video: obišli smo tržnicu da čujemo što prodavači misle o mandarinskoj groznici

Marina mandarina i Vinka mandarinka, prave kraljice voća na Trešnjevačkom placu poručuju 'Kristina je prolazna, a mi, mandarine i Hajduk smo vječni'


Mia Mitrović
07.10.2019.16:00
Marina mandarina i Vinka mandarinka, prave kraljice voća na Trešnjevačkom placu poručuju 'Kristina je prolazna, a mi, mandarine i Hajduk smo vječni'
Željko Puhovski/CROPIX

sažeto

Vinka Mandarinka i Marina Mandarina trešnjevačke su kraljice ovih dana iznimno popularnog voća, a Kristinin se slučaj na Trešnjevačkom placu pretvorio u modernu bajku


Mia Mitrović
07.10.2019.16:00

Hrvatsku već danima trese prava mandarinska groznica. Mandarine su ovih dana zasjenile predsjedničku kampanju, štrajk medicinskih sestara, kupnju novih aviona i sve druge društveno-političke događaje. Kao i uvijek, ova vruća tema podijelila je Hrvate u nekoliko ljutih i zavađenih tabora. 

Dok jedni brane Kristinu i hvale njene draži naglašavajući da je napravila izvrsnu reklamu domaćem voćarstvu, drugi ju osuđuju jer smatraju da je zadobila prevelik prostor u medijima i time zasjenila ostale važnije stvari te doprinijela seksističkoj objektivizaciji žena.

Već danima se vodi ljuta rasprava i oko toga jesu li Kristinine mandarine prave ili nisu, jer ako Kristinine poveće mandarine nisu prirodne to dovodi u pitanje autentičnost proizvoda koji prodaje.

Mandarinsko čudo Kristine Penave

Hrvati su u Kristinu bili zaljubljeni nekoliko dana. Nepregledne kolone automobila hrlile su Samoborskom cestom u smjeru Brestovja gdje se nalazi njen štand. A onda im je početkom vikenda Kristina slomila srce. Doznali smo da ima dečka, da je dala otkaz i otišla ni više ni manje nego u Beograd. 

Kristinu je zbog toga na štandu zamijenila jedna mnogo realističnija prodavačica pa su se obožavatelji razišli bez da kupe mandarine. U samo tri dana Kristini Penavi, 20-godišnjoj Rabljanki pošlo je za rukom zaluditi Hrvate, prodati nekoliko šlepera mandarina, a potom tajanstveno nestati. Svaka joj čast.

Željko Puhovski/CROPIX

Kako bismo istražili utjecaj Kristininih mandarina na hrvatsko voćarstvo, uputili smo se na Trešnjevački plac. Ponedjeljak je ujutro pa je trbuh Trešnjevke poluprazan. Tek poneki umirovljenik lijeno razgledava štandove pa smo zapravo došli u idealan čas da popričamo s kumekima i kumicama o mandarinskom čudu Kristine Penave.

Kao što smo i mislili, Kristina je među voćarima i povrćarima Trešnjevačkog placa pravi hit i predmet brojnih pošalica, no i ovdje su o njenim metodama mišljenja podijeljena. 

Miroslav iz Daruvara prodaje povrće i voće sa zapadnoslavonskih polja na štandu OPG-a Draženka Kesić koji je otvorila njegova 'snajka'. On Kristinu smatra pozitivnom pojavom.

"Pozitivno je to što mladi ljudi vrijedno rade i prodaju povrće. Mandarine su zdrave pa je to dobra reklama za domaće voćarstvo”, kaže nam prijazni Miroslav te dodaje da Kristinin slučaj nije povećao, niti smanjio prodaju njegovih proizvoda.

„Meni najbolje idu paradajz i jabuke što nije Kristinin sektor”, smije se Miroslav te dodaje da je prema štandovima svojih susjeda uočio da je ova godina bila dobra za mandarine ta da prodaju kao ludi.

Zelene, ali slatke

Šetnja mirisnim štandovima Trešnjevačkog placa dokazala nam je da je Miroslav u pravu. Mandarine su posvuda, a tržnicom se širi njihov specifičan miris koji asocira na zdravlje, toplije krajeve, jesen i djetinjstvo.

Željko Puhovski/CROPIX

Primjećujemo i da je na većini mandarina kora još uvijek zelena. Iskusna prodavačica Marina (naslovna fotografija) objašnjava nam da su usprkos zelenoj kori unutra slatke te nas nutka kako bi se i sami uvjerili u to. Pitamo je, naravno i o Kristini, a ona nam odgovara protupitanjem:

„Jel' to ona s cicama?”, smije se lijepa Marina te dodaje da ju zbog Kristine već danima zezaju kolege sa susjednih štandova. 

„Jučer su me svi zafrkavali zbog Kristine. Njoj je netko napravio odličan marketing, no sve sto skupa je nepravedno prema ljudima koji se bave uzgojem mandarina. Realnost je da je proizvodnja i prodaja mandarina mukotrpan posao. Ako su htjeli promovirati autentičnost domaćih proizvoda, trebali su radije kao prodavača staviti nekog težaka koji se mučio kao pas tijekom uzgoja”, govori nam Marina, trešnjevačka kraljica mandarina. Sezona je ove godine, doznali smo od Marine, izvrsna za mandarinu.

„Kasnili smo desetak dana i nema toliko puno mandarina kao prošle godine, no lipše su i slađe. Kada kupci vide da je zelena kora, misle da su kisele, ali uopće nisu, puno su slađe nego one lani”, kaže Marina, a naš razgovor znatiželjno slušaju dvije kumice za susjednim tezgama.

Gospođa Ana prodaje ajvar, a njena susjeda upravo riba buću na rezance za bučnicu i variva. Ana i njena susjeda kumice su stare škole i za Kristinu nisu čule jer nemaju internet.

Željko Puhovski/CROPIX

„Što će mi internet i Kristina mandarina!? Moj ajvar je najbolji na Trešnjevačkom placu pa svake godine prodam oko 2.000 tegli”, govori nam gospođa Ana i ponosno pokazuje tegle finog, domaćeg ajvara bez kojeg je svakodnevna gastronomija u ovom dijelu svijeta nezamisliva.

Misterij bračkih mandarina

Ipak, Ana nam se žali da je i ona ove godine, kao i mnogi, imala velikih problema s uzgojem paradajza jer se rano pojavila bolest plamenjača i kojekakvi nametnici, no prekrasna, nešpricana volovska srca koja prodaje na svom štandu dokazuju nam da se uspješno izborila sa svim nedaćama i da je njen ajvar iz okolice Zagreba božanstven.

Njena susjeda, autentična trešnjevačka kumica u smeđem retro sakou s maramom na glavi riba buću na rezance i žali se jer bučnica, izgleda, više nije u trendu pa ju slabo kupuju.

„Ide pa stane i tak' stalno. Nije kao što je nekad bilo. Danas mlade ženske nećeju praviti bučnicu, a stare pak nemreju”, žali se na propast bučnice naša sugovornica iz okolice Lučkog. Mahune su joj ove godine odlično uspjele pa prodaje čak tri vrste i za razliku od buće, idu odlično.

Željko Puhovski/CROPIX

Šećući tržnicom, zamijetili smo da mandarina ima nekoliko vrsta. Većinom se prodaju neretvanske, nešto kaštelskih, a ima i nekoliko štandova s bračkom mandarinom. Zanimljivo, niti jedan od nekolicine prodavača bračkih mandarina nije nam dozvolio da ga fotografiramo, niti je htio razgovarati s nama, ni o mandarinama, niti o Kristini.

Jedini odgovor koji smo dobili od njih bio je onaj na pitanje po čemu se bračke mandarina razlikuju od neretvanskih. Odgovor je – ni po čemu. Izgleda da su Bračani škrti i na riječima.

Pitala sam Franca da mi posudi dva kelja 

Razgovorljivija je zato bila gospođa koja prodaje opuzenske mandarine. Nema ništa protiv Kristine, ali ona ni na koji način nije utjecala na njen posao.

„Naše tržište nitko ne može uzeti. Imamo stalne kupce koji su se uvjerili u kvalitetu našeg proizvoda i vjeruju u naše mandarine. Kristinina metoda prodaje možda je upalila kod mladih. Onim starijima i iskusnijima važnija je kvaliteta proizvoda od izgleda prodavačice pa kupuju kod nas”, kaže nam ona.

Njena susjeda koja također na svojoj tezgi ima poveću hrpu mandarina, na spomen Kristine, prasnula je u smijeh.

„Neki dan sam pitala Franca da mi posudi dva kelja pa da ih bolje prodam”, smije se gospođa i nutka nas da probamo njene neretvanske mandarine za koje nam kaže da su sigurno bolje od Kristininih.

Željko Puhovski/CROPIX

Gospođa Ana koja sa svojim suprugom Nikolom prodaje kaštelske mandarine kaže da je čula za famu o Kristini, no da je mandarina voće kao i svako drugo. I u Kaštelima je, doznajemo, berba mandarina ove godine bila dobra.

„Kora im je tanka pa se lako gule. Iako su zelene, nisu kisele. Probajte”, kaže nam te dodaje da čudnovati slučaj Kristine mandarine ne apostrofira toliko uspjeh hrvatskog voćarstva, već ilustrira moć medija:

„Netko je napravio genijalnu reklamu koja najviše govori medijskoj moći. Nekoliko tekstova i fotografija u sekundi je obišlo čitavu Europu što je samo po sebi čudesno i za Kristinu i za mandarine”, objasnila nam je kumica Ana.

Mandarine Torcidašice

„Kupite mandarine, bolje su nego kod Kristine”, čuli smo jednu prodavačicu kako mami kupce da probaju njeno mirisno voće.

Dobro raspoložena i duhovita Vinka prodajom mandarina bavi se dvadeset godina, a priča o Kristini ju jako zabavlja.

Željko Puhovski/CROPIX

„Danima se zezamo s Kristinom. Unijela je malo šale u naš posao koji je težak. Ipak, čujem da je nestala. Nema više Kristine. Ostale smo ja i mandarine. Samo ja, mandarine i Hajduk smo vječni”, šali se Vinka, a mi joj uzvraćamo da je u Zagrebu Dinamo vječan na što će ona:

„Moje mandarine su iz Metkovića, a baš kao i svi iz Metkovića, navijaju za Hajduk”, nasmijala nas je još jedna dobro raspoložena kraljica mandarina s Trešnjevačkog placa kojoj moramo dodijeliti nadimak Vinka Mandarinka.

I gospođa Zorica koja prodaje šircle za kuhinju čula je za Kristinu. Pokazali su joj, kaže, unuci na kompjuteru. Ovih dana se o njoj na placu raspravlja više nego o junacima iz sapunica, a njen je misteriozan nestanak iz branše čitav slučaj pretvorio u modernu bajku koja se prepričava na tržnici.

Željko Puhovski/CROPIX

„Čula sam priču da je mandarine od nje došao kupiti jedan zgodan, bogat i lijep mladić iz Beograda koji ju je zaprosio. Ona je pristala pa ju je u svojoj modernoj, luksuznoj kočiji odveo u svoj dvorac gdje će živjeti sretno do kraja života”, ispričala nam je modernu bajku s tržnice godpođa Zorica. 

mandarine

kristina mandarina

Trešnjevački plac

dolina Neretve

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter