IZGUBLJENA GENERACIJA

Milenijalci su usamljeni, a svaki peti nema ni jednog prijatelja. Najveći je problem u tome što su sramežljivi ili nemaju potrebu za njima


100posto
14.08.2019.07:55
Milenijalci su usamljeni, a svaki peti nema ni jednog prijatelja. Najveći je problem u tome što su sramežljivi ili nemaju potrebu za njima
Profimedia

sažeto

Socijalna izolacija, koju prije svega uzrokuju društvene mreže, je najvjerojatnije objašnjenje ovog fenomena


100posto
14.08.2019.07:55

Trideset posto milenijalaca u SAD-u osjeća se usamljeno, a svaka peta osoba iz generacije Y izjavila je da nema ni jednog prijatelja, pokazuje "Izvještaj o usamljenosti" (Loneyless-Report), napravljen na osnovu ankete Instituta za istraživanje javnog mnijenja YouGov.

Podatak je prilično poražavajući, imajući u vidu da u generaciji X (rođeni od 1961. do 1981. godine) postotak usamljenih iznosi 20 posto, a kod generacije prije samo 15 posto.

Dvadeset sedam posto milenijalaca navelo je da nema bliskih prijatelja, a 22 posto svih anketiranih kažu da nemaju prijatelja uopće.

Glavni razlog zašto nemaju prijatelje je sramežljivost (50 posto), 27 posto kaže da nemaju potrebu za prijateljima, a 20 posto da to 'zahtijeva previše posla'.

Međutim, ni u Europi situacija nije ništa bolja. Većina istraživanja bavi se problemom usamljenosti kod starijih osoba, ali u Švicarskoj su nedavno objavili da se polovica Švicaraca starih od 15 do 24 godine svaki dan osjeća usamljeno.

Psiholozi mogu samo nagađati u čemu je razlog, ali 'na osnovu ranijih studija, socijalna izolacija, koju prije svega uzrokuju društvene mreže, je najvjerojatnije objašnjenje", rekao je Jamie Ballard, voditelj američke studije.

Drugo moguće objašnjenje je sve veći broj ljudi bez djece i sve više razvoda, kao i veća socijalna i geografska pokretljivost.

prijatelji

milenijalci

usamljenost

newsletter

Prijavite se na Newsletter