, iako joj je priznala da je bila neko vrijeme u zatvoru. U to vrijeme je radila kao bolničarka i bila u braku. 

Rekla je da se ne može brinuti o meni i da će mi biti bolje u pravoj obitelji. Saznala sam također da imam stariju polusestru i brata o kojima su se brinuli udomitelji.

Lillianino sjećanje na posvojenje bilo je maglovito, ali se sjetila da je Roxanu predala Fay i Eliju preko posrednika po imenu Alvin Rosenberg. Roxan svojim roditeljima nikada nije rekla da je bila u kontaktu s biološkom majkom jer bi ih, uvjerena je, to dotuklo. Lillian je preminula u 83. godini života 2013. godine. 

Dvije godine prodavali neželjene bebe

Fay je umrla 2000. godine, a otac Eli 2017. Godinu dana kasnije Roxan je otkrila lanac prodaje djece. Dok je preko interneta istraživala ime svoje biološke majke, pronašla je tekst objavljen u Baltimore Sunu. Tamo se spominje ime Lillian kao jedne od sedam majki koje su sudjelovale u slučaju bračnog para Rosenberg i Peggy. Oni su organizirali crno tržište prodaje neželjene djece i tim su se biznisom bavili dvije godine - između 1957. i 1959. Neželjene bebe iz Marylanda prodavali su posvojiteljima u New Yorku i New Jerseyu. Rosenbergovi su zaradili oko 100.000 dolara, a pomagao im je dr. Jacob M. Miller. 

"Mogu tek pretpostavljati da je Miller svoje pacijentice upućivao na Rosenbergove", govori Roxan, koja također kaže da je imala sretno djetinjstvo iako su se roditelji prema njoj odnosili previše zaštitnički i strogo joj organizirali vrijeme. 

"Mislim da su paničarili jer su živjeli u strahu da me vlasti ne otkriju i vrate u Maryland. Ako me pitate tko su moji pravi roditelji - ja bih i dalje rekla da su to Fay i Eli. Sigurno su me jako željeli", zaključuje Roxan.

Roditelji

majka

posvajanje

trgovina djecom

biološka majka

newsletter

Prijavite se na Newsletter