'Radije bih umrla nego živjela s njim'

Lagao je da je bogati musliman, a nakon vjenčanja me odveo na selo. Osjećala sam da će se nešto loše dogoditi...


Vedrana Sunko
18.06.2019.18:00
Lagao je da je bogati musliman, a nakon vjenčanja me odveo na selo. Osjećala sam da će se nešto loše dogoditi...
Profimedia

sažeto

Zbog politike jednog djeteta u Kini vlada manjak žena, pa brakove ugovaraju u siromašnom Pakistanu


Vedrana Sunko
18.06.2019.18:00

Dogovoreni brakovi su uobičajeni u Pakistanu, posebno u siromašnom dijelu istočne provincije Punjab. No ovaj je bio nešto drugačiji. Mladoženja koji se predstavio kao bogati uzgajivač peradi, njezinu obitelj upoznao je tijekom svog boravka od mjesec dana sa turističkom vizom u Pakistanu.

Sporazumijevali su se uz pomoć posebne aplikacije, no unatoč gubljenju u prijevodu, mladić je ostavio dobar dojam. Par se vjenčao i ubrzo su se preselili u Kinu. Tada je otkrila da je on zapravo siromašan poljoprivrednik, a razočaranje je bilo još i veće kada je shvatila da nije musliman.

Njezini roditelji bili su sigurni da će sve biti dobro i vjerovali da će joj brak s bogatim kineskim muslimanom donijeti sreću i blagostanje. No 22-godišnja Rabia Kanwal iz Pakistana imala je loš predosjećaj. "Nisam bila uzbuđena. Osjećala sam da će se nešto loše dogoditi", rekla je. 

Profimedia

Za samo nekoliko dana uz pomoć pakistanske ambasade vratila se kući i pokrenula razvod.  

Njezina priča imala je relativno sretan kraj, no to se ne može reći za mnoge druge. Posljednjih tjedana Pakistan su pogodile priče 150 žena i njihove optužbe da su kao mlade odvedene u Kinu pod lažnim izgovorom. Uz to što su im lagali, tjerali su ih da se bave prostitucijom te rade u klubovima i barovima, što je nedopustivo u pakistanskoj konzervativnoj muslimanskoj kulturi, piše The New York Post.

Potraga za ženom u Kini je sasvim uobičajena, posebno jer je broj žena tamo danas znatno manji od broja muškarac. Takva podjela nastala je na temelju dugogodišnje politike jednog djeteta, pa su obitelji radije birali muško dijete, a mnoge djevojčice pobacili. Zato je danas potraga za ženom otišla izvan granica zemlje, posebno u Pakistan, u kojem raste kineski utjecaj.

Pakistanske vlasti pronašle su posrednike koji dogovaraju takve brakove, a najmanje njih dvadesetak iz Kine i Pakistana su uhitili pod optužbom za krijumčarenje ljudi.

Profimedia

Neprofitna organizacija Human Rights Watch kaže kako su takve optužbe "uznemirujuće slične" prošlim obrascima u kojima su žene iz ostalih siromašnih azijskih zemalja, Sjeverne Koreje, Mianmara, Kambodže, Laosa i Vijetnama, dovedene u Kinu i zlostavljane.

Pakistanski istražitelji otkrili su kako Kinezi plaćaju posrednicima da dogovore brakove sa lokalnim ženama, koje ostaju u iznajmljenim kućama u Pakistanu do vjenčanja. Muškarci plaćaju troškove ceremonije, a u nekim slučajevima i njihovim obiteljima daju oko 1000 dolara.  U nekim slučajevima muškarci krivotvore dokumente kako bi na njima pisalo da su muslimani. 

Meni su roditelji rekli da su susjedove kćeri sretne u Kini, pa ću biti i ja, rekla je Kanwala.

Supruga je upoznala u uredu posrednika u Islamabadu, gdje je bilo puno drugih muškaraca i žena. U veljači nakon vjenčanja odletjeli su u provinciju Henan u središnjoj Kini. Nakon četverosatne voženje kroz polja pšenice i kukuruza stigli su u selo Dongzhang i na njegovu farmu pataka. Nije to bila velika farma koju je očekivala, već skromna obiteljska farma na kojoj je živio sa svojim roditeljima i dvojicom braće.

Njezin 33-godišnji suprug Zhang Shuchen priznaje da je otputovao u Pakistan i kineskom posredniku dao 14.500 dolara u nadi da će mu pronaći pakistansku mladu. Bio je to njegov prvi posjet zemlji, a siromaštvo koje je vidio posjetilo ga je na kinesko tijekom 80-ih i 90-ih. je.

U Kini je ostala samo osam dana. I reći će kako je to bilo "strašno iskustvo koje se ne može opisati riječima". 

"Satima sam se molila, molila bogu da me vrati u moju zemlju, mojim ljudima", rekla je. U zahtjevu za razvod je napisala da ju je Zhang prisilio na "nemoralne aktivnosti" i da "bi radije umrla nego živjela s njim". 

brak

Kina

prostitucija

Pakistan

trgovina ljudima

ugovoreni brak

newsletter

Prijavite se na Newsletter