Moderni vrač

'Kako sam svojoj obitelji koja ide u crkvu, priznao da sam vještac'


Valerija Bebek
19.04.2017.12:15
'Kako sam svojoj obitelji koja ide u crkvu, priznao da sam vještac'
Profimedia

sažeto

Ashley Mortimer pripada neopaganskoj religiji Wicca, što je njegova obitelj na kraju prihvatila


Valerija Bebek
19.04.2017.12:15

Od svih priznanja koje možete reći svojoj obitelji koja često ide u crkvu, možda je najteže reći da ste vještac. Ashley Mortimer (48) je vještac iz suvremene neopaganske religije Wicca, koja datirao još iz 40-ih godina 20. stoljeća. Wiccani prakticiraju vračanje i poštuju žensko božansko načelo. Mortimerovi roditelji pripadaju Engleskoj crkvi i pretpostavio je da neće baš dobro prihvatiti njegovo priznanje.

"Sjećam se da su mi rekli kako ne žele pogana u svojoj kući", prisjeća se, bilo je to još za vrijeme njegovih tinedžerskih dana. S vremenom su roditelji prihvatili da je pronašao duhovni put. "Drago im je da dijelimo pojam o vjeri i moralu, iako u različitim oblicima", rekao je Ashley za The Independent.

Smatra da je dijelom do tog preokreta došlo nakon što se njegova sestra izjasnila kao ateist. "Ti barem imaš vjere, iako je malo obmanuta", rekla mu je majka.

Zablude bi bile smiješne, da nisu imale tragične posljedice u povijesti

Mortimer kaže da su njegovi prijatelji uglavnom zainteresirani za njegova vjerovanja jer ih smatraju mističnima. S predrasudama se ne susreće na redovnoj bazi, no često se zauzima za svoje kolege Wiccane.

Facebook

"Jedan moj poslodavac je redovito išao u crkvu, vjerujem da me počeo drugačije tretirati nakon što je otkrio moje paganske afinitete, ali nisam imao konkretne dokaze. Ubrzo sam otišao s tog mjesta", prisjeća se.

Zbog zabluda oko vračanja dogodile su se traumatične stvari u povijesti. Suđenja i ubijanja širom Europe u 16. i 17. stoljeću odnijela su oko 60,000 života. "Da te zablude nisu uzrokovale toliko patnje u prošlim stoljećima i toliko sumnje u novije vrijeme, većina njih bi bila jako smiješna", kazao je Mortimer.

Moderne vještice i vještci danas u Ujedinjenom Kraljevstvu žive vrlo normalno, kao svaka prosječna osoba. Rade svakodnevni posao, izlaze i druže se, jedina razlika je da prakticiraju vračanje i magiju. Neke vještice žive u kovenima, vještičjim komunama, a neki žive sami.

Mnogi od njih naginju herbalizmu, tarotu, vradžbinama, urocima, kristalima, kako bi se duhovno razvili i pomogli drugima. Sve različite tehnike su samo različite metode usmjeravanja energije.

paganizam

vještac

Ashley Mortimer

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter