Ladanje (16)

Mjesecima ne spavam u svom bračnom krevetu, sve zbog zgodnog plavokosog uljeza koji se stiska uz mog muža


Lada Novak Starčević
07.10.2018.11:00
Mjesecima ne spavam u svom bračnom krevetu, sve zbog zgodnog plavokosog uljeza koji se stiska uz mog muža
iStock

sažeto

Nije da se razvodim od muža, više bi se moglo reći da sam deložirana


Lada Novak Starčević
07.10.2018.11:00

Noćas opet nisam spavala u svom bračnom krevetu. Već neko vrijeme ne spavam tamo. Nije da se želim razvesti od muža (dobro, većinu vremena ne želim), više bi se moglo reći da sam deložirana. Iselio me jedan plavokosi mladić, plavih očiju. Dolazio je i dolazio svake noći, stiskao se uz mog muža. Ima šest godina, ali je često veća faca od mene.

Kćer koja je starija nije više od noćnih strahova, ali kad bi osjetila da je ostala sama u sobi i ona bi brzo došla k nama. The more the merrrier.

Jedne noći samo sam uzela svoje stvari (tj. svoj anatomski jastuk koji uljezu ne dam) i rekla da ja tako više ne mogu.

Zgodni šestogodišnjak napokon se razvalio po cijelom krevetu, nogu je stavio tati pod rebra i blaženo zaspao. Nije plakao za mnom. 

Sin voli čak i tatino hrkanje

U mraku, s jastukom u rukama, krenula sam tražiti gdje ću. U sinov ne mogu jer je prekratak čak i za mene. Pa sam otišla na trosjed u dnevnu. Nije udoban iako su proizvođači obećali da je. Još prve noći mi se ukočila lijeva noga i zabolila su me leđa. Čak više ne znam kako ću imati srca goste tamo smještati. Nisam imala pojma da su i ti moderni trosjedi tako neudobni.

Privatni album

Budući da je slatki uljez bio prilično šmrkavog nosa, nisam ga imala srca vraćati u njegov krevet ni iduće noći. Dogovorila sam se s mužem da u dječju sobu kraj kćeri stavimo jedan stari madrac pa ću tamo spavati dok malac ne ozdravi.

Tamo sam već šest mjeseci. Ne, sin mi nije teško bolestan nego su mu roditelji išli linijom manjeg otpora. Zadnjih mjeseci, priznajem, svi divno spavamo.

Kćer je sretna jer je mama samo njena, mali braco spremno odlazi u bračni krevet znajući da će njegov tata biti tu. Muž može čak i mirno hrkati jer je njegov sin izjavio da voli tatu i kad hrče.

Mene, ako ćemo iskreno, ni nije briga gdje i s kim spavam nakon osam godina majčinstva. Samo da spavam što duže i što mirnije.

I tako dok sad tipkam svi još spavaju snom pravednika. Moj mali princ stisnut uz tatu.

Noga pod rebra, prst u oko... Bolje je na podu

'Medo moj mali slatki', mislim si gledajući ga tako uspavanog. Stvarno nema ništa ljepše od djeteta koje spava. No, ja svog medu po noći ne želim kraj sebe. Noga pod rebra, prst u oko, recite da sam sebična, ali ljepše mi je na mom jogiju na podu.

Privatni album

Stvarno sam uvijek mislila da se ovakve stvari dešavaju nekom drugom. Moja djeca će spavati svatko u svom krevetu, sretna i blažena. Muž i ja navečer ćemo nježno pričati u svom bračnom krevetu pa onda ugasiti svjetla, svatko na svom noćnom ormariću. I mirno spavati do jutra. Zar ne rade tako roditelji u svim filmovima?

Bilo bi dovoljno da sam se samo sjetila sebe kao male i sve mi je moglo biti jasno. I dan danas se sjećam onog osjećaja pustoši kad mama želi da zaspim sama u svom krevetu. Pomazila me po glavi i ispričala priču, ali to nije dosta.

'Kako može biti tako okrutna i ne primiti me sebi. Ali dobro, kad se po noći probudim zbog nekog ružnog sna ću se prikrasti k njoj. Neće ni primijetiti', smišljala sam.

Iako je moja dječja soba, koju sam dijelila sa sestrom, bila valjda tri metra udaljena od mamine, meni se ta udaljenost činila puno veća.

Mačak Silvester bio je moj neprijatelj

U uglu prozora uvijek bi dolazilo neko čudovište. Mačak Silvester bio je moj neprijatelj. Imala sam njegov lik izvezen na zastoru. Ako može biti tako okrutan prema Tvitiju što je tek malenoj djevojčici sa Savice spreman napraviti? Gledala bih u sjenke na zidu i tresla se od straha.

No, vuka sam se najviše bojala. Iako je mama tvrdila da on ne može nikako doći na naš peti kat. Ma što ona zna?

I tako sam još jednom pogazila sve svoje principe. Ali majčinstvo ionako i je gaženje svih onih 'ja tako neću jer sam bolja od nje'.

Za kraj imam sretnu vijest, dobili smo priliku napraviti djeci novu, veliku sobu. U kojoj će sinu iznad kreveta stati svi Modrićevi posteri koje ljubomorno čuva. Kćer ionako zadnjih dana stalno zapomaže da bi voljela malo spavati bez mame u sobi. Kaže da madrac usred sobe čudno izgleda i da sve njene frendice spavaju normalno.

Eto, došlo je vrijeme odrastanja. Mislim da je trenutno, dok slušamo klince kako rade planove o svojoj sobi, meni i mužu najteže. Ljudi s roditeljstvom fakat prolupaju.

djeca

majčinstvo

Ladanje

loše spavanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter