Mlada žena skriva šokantnu tajnu

Moj otac je katolički svećenik, a iako propovijeda o važnosti obitelji i ljubavi prema bližnjemu, ponaša se suprotno tome. Zbog njega patim cijeli život


100posto
15.04.2019.17:00
Moj otac je katolički svećenik, a iako propovijeda o važnosti obitelji i ljubavi prema bližnjemu, ponaša se suprotno tome. Zbog njega patim cijeli život
iStock

sažeto

Njezini roditelji bili su u vezi oko dvije godine kad joj je majka zatrudnjela. On nije htio ostaviti svoj poziv


100posto
15.04.2019.17:00

Saru Thomas je odgojila majka u siromašnoj četvrti jugoistočnog Londona. Svi njezini prijatelji provodili su vrijeme s očevima, ali ona nije. Nije ni znala tko joj je otac, ispričala je Sarah za BBC.

Kad je imala 12 godina, majka joj je rekla istinu. Njezin otac bio je rimokatolički svećenik.

"Odmah sam rekla da je to fantastično, sigurna sam da bi me volio upoznati", rekla je Sarah.

Njezini roditelji bili su u vezi oko dvije godine kad je majka zatrudnjela. Nadala se da će njezin ljubavnik odustati od svog poziva i oženiti se za nju. No, on je prekinuo vezu i nikada više nije razgovarao  s njom, osim u društvo nekog drugog predstavnika crkve.

Viši svećenik predložio je Sarinoj majci da ode negdje na more gdje bi rodila u tajnosti i dijete dala na posvajanje, ali je ona to odbila.

Kasnije joj je slao novac, ali i prijetio da će prestati ako ikome otkrije tajnu.

S 14 godina Sarah je zamolila da ga upozna i pristao je. 

"Otišla sam ga upoznati razmišljajući da ćemo biti najbolji prijatelji, ali bio je jako hladan", prisjeća se. Posljednje što joj je rekao bilo je da se neće moći vidjeti iduće četiri godine.

Upisala je koledž i uselila se u iznajmljenu kuću s prijateljima. Oca je vidjela tek nekoliko puta tijekom sljedećih godina. Uvijek su se nalazili u baru ili hotelu, daleko od mjesta gdje je živio, dok je pokušavala izazvati očinsku reakciju u njemu.

Dala sam mu album fotografija mog odrastanja, pokušavajući mu reći: 'Gledaj, ja sam tvoja kći.'

Jednom je bila na odmoru na Tenerifima gdje se survala niz liticu i teško ozlijedila. Imala je tri frakture lubanje, unutarnje krvarenje u glavi, kolabirana pluća i traumu jetre.

"Mama je tada nazvala oca i rekla: 'Sarah bi mogla umrijeti, dođi'. Ali on je samo rekao - ne."  

iStock

"Bila je njegova odluka da ne sudjeluje u mom životu, ali nisam htjela osjetiti taj osjećaj odbijanja svakodnevno."

Sarah se bacila u učenje i rad. Sada je u braku i ima troje djece u dobi od 11, 9 i 4 godine. Pokušava biti s njima što je moguće otvorenija oko njihova djeda.

"Rekla sam im da je on svećenik, radi u Londonu, nije obiteljska osoba i stavlja svoj posao na prvo mjesto", kaže ona.

Budući da je odgojena kao katolkinja, Sarah je pokušala shvatiti zašto je prihvatljivo za njenog oca, čovjeka koji propovijeda o važnosti obitelji i ljubavi prema bližnjemu, da se ponaša potpuno suprotno u svom privatnom životu.

Sarah vjeruje da bi katolička crkva, koja zabranjuje svećenicima da se žene, trebala izmijeniti politiku celibata.

"Djeca će i dalje trpjeti, a svećenici će nastaviti skrivati svoju djecu sve dok celibat ne postane stvar vlastitog izbora", kaže ona.

Njezin otac sada je u 70-im godinama. Više se ne susreću. Ona mu povremeno piše i on povremeno šalje novac za rođendane njene djece, ali nada se da će se situacija između njih poboljšati.

"Kad netko dosljedno svoje potrebe postavlja pred tvoje - potrebe vlastitog djeteta - uvijek se pitate hoće li te ponovo povrijediti. Nisam religiozna, ali možda jednoga dana, nakon što umremo, možda ćemo tada biti bliže. Tko zna?"

svećenik

katolička Crkva

celibat

newsletter

Prijavite se na Newsletter