Ladanje (54)

Kako je moguće preživjeti ljeto bez mora? Iznenađujuće lako, rekla bi 40-godišnja verzija mene


Lada Novak Starčević
18.08.2019.11:00
Kako je moguće preživjeti ljeto bez mora? Iznenađujuće lako, rekla bi 40-godišnja verzija mene
Privatni album

sažeto

Otkad smo prije nekoliko godina otkrili prekrasna kupališta na rijeci Kupi nema dana da s obitelji ne odem tamo


Lada Novak Starčević
18.08.2019.11:00

Prateći društvene mreže posljednjih mjesec-dva čini se da samo potpuni luzeri ove godine nisu ako već ne pola ljeta, onda barem svaki vikend na moru. I ja sam među njima. 

Vikendicu nemam, a prijatelji i rodbina koji imaju kuće na obali nemaju tijekom špice mjesta za besplatno ugošćavanje moje četveročlane obitelji.

Zato odemo do Jadrana na nekoliko dana u apartman samo sredinom lipnja, dok je još predsezona.

I potrošimo novca za cijelu godinu. Pa onda mirno provedemo ljeto na kontinentu.

I ništa nam ne fali.

Što se mene tiče, bitno je da je toplo, a ljeto mi je lijepo bilo gdje. Posebno u mom dvorištu punom rascvalih ruža. I dok berem kupine uz put ispod kuće. I dok s klincima hodam bosa po dvorištu.

Otkad smo prije nekoliko godina otkrili prekrasna kupališta na rijeci Kupi, koja je od naše kuće udaljena tek desetak kilometara, nema dana da nismo tamo. Popodne, odmah nakon posla, već smo na putu prema svom omiljenom odredištu.

Voda nije slana, ali je svejedno jako lijepo i osvježavajuće.

A tek koliko je rijeka Drava divna ljeti.... Dok se nisam udala za Slavonca ni sama nisam imala pojma o ljepotama koje su tamo i koliko ima odličnih mjesta za osvježenje.

'Mi kao da smo bili na moru, samo kod bake u Belišću', objasnila mi je mudro 9-godišnja kćer neki dan. Njoj je ionako ljetovanje tamo gdje je sretna.

Privatni album

A tek prazne gradske ulice? Odlazak na sastanak bez živciranja i bar tri prometna čepa u kojima prolaze minute duge kao sati.

Pa centar pun turista oduševljenih našim lijepim gradom, gomila noćne zabave na otvorenom, šetnje uz Savu s pogledom na zalazak sunca i tek pokošenu travu...

Mislim, neću lagati, volim i ja miris smilja i lavande dok šećem uz morsku obalu. Volim osjećaj soli na koži. U mojih 40-ak godina svako ljeto je bilo rezervirano za odlazak na more. Ne dugo, ali barem tjedan dana.

Osim kod bake, išla bih redovito s obitelji još negdje na Jadran. U srednjoj školi sam krenula na luda ljetovanja s društvom pa mirnija u dvoje...

Da mi je netko prije rekao da ću ovako smireno podnijeti gledanje tuđih slika s mora rekla bih mu da je lud. Ali stvarno je.

Što sam starija to više volim biti doma. I dok sam slobodna od posla stvarno si uzmem vrijeme za sebe i djecu. I odmaram. Počistim osnovno, a ostalo vrijeme uživam. Pa nije život čišćenje...

Lada Novak Starčević

I zanimljivo, budući da tijekom ljeta radim osjećam se kao da sam na godišnjem. Drukčijem, ali opet godišnjem. Jer nema jurnjave s djecom u vrtić i školu, nema puno obaveza nakon posla, sve je nekako mirnije.

Suncem i djecom punim baterije za one sive dane koji nas čekaju. Ionako sam u posljednje vrijeme shvatila da je moj život moj najbolji odmor. Pa makar i bez mora.

Ladanje

more

ljetovanje

rijeke

rijeka Kupa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter