Njemačka objavila rat Britaniji

Medicinske sestre vrbuju se čak i preko novina. 'Dođite k nama, bolje su plaće, bliže vam je dom, a imamo i bolje vrijeme i hranu'


100posto
02.03.2019.08:00
Medicinske sestre vrbuju se čak i preko novina. 'Dođite k nama, bolje su plaće, bliže vam je dom, a imamo i bolje vrijeme i hranu'
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Manjak kvalificiranih medicinskih sestara ozbiljan je europski problem, a Nijemci su podmuklo iskoristili Brexit


100posto
02.03.2019.08:00

Manjak kvalificiranog medicinskog osoblja nešto je što i kod nas polako postaje veliki problem. No, ostatak se Europe s tim problemom bori već godinama. Koliko je borba za dobre medicinske sestre nesmiljena pokazuje i najnoviji primjer rata koji trenutačno Nijemci vode s Britancima.

Napad Nijemaca na Britaniju

Njemačke bolnice, naime, uslijed Brexita, pokušavaju vrbovati medicinske sestre zaposlene u britanskim bolnicama i to poglavito one iz Poljske. Propaganda je toliko jaka da se čak i u medijima mogu čitati pozivi upućeni sestrama da se vrate kući.

„Poljaci se jako brinu zbog svoje sudbine u Britaniji nakon Brexita. Brine ih sloboda kretanja, postoji veliki strah oko toga hoće li i nakon izlaska ondje moći normalno ostati i raditi“, kaže doktor Pott. „Ne mislim da smo mi to pokrenuli, ali ako već razmišljaju o odlasku, zašto ne bi došli k nama?“

Golema potreba za medicinskim sestrama

Britancima, pak, s druge strane skaču dlake na glavi kad se sjete da im čak i u ovom trenutku ozbiljno nedostaje medicinskih sestara. Trenutačno je za njih otvoreno više od 41.000 radnih mjesta. A otkako su se Britanci negativno izjasnili o ostanku u Uniji, zabilježen je i ozbiljan porast prekovremenih u bolnicama.

Od referenduma do danas Britaniju je napustilo više od 10.000 medicinskih sestara i babica.

Uspješna kampanja

Bolnica u Duesseldorfu, koja predvodi kampanju za prebjege, već bilježi značajan porast prijava za posao, a očekuje se da će taj broj samo još rasti. Pott se nada da će medicinske sesstre privući bolji radni uvjeti, blizina rodnoj grudi i dobra reputacija njemačkog zdravstvenog sustava.

„Ne samo da imamo bolje plaće, bolje uvjete i bolje radno vrijeme, imamo i bolje vrijeme, bolju hranu i kraći put do Poljske. I, sigurnost rada u zemlji članici Europske unije“, stoji u oglasu.

Osim toga, Pottova bolnica sestrama koje bježe iz Britanije obećaju čak i pomoć pri smještaju što uključuje i njihov put iz Britanije u Njemačku kao i brzi kurs prilagodbe novom životu u Njemačkoj.

Brexit

medicinske sestre

manjak medicinskog osoblja

newsletter

Prijavite se na Newsletter