ŽIVOT KOJI STANE U JEDNU TORBU OSIGURAVA SLOBODU

Milenijalci sve češće posjeduju samo onoliko koliko stane u ruksak i žive u minimalističkim odjeljcima u kojima se nalazi samo krevet


Vedrana Sunko
24.05.2019.08:00
Milenijalci sve češće posjeduju samo onoliko koliko stane u ruksak i žive u minimalističkim odjeljcima u kojima se nalazi samo krevet
PodShare

sažeto

Mladi koji žive u Los Angelesu i okolnim gradovima u tu svrhu koriste online servis za iznajmljivanje PodShare.


Vedrana Sunko
24.05.2019.08:00

Milenijalci sve češće umjesto iznajmljivanja vlastitog ureda koriste coworking prostore, automobile ne kupuju, već dijele vožnje, a najnoviji trend je da umjesto najma vlastitog stana preferiraju živjeti u malim odjeljcima, poput onih u zajedničkim hostelskim sobama.

Podshare

Tako mladi koji žive u Los Angelesu i okolnim gradovima u tu svrhu koriste online servis za iznajmljivanje PodShare.

Milenijalci se sve spremnije odriču komfora i privatnosti te ih mijenjaju za minimalistički odjeljak u kojem se nalazi samo krevet te pripradajuću zajedničku kuhinju, kupaonu i radni prostor koje dijele s drugim osobama koje se tamo zateknu. Oni su obrazovani, često imaju poslove koji su vezani uz društvene mreže i digitalnu tehnologiju, no posjeduju malo fizičkih stvari i lako ih prenose u jednoj naprtnječi. Istovremeno posjeduju najbolje laptope koji su krcati fotografijama, aplikacijama, glazbom i igricama koji za njih predstavljaju vrijednu "imovinu".

PodShare

Generalno gledano jedan od razloga koje navodi National Public Radio je što coliving odlično pristaje uz činjenicu da smo se iz ekonomije posjedovanja pomaknuli u ekonomiju doživljaja. Mladi vole biti nesputani te imati poslove koji im omogućuju slobodu. Ne žele biti vezani uz jedno mjestu, niti putovati na posao. Ako putuju tada to rade kao digitalni nomadi te odlaze na daleke i egzotične destinacije, gdje im je život puno jeftiniji. U skladu s tim im posjedovanje mnoštva stvari pa čak i nekretnina predstavlja samo opterećenje koje ih sputava.

PodShare

Rezultati nedavne studije koju su proveli Christopher Kurz, Geng Li i Daniel J. Vine pokazuju da milenijalci imaju manju zaradu, uštedu i bogatstvo nego što su starije generacije imale u njihovim godinama.

Očekivano, faktor koji je presudio u korist zajedničkom življenju su i visoke cijene nekretnina u velikim gradovima. Uz velike studentske dugove mladi u SAD-u se sve češće tako suočavaju s činjenicom da si više ne mogu priuštiti životni stil na koji su navikli. 

mladi

milenijalci

digitalni nomadi

hosteli

newsletter

Prijavite se na Newsletter