pseudoznanstvena terapija dozvoljena je u Hrvatskoj

Lažni kršćanski terapeuti i dalje 'preobraćuju' homoseksualace: 'Otišao sam na seansu i shvatio da je moj terapeut gay'


Daniel Radman
19.10.2019.12:00
Lažni kršćanski terapeuti i dalje 'preobraćuju' homoseksualace: 'Otišao sam na seansu i shvatio da je moj terapeut gay'
Robert Belosevic / CROPIX / Ilustracija

sažeto

Konverzijska terapija zabranjena je u 18 saveznih američkih zemalja i Malti, a uskoro bi mgola biti u čitavoj EU


Daniel Radman
19.10.2019.12:00

Može li se seksualna orijentacija homoseksualaca i lezbijki promijeniti? Zagovornici konverzijske ili reparativne terapiju kažu da može. Tvrde, nakon njihovih terapija homoseksualne želje mogu se umanjiti ili čak i zamijeniti heteroseksualnima.

Malo je reći da je konverzijska terapija kontroverzna, daleko prikladniji opis bio bi da je – pseudoznanstvena. No, samo u SAD-u 700.000 osoba, mahom mladih, podvrgnuto je istoj. Danas je zabranjena u 18 saveznih američkih država, a u Europskoj uniji prvi iskorak napravila je Malta. Francuska isto najavljuje za 2020. godinu i pitanje je vremena kada će je zabraniti i na čitavom Starom kontinentu.

Primaju ljude koji žele napustiti homoseksualnu praksu!?

Profimedia

Međutim, ona se provodi čak i u najliberalnijim zemljama - Veliku Britaniju svakako smatramo jednom od takvih zemalja. Usprkos tome što tamošnja Nacionalna zdravstvena služba smatra da je konverzijska terapija neetična i potencijalno štetna, što je vlada najavila zabranu, ona se i dalje nesmetano provodi. Stoga je njihov televizijski i radijski voditelj James Barr (između ostalog, vodio je i MTV vijesti), odlučio napraviti eksperiment. Za potrebe BBC-ijevog podcasta Barr se zaputio u Sjevernu Irsku, razgovarao je s ljudima koji su prošli kroz takvu terapiju, a potom je i sam je otišao kod 'terapeuta' Mike Davidsona kako bi se uvjerio što se događa iza zatvorenih vrata ordinacija.

Kako je to izgledalo?

Davidson vodi jednu takvu 'ordinaciju' u malom i tihom naselju 30-ak kilometara udaljenom od glavnog sjevernoirskog grada Belfasta. Barra je dočekao ispred kuće i uveo u mali ured, potom su sjeli na svoja mjesta ostavivši nešto slobodnog prostora između. Barr je priznao da je njegov 'mentor' djelovao ljubazno i prijateljski nastrojeno' i, procijenio je Barr, 'tip je osobe koji bi vam pomogao da prenesete vrećice do automobila ako bi primijetio da se mučite'.

Inače, Davidson vodi kršćansku dobrotvornu organizaciju koja prima 'ljude koji tvrde kako žele napustit homoseksualnu praksu i osjećaje', a svome 'pacijentu' je pojasnio da se njegova tehnika sastoji u tome da istraži iskustva iz prošlosti i sazna više o njihovoj 'nepoželjnoj sklonosti prema istom spolu'.

"Mi ovdje zamjenjujemo te osjećaje", rekao je te mu potom naglasio da radi isključivo s odraslim osobama te da mu manje od polovice onih koji mu dolaze nisu kršćani.

Istraživanje trauma

Profimedia

No, 'pacijentu' je jednu stvar odmah upala u oko. Makar je Davidsonov ured bio ispunjen diplomama, njegov 'mentor' uopće nema kvalifikacije - ni za liječnika, ni za terapeuta.

Prvo Davidsonovo pitanje bilo je je li Barr imao u prošlosti neke traume, a ovaj mu je priznao da su ga u mladosti znali maltretirati zbog crvene kose, poslije i zbog toga što je gay. Najgore što mu se dogodilo bilo je da je bio pretučen na tramvajskoj stanici.

S obzirom na uvodno pitanje 'lažnog psihoterapeuta', Barr mu je nakon navedenog uzvratio protupitanjem, ima li Davidson teoriju koja bi objasnila zašto bi zbog toga postao gay.

"Ne smatram da čovjek razvija sklonost prema istom spolu zbog nečeg takvog... Ali, ako su to tvoja iskustva iz škole, u pitanju je maltretiranje. Ne čudi me to da si se možda udaljio od ostalih muškaraca", bilo je njegovo mišljenje.

Terapeut prošao kroz terapiju

Profimedia

Tada mu je Davidson priznao kako je i sam imao homoseksualne osjećaje. Ispričao je svom 'pacijentu' da se sramio zbog toga i poželio udaljiti se od sebe.

"Oduvijek sam osjećao nešto drugo – oduvijek sam se osjećao drugačije i isključeno. Nisam bio dobar u sportovima", počeo mu se i on 'ispovijedati' te je dodao da mu je problem bio i što nije imao emocionalnu povezanost s ocem. Bio je ratni veteran koji je igrao ragbi i kriket, dakle bio je sve ono što 'terapeut' Davidson nije. Na tom tragu je objasnio vlastitu homoseksualnost.

"Čini mi se kao da većinu muškaraca privlači misterioznost, nedokučivost žene. Što se mene tiče, muškarci su bili nedokučivi - nisam osjećao isto što i oni."

I sam Davidson prošao kroz konverzivnu terapiju koja mu je, ispričao je Barru, pomogla da shvati zašto je imao takve osjećaje.

Mučni rastanak

Tada Barr više nije izdržao, otvoreno mu je rekao da nije gay zbog toga što su ga maltretirali, niti zbog svog izbora, već što se rodio takav. Pa mu je onda još i prenio mišljenje nacionalna zdravstvene službe o štetnim i neetičnim pokušajima promjene nečije seksualne orijentacije.

"Ako istraživanje radite samo iz jednog kuta i ako novac za to istraživanje možete dobiti samo ako zauzmete jedan kut, onda ćete i dobiti jednostrane rezultate", bila je teorija 'psihoterapeuta' koji je potom objasnio da on tuđe emocije - ne suzbija.

"Nikad nisam koristio riječ 'suzbiti', ja vjerujem u preobražaj", pa je to dočarao na svom primjeru.

"Ponekad za nekog muškarca pomislim da je zgodan. Možda su u pitanju moje godine, ali ne osjećam duboku čežnju za emocionalnom vezom sa muškarcem, kao ni za seksualnim odnosom."

Tada su gotovo zamijenili uloge, pa je Barr kao 'pacijent' pitao svog 'terapeuta' je li moguće da on uopće nije zamijenio svoje osjećaje već da je i dalje gay. Nakon kraće pauze mu je odgovorio.

"Čak i da je to točno, imam pravo i slobodu da se odredim i živim kako želim."

Tu je seansa i završila. Doduše, Davidson mu je ponudio kavu, no ipak su se rastali u mučnoj atmosferi u kojoj se više nije znalo tko je 'terapeut' a tko 'pacijent'.

gay

LGBT

konverzijska terapija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter