Krležina Seksoteka

Marija je rodila bezgrešno da poruči ženama da ne trebaju uživati u seksu. Ako se i poseksaju, neka dobiju amneziju i to zaborave do sljedeće oplodnje


100posto
10.08.2019.21:00
Marija je rodila bezgrešno da poruči ženama da ne trebaju uživati u seksu. Ako se i poseksaju, neka dobiju amneziju i to zaborave do sljedeće oplodnje
Darko Tomas/Cropix

sažeto

'Žene su božanska bića i ne želim vjerovati da je Bog muškarac', piše Marina Krleža


100posto
10.08.2019.21:00

Za pet dana, točnije 15. kolovoza, u Hrvatskoj se slavi Velika Gospa, dan kada je Isusova majka uznesena na nebo. Jedina majka u povijesti svijeta koja, navodno, nije imala seks ni s kim. 

Iako smo bezgrešnim rođenjem Djevice Marije bili bombardirani stoljećima, njezino uznesenje priznato je tek 1950. od strane Crkve, otprilike u vrijeme feminističkog pokreta poslije Drugog svjetskog rata, što dokazuje da se Crkva morala prilagoditi društvu i ekonomiji, a ne obrnuto. Odlična prilika da se pozabavim nekima od najdražih mi tema – ženske seksualnosti i načina na koji je Crkva u Hrvatskoj još uvijek nepotrebno uključena u tretiranje seksualnosti.

Dopustite mi, stoga, da danas budem feministkinja. Ali ne na način da ujedno ne poštujem muškarce jer to ne bi bio feminizam. Bez muškaraca svijet ne bi bio potpun i bez njihove seksualne energije osobno ne bih bila sretna. 

Feminist je osoba koja zagovara društvenu, političku i ekonomsku ravnopravnost žena i muškaraca. Vjerujem da ste o ženskim feministkinjama čuli ponešto. To su one tete koje u hrvatskom društvu uglavnom nose negativan predznak jer ih se smatra 'muškobanjasto' glasnima i automatski poistovjećuje s LGBT populacijom koja, na žalost, nije dovoljno cijenjena u našem društvu.

No, ima svakakvih feministkinja, a to su, barem za mene, sve žene koje se ne smatraju prvenstveno ženama nego bićima koje njihov spol nimalo ne sprječava u materijalnom, duhovnom, emotivnom i svakom drugom samoostvarenju. 

Usput, koliko ste upućeni u postojanje muških feminista? To su muškarci koji se zalažu za ravnopravnost spolova. Zanimljivo je da na Hrvatskom jezičnom portalu, koji je nastao na temelju Anićevog rječnika, imenica 'feminist' uopće ne postoji. Postoji samo feministica ili feministkinja. Prema tradicionalnim hrvatskim lingvistima, muškarci se, očito, nemaju što boriti za prava žena – to trebaju činiti isključivo žene. 

Žena je danas više nego ikad bombardirana onime što treba biti da bi se ostvarila kao žena, odnosno onime što ne smije biti da bi se svidjela muškarcima. Seksualno zdrava žena treba se najprije svidjeti samoj sebi. Tko feministkinje nisu? To nisu žene zarobljene u obiteljskim ulogama koje nesvjesnim radnjama i izjavama poručuju da im je sve to previše jer gube sebe.

Dokaz tome je jedno od prijateljskih okupljanja prije nekoliko mjeseci, gdje je žena predstavila supruga kao reprodukcijski stroj. Govoreći o svoje dvoje djece, izjavila je: 'Vidiš kako moj muž radi prekrasnu djecu? Baš su divni, zar ne?'

Na izjave poput takvih protrnem. Zamislite da je to rekao muškarac za svoju ženu: 'Vidi kako moja žena rađa divne bebe! To je jedan od razloga zašto ostajem s njom.'

Ako svog muškarca tretirate isključivo kao objekt, kako možete očekivati da vam se takav tretman neće vratiti? Mi nismo strojevi za pravljenje ni za rađanje djece. Mi smo bića koja trebaju voljeti i poštivati sebe i druge, uživati u zdravlju i biti sretna. 

Ne mislite li da nam takav radikalan mindset uvelike nalažu kršćanstvo i Biblija, navodeći žene da postaju majke prije nego što su spremne za to? Radikalizam Biblije koji tretira ženu isključivo kao stroj za pravljenje djece imamo u Starom zavjetu koji tvrdi da žena treba doslovno biti ekskomunicirana iz ikakvih društvenih radnji za vrijeme menstruacije. One menstruacije koju Marija, očito, nikad nije morala imati jer je mogla imati eksluzivu. 

U 15. poglavlju Levitskog zakonika stoji ovo: "Kad žena ima izljev krvi iz svoga tijela, neka ostane u svojoj nečistoći sedam dana; tko se god nje dotakne, neka je nečist do večeri. Na što god bi legla za svoje nečistoće, neka je nečisto. Tko se dotakne njezine posteljine neka opere svoju odjeću, u vodi se okupa i do večeri ostane nečistim. Tko god dotakne bilo koji predmet na kojemu je ona sjedila, neka svoju odjeću opere, u vodi se okupa i nečist ostane do večeri. Ako koji čovjek s njom legne, njezina nečistoća za njega prianja, pa neka je nečist sedam dana. Svaka postelja na koju on legne, neka je nečista." 

Darko Tomaš/CROPIX

To su dijelovi Biblije koji se čitaju ljudima i djeci na misama. Više od polovica hrvatskog naroda redovito ili povremeno ide na mise. A sad idemo ozbiljno.

Biste li voljeli da vam kćerku, dok ima menstruaciju, itko naziva nečistom? Ne samo da se nitko ne smije seksati s njom, nego ju ne smije ni dodirnuti, a ako ju slučajno dodirne, mora oprati ruke jer je učinio grijeh. 

Žena je kriva što krvari pa joj se ne smije dati seksa. Ali ako žena zatrudni i izrodi dijete, onda je dobro što se poseksala jer je to imalo svrhu.

Seks jest grijeh, ali plod tog seksa nije. Zato je Marija rodila bezgrešno. Da poruči ženama da ne trebaju uživati u seksu. Ako se i poseksaju, neka dobiju amneziju i to zaborave do sljedeće oplodnje. Jer seks nije važan i nema smisla ako nije reprodukcijski. Zato nam nacija izumire. Jer imamo previše neplodnog, a premalo plodnog seksa. Jer se ljudi jebu i jebuckaju, pa onda odlaze u crkve ispovijediti svoje grijehe. A sve zbog straha od Boga. Od njegovog usuda da se ne uživa. 

Žene su božanska bića i ne želim vjerovati da je Bog muškarac. Da ga baš moram okarakterizirati, učinila bih to tako da napišem da se radi o uniseks energiji koja je pozitivna onda kad smo i sami pozitivni i obrnuto. Paulo Coelho prvi je od suvremenih pisaca koji je izašao s teorijom da je božja priroda, zapravo, ženska u romanu 'Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala'. Zato stavljati u kršćanstvu ženu u tolikoj mjeri na marginu je – nedopustivo.

Zadnji put sam pozornije pratila domaće televizijske programe na ljeto 2016. godine. Od tada nemam televizor jer ne želim zatupljivanje. No, znam da se tog ljeta, za razliku od aktualnog Pape, nitko od hrvatskih svećenika na blagdan Velike Gospe nije sjetio reći riječ - dvije o položaju žena u politici, o njihovim plaćama na radnim mjestima, o tome da im kao majkama pripada (voljko ili nevoljko) 70% odgoja vlastite djece, o tome da žrtvuju profesionalni život zbog trudnoće i slično. 

Tko im je odao barem nekakvo poštovanje s tih crkvenih oltara? Tko je spomenuo i sve prekrasne muškarce koji su shvatili bit, veličinu i mogućnosti da sa ženama uživaju u životu i pravednom partnerstvu, odgajajući djecu, stvarajući bolje društvo za oba spola? Tko je spomenuo feministe koji zagovaraju ravnopravnost spolova?

Znate li ijednog svećenika feminista? Ako se dijalog hrvatskih svećenika ovog četvrtka promijeni, svakako mi javite jer će me to uskrećiti. Ako bude pametnih izjava, možda stavimo pokoju u Seksotekine citate. 

Zato u četvrtak ne treba biti blagdan zato što vam to nalaže vjera i svećenici s oltara jer njima do žene zapravo i nije stalo. Da jest, žena bi danas, baš kao i muškarac, propovijedala s oltara i nosila biskupske kape. Ne zaboravite da je blagdan svaki dan u kojem gledate sjaj u očima osobe koju volite. 

Muškarci, kako predlažem da slavite svoje Velike Gospe u četvrtak? Tako da im kažete da su velike zbog ogromne ljubavi koju vam pružaju. Da su gospe zato što vas intrigira njihova ženstvenost. Slavite ih najprije masažom cijelog tijela, a onda ih pitajte žele li orgazam i učinite sve što treba da ga dobiju. Ili više njih. Obavezno ih već danas pitajte koja im je najskrivenija seksualna maštarija koju do sad nisu ostvarile, tako da se do četvrtka možete kvalitetno pripremiti.

Više o ovoj i sličnim temama pročitajte na SEKSOTECI.

Seksotekin YouTube: https://bit.ly/2PFakLB

Seksotekin Instagram: instagram.com/seksoteka/

Seksotekin LinkedIn: www.linkedin.com/company/seksoteka

Seksotekin Facebook: www.facebook.com/seksoteka  

Marinin Facebook: www.facebook.com/marinakrleza

seksualnost

žene

crkva

Marina Krleža

žena

feminizam

Krležina Seksoteka

seksualna edukacija

seksolog

Velika Gospa

newsletter

Prijavite se na Newsletter