Zašto su nam lagali?

Ljubav se prečesto koristi kao izgovor za nesigurnost, nedostatak samopouzdanja, ljubomoru, plašljivost, ovisnost...


100posto
28.04.2019.13:00
Ljubav se prečesto koristi kao izgovor za nesigurnost, nedostatak samopouzdanja, ljubomoru, plašljivost, ovisnost...
iStock

sažeto

Postoje stereotipi koji nas uče krivo o ljubavi. Ako ih se klonite, bit ćete sretniji


100posto
28.04.2019.13:00

Opisati ljubav je gotovo nemoguće. Kao da nekom opisujemo kakvog je okusa čokolada. Ljubav se ne može definirati niti raščlaniti, možemo je samo osjećati. Psiholozi tvrde da je potreba da budemo voljeni primarna ljudska emocionalna potreba i da predstavlja pogonsku snagu društva.

Mnogi ne poznaju pravu ljubav, već samo onu egoističnu. Vole druge zbog onoga što dobivaju od njih, i što drugi čine za njih umjesto zbog toga tko su oni, zbog onoga što nema veze s njima samima.

Prava ljubav, ona za koju je vrijedno boriti se, za koju bismo dali i život, ona nije sila koja nas pobuđuje da radimo išta loše. 

Oni koji iz ljubavi trpe i pate, kao i oni koji prigovaraju i nastoje promijeniti voljenu osobu, to ne čine iz ljubavi, već iz neznanja ili straha. Ljubav se prečesto koristi kao izgovor za nesigurnost, nedostatak samopouzdanja, ljubomoru, plašljivost, samosažaljenje, ovisnost... 

iStock

Postoje stereotipi koji nas uče krivo o ljubavi. Ako ih se klonite, bit ćete sretniji:

Ljubav boli – Ako boli, nije ljubav. Ljubav je naš lijek, ona nam daje snagu i samopouzdanje. Tko nam čini loše pod izlikom ljubavi nas ne voli. Ljubav bi trebala donositi smiraj, vjeru u bolje sutra, vratiti nas na noge kad smo bačeni na koljena, a n nas pribiti još bliže zemlji.

Ljubomora je ljubav – 'On te toliko voli da te ne može pustiti ni sekunde', ovo je još jedna strašna zabluda. Ljubav daje slobodu. Ljubav ne guši. Mudraci kažu da te onaj koji te drži za ruku i ne ispušta ne voli više od drugih nego je u strahu da te ne izgubi.

Ljubav je slijepa - Neki kažu da partnera toliko slijepo vole da ne vide njegove mane. Onaj tko iskreno voli poznaje tuđe mane i prihvaća ih.

Ljubav je komplicirana – Baš suprotno. Ljubav je potpuno jednostavna i laka. Ako vam ljubav donosi bol ili zahtijeva svakodnevne muke i odricanja nešto je krivo. Prava ljubav je nježna i tolerantna, ona donosi radost, a ne muku.

Ljubav ima rok trajanja - Netko je pobrkao ljubav sa strašću. Strast može tinjati godinama, ali najčešće ima neki rok trajanja. Psiholozi kažu da zaljubljenost traje tri godine, ali to opet nije ljubav. Ljubav se ne može pokvariti. Ona se samo mijenja, ali ne prolazi. Prave ljubavi traju zauvijek. Ljubav koja umire nije ni bila ljubav.

ljubav

ljubavna veza

sreća

laž

newsletter

Prijavite se na Newsletter