Ladanje (21)

Koja drskost, iskoristiti cijeli porodiljni. Prave žene, majke, kraljice sve to mogu puno brže obaviti. A onda bebu pod ruku i na posao. Pa do fajrunta!


Lada Novak Starčević
18.11.2018.11:00
Koja drskost, iskoristiti cijeli porodiljni. Prave žene, majke, kraljice sve to mogu puno brže obaviti. A onda bebu pod ruku i na posao. Pa do fajrunta!
iStock

sažeto

Ako je suditi po djeci nekih političara, povesti ih na posao je pjesma. Malo će se smijati s mojim kolegama, nepomično sjediti, a onda mirno čekati da završim sve što taj dan moram


Lada Novak Starčević
18.11.2018.11:00

Četveromjesečna Neve Te Aroha, kćerka novozelandske premijerke Jacinde Ardern, nedavno je bila s mamom na poslu i to ne bilo kakvom - bila je s njom na zajsjedanju Generalne skupštine UN-a. Čak su joj i pelene mijenjali ispred predsjednika ili premijera svih država svijeta. Svi su bili razdragani i kao da su svim ženama svijeta uputili poruku - odsad vodite djecu na posao.

Privatni život je ionako glupost, posao je uvijek prvi, a djeca su tu da se prilagode.

I naš zastupnik Sinčić je prije dvije godine svog sinčića, još dojenče, doveo u Sabor. Istina, pomoćnik mu je vozio malenoga u kolicima, ali nemojmo cjepididlačiti.

Samo da ne bljucne po tom lijepom odijelu

Ljubomorna sam zapravo. I meni bi ponekad pasalo na posao sa sobom povesti djecu. Evo, možda već sutra. Ionako smo baš doma muž i ja bjesomučno smišljali križaljku što i kako s potomcima. Šmrkanje, koje je trebalo proći preko vikenda, sve je gore.

Baka je na putu, muž radi popodne. A baš sam nedavno bila na bolovanju. 

Da sam hrabra kao naš zastupnik - lijepo jedno dijete u jednu, drugo u drugu ruku i ravno na posao. Pa do fajrunta.

Ako je suditi po djeci političara, to je pjesma. Malo će se smijati s mojim kolegama, nepomično sjediti, a onda mirno čekati da završim sve što taj dan moram. 

Brinu me jedino ta njihova lijepa odijela. Jel znate, ta mala djeca znaju ponekad i bljucnuti. Iako, čini se da su ova od političara fina, ni to ne rade.

iStock

Biljana Borzan svoju je bebu vodila na posao još 2008. Njena mama bi joj dovela četveromjesečnog sina u hodnik osječke gradske vijećnice i onda bi ga ona dojila nekih petnaestak minuta. Mališan je zaspao, a ona bi se vratila svojim obavezama.

Ta djeca političara jednostavno znaju - plakanje nije in. Kakvi tantrumi, kakvi bakrači.

Kako djetetu od nekoliko mjeseci objasniti da se strpi?

Čula sam da postoji zakonom dozvoljena pauza za dojenje djeteta, ali iskreno ne znam nijednu 'običnu smrtnicu' koja ju je koristila. Moguće zato jer većina baš ne radi blizu kuće, a netko treba dijete i dovesti do mame hraniteljice.

Moja djeca su kao mala po tom pitanju bila dosta razmažena. Čim bi postala gladna, odmah bi krenula u dreku. Užas. Nemaju u sebi diplomacije ni grama.

Ne znam jeste li nekad probali, ali dosta je teško djetetu od nekoliko mjeseci objasniti da se strpi. A tek da ga neka dadilja na to krene pakirati i odvozi ga meni na radno mjesto? Smrznem se od same pomisli.

Znam, pogriješila sam u početnim koracima. Trebala sam se lijepo vratiti mjesec dana nakon porođaja na posao pa bi se brzo navikli. Kad nanjušiš mamu sisa je tu, kad je nema šuti i trpi.

Kad sam se vratila s oba porodiljna, nije mi ni padalo na pamet da poslodavca uopće ispitujem o dovođenju djeteta na posao. Već je bilo dovoljno strašno što me 12 mjeseci nije bilo na poslu. 

Mislim, koja drskost, iskoristiti cijeli porodiljni. Prave žene, majke, kraljice sve to mogu puno brže obaviti. Evo, i naša predsjednica je bila na porodiljnom samo šest mjeseci. 

Nažalost, ja se očito družim s pogrenima. Mnoge koje znam su dobile otkaz na porodiljnom ili netom nakon što su se vratile na posao. Naravno, nije to zbog izbivanja, djeteta, niti mogućih bolovanja, tvrde poslodavci.

Jednostavno, sigurno nije bila dovoljno fokusirana, dovoljno posvećena poslu. 'Gle, odaberi. Hoćeš raditi ili se planiraš zezati s nekom djecom?'

Naš zakon stvarno 'brani' majke, 15 dana nakon povratka ne smije dobiti otkaz. 15 dana! Ma da, to je taman vrijeme da jednogodišnjaka na prilagodi na vrtić, kasnije može i bez posla. 15 dana taman da si sredi život, a onda je sve lako. 

Nek' prespava u vrtiću, bar ga neću ujutro trebati voziti

Ma najbolje se praviti da djeteta uopće nema. 'Želite da ostanem prekovremeno? Naravno, nema problema. Uvijek. Tko je uopće vidio imati privatan život? Dijete može i u vrtiću prespavati. Bar ga ujutro neću morati voziti pa ću prije na posao.'

Pričekajte sekundu, zvoni mi mobitel.

'Dobar dan. Vrtić je. Dijete vam ima 38,5. Možete li doći po njega. Odmah.'

Ispričavam se ako tekst nema suvisao kraj, ali žurim…

djeca

Ladanje

dojenje na poslu

majčinstvo i karijera

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter