VIDEO: MIsteriozni zvukovi iz dubina

Mali su, ljigavi i agresivni. Ovi morski crvi najglasniji su stanovnici oceana. Buka koju proizvode glasnija je nego mlažnjak koji polijeće


Mia Mitrović
18.11.2019.13:00
Mali su, ljigavi i agresivni. Ovi morski crvi najglasniji su stanovnici oceana. Buka koju proizvode glasnija je nego mlažnjak koji polijeće
Screenshot Youtube

sažeto

Glasni crvići otkriveni su slučajno na obalama Japana prije dvije godine


Mia Mitrović
18.11.2019.13:00

Za njih se definitivno može reći da su sitni, ali dinamitni. Dugački su svega 29 milimetara, a proizvode zvuk od 157 decibela što ih čini najglasnijim organizmom u moru. Njihovo ime je leocratides kimuraorum i žive u morima koja oplakuju obale Japana.

Osim što su glasni, iznimno su agresivni i ljigavi (nešto kao HDZ-ovci). Muške jedinke prakticiraju ono što se zove 'borbe ustima', međusobno udaranje u glavu otvorenih ustiju. Kada dođe do kolizije, nastaje jedan od najglasnijih zvukova zabilježenih u oceanu.

Najglasnija tri centimetra 

Zvuk nalik vrisku proizvodi buku od čak 157 decibela. Usporedbe radi, takvu buku proizvede polijetanje mlažnjaka na visini od 25 metara. Ipak, stručnjacima koji su stajali pored cisterni s vodom gdje su crvi ratovali, taj je zvuk nalikovao je na pucketanje prstima. I dalje je to apsurdno glasno, s obzirom na činjenicu da je zvuk morao putovati kroz vodu i staklo.

Kada je borbu japanskih morskih crva čuo morski biolog Richard Palmer, nije mogao da povjeruje svojim ušima.

„Biomehanika koja životinjama to omogućava je koliko zagonetna, toliko i izvanredna. Kad sam prvi put vidio njihove video i audio-snimke, oči su mi gotovo iskočile iz glave jer je to bilo toliko neočekivano“, kaže Palmer.

Video mu je poslao Rytaro Goto, japanski naučnik koji ga je zamolio da mu pomogne da shvati kako su ovi beskičmenjaci sposobni da proizvedu tako glasne zvuke.

Jako su cool

Crvi su prvi put otkriveni prije dvije godine u ispupčenim staklenim morskim spužvama sličnim prstima prikupljenim kraj obale Japana. Isao Hirabayashi prvi je čuo zvuk kad je pošiljka novootkrivene vrste dovedena u morski park Kušimoto, gdje je bio kustos. Zajedno s Gotom, profesorom morske biologije s Univerziteta u Kjotu, zabilježili su misteriozne zvuke i otkrili da su ih napravili crvi.

Palmer i njegovi japanski suradnici su u novoj studiji za objasnili kako su zvuci pucanja zapravo način na koji se crvi štite. Kad se postavljaju blizu jedan drugom, crvi se međusobno približavaju otvorenih usta i škljocnu - ponašanje koje su istraživači opisali kao "borbu ustima", piše Sputnjik.

Mnoge životinje koje žive u vodi, uključujući sisare, ribe, insekte i rakove, stvaraju buku, ali ovo je prvi put da se pokazalo da to čine beskičmenjaci mekog tela. Vjeruje se da zvuci potiču iz "kavitacijskih mehurića" koje generira složen skup mišića u ždrijelu crva.

Pravi je izazov bio shvatiti kako životinja poput crva – koji je u osnovi šuplja, mišićava cijev - može proizvesti tako glasne zvuke.

"To je poput pokušaja usisavanja smoothija kroz papirnu slamku. Ali, u pitanju je nevjerojatno cool životinja s prilično neočekivanim ponašanjem", dodao je Palmer.

japan

crvi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter