ŠTO PREZIREMO KOD KOLEGA?

Kolegica kraj mene s dečkom na mobitel priča o seksu, mrzim kad kraj mene srče jabuku, stalno mi uvaljuje svoj posao dok on svaki dan planira što će ručati


100posto
21.09.2018.21:00
Kolegica kraj mene s dečkom na mobitel priča o seksu, mrzim kad kraj mene srče jabuku, stalno mi uvaljuje svoj posao dok on svaki dan planira što će ručati
iStock

sažeto

Osim fizičkog napada, hrvatski radnici misle kako je najgore ponašanje na poslu tračanje i vulgaran rječnik


100posto
21.09.2018.21:00

S kolegama najčešće provodimo više vremena nego s ukućanima. S tom razlikom da ove prve nismo mogli odabrati. I tako najčešće silom prilika znamo puno previše o privatnom životu kolegice s kojom inače nikada ne bi ni popili kavu ili s kolegom upitnog ukusa u glazbi.

Osim fizičkog napada, hrvatski radnici misle kako je najgore ponašanje na poslu tračanje i vulgaran rječnik, dok poslodavci smatraju kako je to kašnjenje. No u jednom su složni – glavni uzrok neprofesionalnog ponašanja je nedostatak kućnog odgoja, pokazalo je istraživanje portala Moj Posao.

Verbalni napad na kolege, psovanje, bacanje inventara u nazočnosti gostiju u restoranu, seks na radnom stolu, omalovažavanje i vrijeđanje jednog zaposlenika od strane drugoga najgore su stvari koje su hrvatski poslodavci imali prilike vidjeti na svojim radnim mjestima, dok je radnike u ispitivanju najviše zgrozilo napuštanje radnog mjesta usred sastanka i odlazak kući bez ikakvog obrazloženja, uzimanje lažnih bolovanja, lažne prijave nadređenih za mobbing te namjerno opstruiranje kolega.

Radna okolina sve je opasnija, a ljudi su spremni jedni drugima kopati po stvarima, sabotirati i spletkariti. Sve to da bi se izborili za vlastitu bolju poziciju.

Kanadsko istraživanje obuhvatilo je 3000 muškaraca i žena diljem svijeta koji su odgovarali na pitanja vezana uz ponašanje na radnom mjestu. Otkriveno je da je više od polovice spremno učiniti sve da bi doznali kolike im kolege imaju plaće.

15 posto muškaraca i 10 žena priznalo je da su spremni sabotirati kolegu na poslu. 'Učinio bih sve za promaknuće. Ponekad maštam da kolegi s posla svakodnevno uništavam ugled', priznao je jedan od ispitanika.

iStock

Pitali smo devetero hrvatskih zaposlenika što njih kod kolega najviše živcira, a evo što su nam rekli:

MARIO, 34

Imam kolegicu koja je inače zgodna ženska, da je ne poznajem vjerojatno bi za njom okrenuo glavu. No, nažalost sam ju upoznao i zlo mi je od nje. Osim što je zlobna i stalno trača, mrzim kad jede jabuku. Zapravo samo to i pojede tijekom radnog vremena jer uvijek priča o nekim dijetama. Vjerujte mi, nema goreg od toga. Srče ju, usisava i tako satima. Doslovno me počnu svrbiti prsti od muke dok ju slušam.

INES, 38

Imala sam šefa koji je bio najgora lijenčina ikad. Sjedila sam kraj njega i zato to i mogu reći jer sam svakodnevno svjedočila njegovom neradu. Baš svaki posao je uvaljivao nama ispod sebe. On bi uvijek jako važno tipkao po kompjuteru i telefonirao, a većinom je igrao igrice. Vrhunac bi bio kad bi oko podneva počeo pričati kako je strašno gladan i proučavati ponudu u svim restoranima koji dostavljaju u gradu. Nas pet ostalih u uredu za to vrijeme ne bi stigli maknuti pogled od posla, a on bi premetao te letke. Onda bi, naravno, i mirno i polagano jeo.

BRUNO, 27

Kolegica s kojom sam u uredu stalno se smijulji kad gleda u kompjuter, siguran sam da pola radnog vremena provodi na chatu. Ali vrhunac je kad odluči nazvati svog dečka i onda pričaju o seksu. Priča tiho i trudi se šaputati, ali bio bi potpuno gluh da u tih deset kvadrata ne primjetim. Bude mi tako neugodno da odmah stavljam slušalice i navijam muziku na najglasnije. Radimo dva mjeseca skupa i još nisam siguran radi li to namjerno ili je stvarno tako glupa da misli da ne čujem.

KRISTINA, 45

Kolegica je bila pred penziju, uvijek bi kasnila sat-dva, očigledno joj se nije dalo raditi. Taman kad bi mi došla neka frka na poslu ona bi krenula nešto privatno pričati. Ili bi počela pjevati. To je bilo strava.

ANA, 29

Moj kolega je inače super i odlično se slažemo, ali ima naviku koju ne mogu nikako probaviti. Stalno divljački lupka nogom. Budući da mi sjedi preko puta trese se cijeli moj stol. Stalno mu govorim da prestane pa bude mir dvije minute i onda ponovno. 

IVAN, 40

Kolega je svaki dan na posao nosio varivo koje bi kad bi ga otvorio strašno zasmrdio po pokvarenim jajima. Nismo mu se usudili ništa reći jer je bio šef. Najčešće bi ga i promiješao s prstom. Fuj!

iStock

LORENA, 39

Imala sam kolegu koji mi je bio nadređeni i dok sam bila trudna doslovno mi je iza leđa drugoj kolegici pričao o tome kako se 'žene razvale kad rode'. I onda iskustva žena nadugo i naširoko. Oni naravno nisu imali djecu. Došlo mi je da mu pljunem u lice, ali sam se suzdržala. Inače, taj isti tip je redovito sjedio s nogama na stolu. I svi su se pravili da je to normalno ponašanje. Vrlo brzo sam otišla iz te firme.

MARICA, 35

Uh, ne znam kako da počnem kronološki, abecednim redom, na svim zanimanjima, samo posljednjem? U biti evo što mi je prvo palo na pamet: s mog prvog posla u struci, imala sam super i divne kolege, bili smo svi onako kao ratni drugovi iz rovova. Radilo se puno. Ali, uvijek ima taj ali... imali su tako iscrpljujući običaj da na svakoj puš pauzi, kavi, druženju poslije posla samo kukati kako im je teško. I baš im je teško. I kako je teško i je** ti život ovakav i onakav... To je postalo kao natjecanje tko će više kukati i pljuvati. Nisam to tada kužila, nego kad sam se maknula s tog posla, koliko me iscrpljivalo samo slušanje toga.

IRENA, 27

Jedna kolegica redovito kasni i to me jako živcira jer mi drugi uvijek dolazimo na vrijeme. Uvijek ima ispriku, uvijek se baš njoj putem desila neka prometna nesreća ili je zaboravila mobitel ili joj nije zvonio sat ili mora vaditi krv. Kao da mi drugi isto nemamo takve probleme. Još me više živcira jer joj šef ništa posebno ne govori niti je kažnjava. Mi ostali ispadamo glupi jer smo normalni.

posao

radno mjesto

kolege

newsletter

Prijavite se na Newsletter