u opisu posla vam je lažni osmijeh?

Medicinske sestre, učitelji, prodavači, konobari, zaposlenici u pozivnim centrima... Ako morate biti sretni za radnog vremena, prijeti vam opasan porok


100posto
14.10.2019.17:15
Medicinske sestre, učitelji, prodavači, konobari, zaposlenici u pozivnim centrima... Ako morate biti sretni za radnog vremena, prijeti vam opasan porok
Profimedia

sažeto

Radnici koji skrivaju prave emocije tijekom posla imaju veće šanse da posegnu za alkoholom


100posto
14.10.2019.17:15

Znanstvenici su izračunali da postoji 19 različitih vrsti osmijeha, a lažni osmijeh jedna je od spomenutih kategorija. Utvrdili su još nešto, lažni osmijeh može biti jako opasan po zdravlje.

Naravno, ako se tu i tamo nekome nasmijete iz kurtoazije, to neće biti tako pogubno. No, posve je druga priča ukoliko vam je to u opisu posla.

Skrivanje emocija je okidač

Dakle, provedeno je istraživanje na 1,592 zaposlene osobe. I imamo loše vijesti za one koji rade kao učitelji, medicinske sestre (ili tehničari), prodavače hrane u fast-foodovima... Dakle, ako se trudite s osmijehom nešto objasniti ili samo biti uslužni, povećavate šansu da imate problema s alkoholom.

Da, sada je i znanstveno utvrđena ta veza. Ljudi koji rade s ljudima i moraju biti nasmijani imaju povećanu sklonost konzumaciji alkohola. Povezano je to s skrivanjem emocija pa zaključak kaže – ako skrivate svoje prave osjećaje tijekom radnog vremena, imat ćete veću potrebu za opuštanjem u slobodno vrijeme.

Ima još jedan problem, ako se osoba više kontrolira na poslu, manje su šanse da će se kontrolirati dok pije. To znači da se povećaju šanse da posegnete za čašicom, ali i da se povećavaju šanse za svaku daljnju čašicu...

Više slobode na poslu, manje alkohola

Nije ni ovo sve, ukoliko ste impulzivni, a na poslu imate manju slobodu, onda ste u još rizičnijoj skupini. Još je gore ukoliko se stalno smješkate drugim osobama, tako su u većem riziku zaposleniku call-centra nego predavači koji imaju stalne učenike.

I, koje je rješenje? Zaključak kaže da lažne emocije mogu biti ublažene ukoliko se zaposlenicima da veća sloboda na poslu. Naravno, to ne znači da radnici trebaju dobiti pravo da budu nepristojni prema drugim osobama, već da poslodavci ne bi trebali raditi toliki pritisak na njih da budu sretni u svim prilikama.

alkohol

lažni osmijeh

newsletter

Prijavite se na Newsletter