#znatelištosunamrekli?

'Kad sam rekla da sam trudna, šef mi je rekao da sam sebična', žene iz Hrvatske otkrivaju kako se poslodavci ponašaju prema njima


Valerija Bebek
18.11.2017.08:00
'Kad sam rekla da sam trudna, šef mi je rekao da sam sebična', žene iz Hrvatske otkrivaju kako se poslodavci ponašaju prema njima
Facebook

sažeto

Cilj kampanje je osvijestiti javnost o prisutnosti seksizma, kršenju prava žena nezakonitim postupanjem kako na poslu tako i u privatnom životu


Valerija Bebek
18.11.2017.08:00

"Imam 25 godina. Na svim dosadašnjim razgovorima za posao poslodavci su me pitali da li planiram imati obitelj." #znatelištosunamrekli?

Inicijativa Radno i ravnopravno tijekom studenog provodi akciju Znate li što su nam rekli? Uz istoimeni hashtag na društvenim mrežama objavljuje se niz fotografija koji raskrinkavaju ono što žene, majke prolaze na radnim mjestima u Hrvatskoj.

"Kad sam šefu rekla da sam trudna prvo što mi je rekao je da sam odabrala najgore vrijeme i da sam postupila sebično."

Članovi Udruge PaRiter pozvali su sve građanke da pošalju fotografije ili natpise sa seksističkim i diskriminirajućim komentarima koje su čule od svojih poslodavaca, kolega ili kolegica. Uz to ih mole da opišu situacije koje su doživjele na razgovorima za posao, radnom mjestu ili u svakodnevnom životu, u kojima ih je netko diskriminirao samo zato što su žene.

Cilj kampanje je osvijestiti javnost o prisutnosti seksizma, kršenju prava žena nezakonitim postupanjem kako na poslu tako i u privatnom životu.

"Ako želiš posao nećeš se suprotstavljati."

Akcija se sastoji od dva dijela. U prvom se prikupljaju diskriminirajuće, seksističke poruke i situacije s kojima se žene susreću u svijetu rada. Tu su im potrebne poruke i fotografije koje će građanke poslati.

Drugi dio akcije održat će se 24. studenog u gradu Rijeci na Korzu, kada će svi zainteresirani izrađivati majice sa seksističkim natpisima. Printat će se natpisi oni koji su prikupljeni u kampanji, ali i izjave poslodavaca iz istraživanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH.

"Za prvo zaposlenje 1999. sam morala donijeti od ginekologa potvrdu da nisam trudna."

To je ispitivanje provedeno u rujnu 2017., a njegovi rezultati su potaknuli ovu akciju, kažu u Udruzi PaRiter. Rezultati su pokazali kako se 57 posto žena susrelo s protuzakonitim pitanjima na razgovoru za posao, a čak 87.7 posto nije upozorilo poslodavce na tu nezakonitost.

Fotografije i natpise mogu poslati na adresu [email protected] ili u inbox Radno i ravnopravno

diskriminacija

ženska prava

#znatelištosumirekli

Radno i ravnopravno

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter