Ispovijest maturanta Renea (18) koji je priveden u raciji u Funku

Kako se kulturni izlazak pretvorio u brutalan okršaj s policijom koja me bacila na pod, stavila mi lisice i strpala u ćeliju


Lada Novak Starčević
20.03.2019.14:15
Kako se kulturni izlazak pretvorio u brutalan okršaj s policijom koja me bacila na pod, stavila mi lisice i strpala u ćeliju
Ranko Šuvar / CROPIX

sažeto

Mladi Zagrepčanin se prošle subote našao na krivom mjestu u krivo vrijeme, a sve je završilo prilično šokantno


Lada Novak Starčević
20.03.2019.14:15

Maturant ugledne zagrebačke Klasične gimnazije bio je u 'običnom' subotnjem izlasku, a završio ga je potpuno neočekivano - prenoćivši u policijskoj postaji.

18-godišnji Rene, odmah čim ga upoznate, odaje dojam pristojnog i uljuđenog mladića koji ne izaziva nevolje. Trenutno je najviše posvećen školi, a obožava umjetnost i želi upisati Dramsku akademiju. U slobodno vrijeme radi i kao bejbisiter.

"Imali smo, rekao bih, kulturološki izlazak te večeri. Prijatelj Mak i ja bili smo na dvije svirke, a prije toga na predstavi. Tek smo došli u Funk, pozdravio sam se s tatom koji je već bio tamo. Stajali smo za šankom. Nismo stigli ni naručiti piće kada je počela racija", priča nam Rene, s kojim smo se susreli nakon nastave.

Kroz vrata kluba, priča, umarširao je kordon od oko 25 potpuno oklopljenih i naoružanih interventnih policajaca.

Funk je na glasu kao prilično miran klub, gdje se mogu sresti filmaši, kazalištarci, likovnjaci, glazbenici, filozofi… Nije mjesto poznato po tučnjavama i problematičnom ponašanju.

Problem je nastao kad je prijatelj otišao na wc

"Mak, tata i ja nismo likovi koje je to toliko zastrašilo, nego nismo mogli vjerovati što se događa. Puno ljudi se prepalo. Pitali smo neke policajce što se događa no ni do danas nije potpuno jasno zašto su došli u tolikom broju. Istovremeno je došla Porezna, koja je provjeravala blagajnu", prisjeća se.

Problem je nastao kad je Reneov prijatelj otišao na wc nakon što je pretres završio. Pitali smo Renea zna li zašto je to napravio, budući da je nekako općepoznato da se za vrijeme racije ne smijete micati s mjesta gdje ste zatečeni, no srednjoškolac iskreno kaže da nisu imali iskustva s tim.

"Ako nam je netko i rekao da ne možemo nikamo, ja to nisam čuo. Nismo dobili ni znak start ni znak stop. To je jednostavno fiziološka potreba", objašnjava nam.

Odjednom su dva policajca zgrabila njegovog prijatelja i gurali ga kroz vrata.

Ranko Šuvar / CROPIX

Tada je reagirao njegov otac i krenuo je opravdati Makovo djelovanje, priča nam Rene. Izašao je iz kluba, pa je i on instinktivno izašao za njim na ulicu.

Ja sam im pokušavao objasniti situaciju. Policajci su i tati i meni samo grubo govorili da zašutimo. Neki članak kaže da smo trebali poslušati i zašutiti. No, ja sam smirenim glasom pokušavao, odnosno što sam mirnije mogao u tom trenutku, govorio sam nešto u stilu 'Ovakva je situacija'. Želio sam im nekako objasniti da se radi o nesporazumu.

Nakon toga policija je primijenila silu.

U sukob se uključila nepoznata djevojka

"Policajac je na meni izveo zahvat, Koshi guruma se zove, iz juda kojeg sam trenirao, pobjeđivao sam na natjecanjima… Negdje sam u sebi pomislio, kao neki tračak svjetla, 'Frende, sad bih ti mogao baciti kontru'. Dobro da nisam, hvala bogu. Tko zna gdje bi sad bili", govori nam Rene uz smješak.

Oborili su me na tlo. Ne znam koliko je policajaca bilo na meni, jednostavno je to neka crna masa koja se ovijala oko mene. Situacija je bila baš agresivna, ja sam instinktivno branio trbuh, kako su me učili na treninzima. Izvlačili su mi ruke ispod tijela. Tu su se dogodile porezotine na laktu. To je sve krenulo u nekom agresivno štihu vrlo brzo. Ja ni u jednom trenutku nisam htio biti agresivan jer mi je bilo jasno da bi to bilo vrlo loše za ikoga tamo. Shvatio sam izraz na licu, ton, ta neka nabrijanost , nadasve nepotrebno.

Tada je kraj njih prošla nepoznata djevojka. Vidjela je brutalnu scenu u kojoj četiri interventna policajca u oklopima navlače nekog mladića. 

Trebala je naprosto proći i okrenuti glavu, kaže nam. Ne ometati djelovanje organa javnog reda i mira. Ali nije prošla i nije okrenula glavu, nego je vrisnula.

Prvo su bila dvojica policajaca na njoj, a onda samo jedan stariji sjedokosi policajac i držao ju je za ruke. Ona se opirala. Sve je to strašno izgledao, ispričali su kasnije očevici.

"Nisu je vukli za kosu, ali me podsjetilo na vikingške filmove kad ženu vuku do šatora ili što već", kaže nam Rene. 

Trebao sam prespavati kod djevojke, a spavat ću u ćeliji

Jedna druga djevojka je čak prišla policajcu dok mu je stavljao lisice i rekla 'Nemojte, to mi je prijatelj. Dobar je. Ne budite grubi', pokušavajući smiriti fizičke tenzije.

Nitko ne može biti spreman na tu situaciju, kao David protiv Golijata. Možeš se nadati da se nećeš naći u njoj.

Na njegovog oca je policija krenula nakon što je reagirao na ponašanje prema sinu. I njemu su stavili lisice.

Na ulasku u maricu njegov otac je imao raskrvavljen lijevi obraz. Rene nam kaže da u cijeloj gunguli nije vidio kako je došlo do tog udarca.

"Imali smo podvojene osjećaje, nas dvojica i prijatelj u marici. Tata i ja smo imali lisice. U jednu ruku smiješno, u drugu zastrašujuće. Ja sam trebao prespavati kod djevojke, a spavat ću u ćeliji", priča.

"Tata je te večeri popio pivo, on i prijatelj Mak napuhali su 0,4 promila, a ja ništa. Ova dvojica koje policija spominje u izvješću za zloupotrebu droge te večeri nemaju veze s nama“, odgovara nam na pitanje je li možda bio pijan.

Liječnička pomoć u policijskoj postaji se sastojala od mjerenja tlaka, upita je li nešto pio i ima li rane, govori nam Rene.  

Došlo je do klasičnog nesporazuma

"Pokazao sam im još uvijek krvareće rane na laktu, nisam ni znao da imam porezotinu ispod brade. Gospodin je mignuo i nešto zapisao. Zamjerio sam im što nisam dobio ni dezinfekcijsko sredstvo. Sve mi je to postalo besmisleno. U priopćenju u kojem se policija referirala na mene, gdje su napisali da sam 19-godišnjak, a nisam, stavili su da su rane pronađene na mom tijelu nastale prije racije, što nije istina", tvrdi mladić.

Sva trojica mislili su, kaže, da će sve biti brzo gotovo jer je došlo do klasičnog nesporazuma. No, nije bilo tako. U postaji su ih vodili na ispitivanja jednog po jednog.

Razumijem, imaju neke regulative, članke koje moraju popuniti, staviti kvačicu ili nešto, ali to se može sve puno kvalitetnije. Više mi je izgledalo kao njihovo zabavljanje, da ostanu u formi. Shvaćam da je to neka regulativa, neki posao, ali definitivno ne nešto nakon čega se građani osjećaju sigurnije što je svrha policije u krajnjoj liniji. Kad ih idući put vidim krenut ću u drugom smjeru, neće mi biti svejedno.

U ćeliji s njima bila su još dva muškarca, atmosfera je, prisjeća se, bila svakakva.

"Možda najsjajniji trenutak te večeri je bio u jednom trenutku kad je nastala kratka tišina, nije bilo nikakve vedrine. I, što sad? Netko je počeo pjevušiti House Of The Rising Sun i kako je jedan počeo svi su se priključili. Na tom metru puta 4 kvadratnih. Lupalo se s nogama, pljeskalo, pjevalo... Mak je glumio trombon, ja sam imao lisice pa sam to koristio kao udaraljke. Onda smo prešli na Mamice su štrukle pekli. Momenti gdje smo ipak pokazali da nismo neki krimosi u stilu 'Daj debili pustite nas'“, priča pomalo poetično 18-godišnjak.

Sva trojica dobila su prijavu za remećenje javnog reda i mira, Rene nam kaže isto što se dobiva i za uriniranje u javnosti.

Ranko Šuvar / CROPIX

"Zamjeram im i što nisu javili mojoj mami. Kada sam davao izjavu zamolio sam da ju kontaktiraju i da napomenu da mojoj djevojci kaže da je sve ok. Nisu to učinili."

Djevojku je nazvao netom prije ulaska u Funk i rekao joj da će najvjerojatnije doći do nje uskoro. Zvala ga je nekoliko puta u toku noći. Zamalo nije spavala od brige.

Ujutro sam otišao do nje biciklom, kupio joj cvijeće, doručak, da se ne ljuti…

"Kad smo tata i ja izašli iz postaje, sjedili smo na Zrinjevcu i samo šutjeli. Bila je zora, malo prije 6. Bila je jedna lijepa scena. Ulična rasvjeta je gorjela, a kako je već bio dan samo se u jednom trenutku rasvjeta ugasila. Totalno neki drugi svijet.

Definitivno nismo zaslužili takav tretman. Glavni problem je ta količina policajaca u toj razini spreme. To je bilo kao da je neki terorist trčao i oni su ga ganjali i on je utrčao u Funk. Bilo ih je 25. To je rezultiralo tim golemim tenzijama, a prilično nepotrebnim", zaključuje mladić.

racija

Rene

klub Funk

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter