To se zove smisao za humor

Krajnje ekstremna desnica puca od bijesa. Lokalni fakin otkupio je njihovo ime te je otvorio fetišistički portal gdje ih predstavlja kao homoseksualce


Robin Mikulić
01.02.2019.12:00
Krajnje ekstremna desnica puca od bijesa. Lokalni fakin otkupio je njihovo ime te je otvorio fetišistički portal gdje ih predstavlja kao homoseksualce
screenshot

sažeto

Kanađanin je poznat po svom smislu za humor otprije, već ima uspješan biznis koji prodaje vreće pune gumenih bombona u obliku penisa


Robin Mikulić
01.02.2019.12:00

Kao što znamo, u Hrvatskoj ne postoje krajnje radikalne stranke. Živimo u homogenom, harmonično i produktivnom društvu koje ne kolaju velike ideološke razlike. I onda se svako jutro nekako probudimo u stvarnosti koja je drugačija.

No, zamislite na trenutak da se nađe neki bađo koji preko noći otkupi portal neke domaće ekstremističke desnice, nećemo o imenima, i pretvori ga u izvor opskurnih pišarija kakve smo nekad imali prilike čitati na hrvatskim satiričnim portalima. Ne znam sjećate li se vi još ti zlatnih vremena kad se humor nije cenzurirao?

Ondje gdje je satira još uvijek živa

E, pa upravo se to nedavno dogodilo u Kanadi gdje je lik otkupio portal radikalno desne izrazito antiimigrantski nastrojene grupe Wolves of Odin

Kad su uobičajeni korisnici pokušali pristupiti svojim uobičajenim teorijama zavjere koje demoniziraju muslimane evocirajući strah da će imigranti uskoro zamijeniti sve „prave“ Kanađane, ostali su u šoku. Umjesto ksenofobnih gluposti dočekali su ih profili za dejtanje animiranih seksi vukova.

Brandy Grumpel, bivši konobar u jednom lokalnom punk baru, došao je na tu ideju nakon što je svjedočio grupici pripadnika spomenute skupine koji su pokušavali izigravati frajere. Nakon što su napravili nered u baru, preselili su se pred džamiju gdje su nastavili sa svojim krkanskim cirkusom.

Revoltirani Kanađanin odmah je potom registrirao domenu pod njihovim imenom. U pomoć mu je priskočio prijatelj informatičar i specijalizirani fetiš sajt namijenjen dlakavcima je rođen.

Njihov je projekt odmah postao viralni hit, a svaki dan se sve više korisnika diljem svijeta smije pomalo perverznim homoerotičnim šalama kreativnog Grumpela kojima zasipava homofobnu desničarsku ekipu.

Neka pati koga smeta

Uskoro su uslijedile i prve kritike, ali ne odande odakle biste ih očekivali. Grumpelov se smisao za humor pokazao problematičnim upravo unutar same fetiš zajednice čije je sklonosti posprdno okrenuo protiv radikala. Kažu, dakle, da im je čitava stvar zabavna, ali da im se istovremeno baš i ne sviđa činjenica što se njih povezuje s onim kretenima.

Grumpelova reakcija nije izostajala dugo. Ispričao se ljudima koji su se našli povrijeđeni njegovim projektom te im poručio da zadrže na umu činjenicu da se on bori za bolji svijet, na svoj vlastiti način, te da da očekuje razumijevanje zajednice. Neki su problemi ipak važniji od drugih, prioriteti.

Osim toga, na svojoj je stranici svim posjetiteljima ponudio priliku, bez obzira na to jesu li pobornici ili protivnici ideje koju zastupa, da za mizernih 10.000 dolara donacije lokalnoj aktivističkoj skupini koja po gradu pere rasističke grafite mogu preuzeti vlasništvo nad domenom koju je registrirao.

Desničari koje ismijava zasad su ostali tiho, barem svojim većim dijelom, ali je ipak u međuvremenu primio nekoliko hejterskih mejlova u kojima ga ljudi nazivaju šu*kom ili idiotom.

Stari zafrkant

No, kreativni je Kanađanin na takve reakcije već naviknut. Pred nekoliko je godina, naime, pokrenuo kontroverzni biznis. Prodaje gumene bombone pod sloganom „Najedi se vreće kur*aca“ i zasad mu ide začuđujuće dobro.

Ovaj projekt ipak smatra drugačijim. Za razliku od svog inicijalnog biznisa koji je totalna zafrkancija, Wolves of Odin zamišlja kao svojevrsni aktivistički doprinos u borbi protiv nazadnog desničarenja za koje ne vidi mjesta u 21. stoljeću.

fetiš

ultra desnica

krajnja desnica

wolves of odin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter