I BOLNIČKO OSOBLJE TREBA PRUŽATI NJEŽNOST

Mazite svoje bebe, pomoći ćete razvoju njihovog mozga i promijeniti im život


Vedrana Sunko
26.05.2019.08:00
Mazite svoje bebe, pomoći ćete razvoju njihovog mozga i promijeniti im život
iStock/Ilustracija

sažeto

Prerano rođene bebe, koje su bile izložene bolnim medicinskim postupcima, slabije će odgovarati na dodir


Vedrana Sunko
26.05.2019.08:00

Novo istraživanje pokazuje kako maženje beba ima ogromne prednosti kada je u pitanju razvoj mozga, pogotovo za prerano rođenu djecu.

Istraživači iz Nationwide Children's Hospital u Ohiju su promatrali 125 prerano rođenih beba i onih koje su rođene u punom terminu kako bi vidjeli kako reagiraju na nježni dodir i otkrili važne podatke.

Prerano rođene bebe su prema istraživanjima imale veću vjerojatnost smanjenog odgovara na dodir, nego bebe rođene u punom terminu. Također, vjerojatnije je da će prerano rođene bebe, koje su bile izložene bolnim medicinskim postupcima, slabije odgovarati na dodir.

iStock

Rezultati ovog novog istraživanja su bili iznenađujući. Prerano rođene bebe koje su imale veću količinu nježnih dodira zapravo su snažnije reagirale na dodir, nego prerano rođene bebe koje nisu bile tako često dodirivane. Glavna istraživačica dr. Nathalie Maitre kaže kako time dokazujemo da nježan dodir zapravo može pomoći razvoju mozga.

U slučajevima kada roditelji ne mogu biti uz svoju bebu i pružiti joj nježnost, bolnice bi trebalo da educirati osoblje o važnosti dodira kako bi pružile bebi ono što će joj pomoći u razvoju mozga.

istraživanje

bebe

maženje

novorođenčad

dodir

newsletter

Prijavite se na Newsletter