Razbijamo mitove

Mislili ste da znate sve o hrani? Banane nisu ono što mislite, vitamin C je također mala prevara, a tek pizza!


Robin Mikulić
13.11.2018.08:00
Mislili ste da znate sve o hrani? Banane nisu ono što mislite, vitamin C je također mala prevara, a tek pizza!
istock

sažeto

Iskopali smo par činjenica o hrani koje ruše mitove u koje smo vjerovali čitav život


Robin Mikulić
13.11.2018.08:00

Svako toliko zateknemo se osupnuti činjenicom da smo godinama vjerovali u neki mit koji nam se niotkuda rasplinuo pred očima.

Ne znam za vas, ali ja takve trenutke prezirem. Godinama marljivo gradiš svoju stvarnost na nekim činjenicama, a onda ti neka zlica potkopa tlo pod nogama dok ti bespomoćno promatraš kako se svijet oko tebe raspada.

Dramu na stranu. Slijedi nekoliko zabluda o hrani koje bi mogle iz temelja promijeniti vaše poimanje svijeta. Ispričavam se ako vaš život, nakon ovog teksta, više nikad neće biti isto kao što je to bio jučer.

Volite žitarice za doručak? Jeste li ikad kupili neke samo zato što koje ih vidjeli u nekoj reklami? Onda za vas imamo loše vijesti. Mlijeko koje u tim reklamama gledate nije pravo.

istock

Posudice u kojima se serviraju pune se stiroporom na koji se onda dodaje bijelo ljepilo kako bi se lažiralo mlijeko da vaše pahuljice ne bi potonule na dno u ključnom trenutku. Sve za bolji izgled!

Kikiriki nije arašid ili, kako mi to ovdje kod nas zovemo, orašati plod. Kikiriki, zapravo, baš poput graha ili graška, pripada obitelji mahunarki, piše Buzzfeed.

Ista je priča i s mnogima omiljenim bademima. Bademi pripadaju obitelji breskvi.

istock

Mislili ste da su jagode bobičasto voće? Krivo ste mislili. No, to ste dosad možda već znali. Ali jeste li znali da se banane, za razliku od jagoda, pribrajaju bobicama?

istock

Baby mrkva? Obična mrkva koju u tvornici izrežu i obrade tako da bude oku ugodnija.

A kad smo već kod mrkve, mrkva originalno nije bila narančasta. Bila je ljubičasta sve dok se Nizozemci iz sebičnih razloga nisu odlučili kultivirati narančastu mrkvu. Njihova nacionalna boja je, pogađate, narančasta.

Ni vitamin C nije svemoguć koliko smo mislili. Nije baš toliko djelotvoran kad je riječ o smanjenju rizika od prehlade.

istock

Možda, pak, volite mlijeko. Onda morate znati da krave muzare nisu rođene da nam daju mlijeko. Prvo moraju ostati trudne, tek onda dolazi mlijeko.

Ne znam jeste li ikad čuli da prosječan čovjek u noći/tjednu/mjesecu/godini proguta otprilike 7 pauka. Krivo. Vjerovali ili ne, ljudi ne gutaju pauke noću.

I za kraj, havajska pizza (to je ona s ananasom) nije izmišljena na Havajima. Izmislili su je Kanađani.

pizza

badem

arašidi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter