'Što si se udavala ako ti se naše ne sviđa?'

Mladenka rekla matičaru da se ne odriče svog prezimena, a onda je nastao kaos. Svekrva je bila posebno ljuta


100posto
04.05.2019.16:50
Mladenka rekla matičaru da se ne odriče svog prezimena, a onda je nastao kaos. Svekrva je bila posebno ljuta
iStock

sažeto

'Trudila sam se ne obraćati pažnju na njih nego uživati u našem vjenčanju, no nije mi bilo nimalo ugodno slušati najružnije komentare', rekla je žena


100posto
04.05.2019.16:50

U tradiciji dijela Srbije je da se mladenka odrekne djevojačkog prezimena i nakon udaje izjasni da se želi prezivati kao suprug. 

No, jedna mlada žena je šokirala uzvanike u Bogatiću, na sjeverozapadu zemlje, kad je nakon sudbonosnog 'da' rekla da zadržava svoje prezime.

Najviše su šokirani bili svekar i svekrva. Kasnije su rekli da o tome s mladima nisu prije ni raspravljali jer su mislili da su stvari jasne.

"Kad sam matičaru rekla da zadržavam svoje i dodajem muževo prezime, nastao je žamor među gostima u sali za vjenčanje. Ni u tom svečanom trenutku rođaci mog muža nisu se mogli suzdržati. Iako sam se trudila ne obraćati pretjerano pažnju na njih nego uživati u našem vjenčanju, nije mi bilo nimalo ugodno slušati najružnije komentare. Svekrva mi je doviknula da što sam se uopće udavala kad mi se ne sviđa njihovo prezime. Netko drugi je vikao da sam ih javno osramotila", ispričala je za Telegraf.rs.

Profimedia

R. D. iz sela nedaleko Bogatića komentirala je da je ova pojava među ženama 'čisto pomodarstvo'. U prošlosti, dodaje, kada su se brakovi ugovarali, o prezimenu se nije ni raspravljalo. Kada se ona udavala prije trideset godina bilo je jasno da će uzeti muževo prezime i drugo joj nije ni padalo na pamet.

"Ne vidim zašto bi se mladi danas odricali tradicije, osim ako žele biti 'in'. Ako voli mog sina, snaha treba voljeti i njegovo prezime", smatra ona.

Srbija

brak

svadba

mladenka

običaji

drugo prezime

djevojačko prezime

newsletter

Prijavite se na Newsletter