Kako je dobra katolička djevojka postala vudu svećenica?

Tamnoputa ljepotica vladala je Jugom u najgorim danima ropstva, bacala čini na neprijatelje i saznavala njihove tajne, a kada joj je muž dodijao učinila je da nestane


Mia Mitrović
13.09.2019.19:00
Tamnoputa ljepotica vladala je Jugom u najgorim danima ropstva, bacala čini na neprijatelje i saznavala njihove tajne, a kada joj je muž dodijao učinila je da nestane
Profimedia (ilustracija)

sažeto

Vudu kraljica Marie Laveou nedavno je proslavila svoj 218. rođendan


Mia Mitrović
13.09.2019.19:00

U muljevitoj delti Mississippija koju neki smatraju kolijevkom današnje civilizacije, nastale su brojne legende. Na samom ušću rsmjestio se mistični New Orleans, rodno mjesto jazza i popularne glazbe. Jedini je to grad na svijetu čiji je svetac-zaštitnik, vudu loa Baron Samedi ujedno i zaštitnik mrtvih, crnog humora, alkohola, pušenja i najrazličitijih vrsti perverzija. 

New Orleans je i sjevernoamerička prijestolnica voodooa, religije i magijskog sustava koji je nastao miješanjem afričkih, europskih i južnoameričkih tradicija u Novom svijetu. Vudu je u New Orleans stigao s Haitija, a danas je duboko ukorijenjen u američku kulturu pa u grad privlači brojne turiste.

Vudu kraljica 

Jedna od najpopularnijih turističkih lokacija u gradu svakako je groblje, a posjetioci iz čitavog svijeta najradije posjećuju tajanstveni mauzolej velike vudu svećenice Marie Laveau koja je u utorak proslavila svoj 218. rođendan. Pokraj njenog groba najčešće ostavljaju sitne darove kako bi im ispunila želje.

IStock

Za vudu kraljicu New Orleansa pričalo se da je bila najljepša žena svog vremena, a za života je u gradu stekla toliko utjecaj i moć pa se legende o njenom životu još uvijek šapćući prepričavaju.

Marie se rodila 10. rujna 1801. u Francuskoj četvrti New Orleansa. Njena majka bila je oslobođena robinja Marguerite, a otac vlasnik plantaže Charles Laveaux. Njena je prabaka kao robinja u Ameriku stigla iz zapadne Afrike, dok je njenu baku otkupila Françoise Pomet, slobodna Afroamerikanka koja je postala uspješna poduzetnica.

U to vrijeme nije bilo neobično da oslobođeni robovi kupuju roblje za sebe, a i sama Marie Laveou, usprkos tome što je za života bila na glasu kao dobročiniteljka, i sama je posjedovala nekoliko robova. Njena baka Catherine uspjela je od Françoise otkupiti svoju slobodu i kupiti kuću u kojoj će njena unuka kasnije izvoditi vudu rituale kojima će steći svjetsku slavu.

Njen prvi muž bio je Jacques Pariz, Francuz koji je jedva izvukavši živu glavu pobjegao s Haitija nakon crnačke haićanske revolucije. Ni godinu dana nakon svadbe, Jacques je misteriozno nestao bez traga, a ona se počela predstavljati kao udovica Paris. Zaposlila se kao vlasuljarka i tako upoznala ljubav svog života, francuskog plemića, Christofera Dominica de Galpiona s kojim je bila u ljubavnoj vezi više od 30 godina.

Tajne i intrige 

Čitava života Laveau je bila predana katolkinja što nije nekompatibilno s vuduom. U pročelju kolibe u kojoj je živjela nalazio se oltar na kojem su stajale raznobojne svijeće, slike svetaca i ponude za duhove. Na tjednoj bazi održavala bi vudu ceremonije na koje su bili dobrodošli ljudi svih rasa. Svi su bili odjeveni u bijelo, pjevali i vibrirali zazivajući imena loa (vudu božanstava) te ostavljali ponude jela i pića duhovima.

Klijente je primala i privatno, a uz pomoć duhova pomagala im je u mnogim stvarima, od dobivanja sudskih tužbi do privlačenja novca ili ljubavnika. Kada je preminula, New York Times je napisao da su joj na pogreb došli brojni odvjetnici, zakonodavci, vlasnici plantaža i trgovci koji su joj bili klijenti.

Navodno je posjedovala pitona kojeg je nazvala Zombi prema zapadnoafričkom bogu. Osim što je bacala čini i drugovala s duhovima, Marire se bavila i intrigama. Znala je sve tajne svojih bogatih klijenata i trgovala njima u gradu što joj je donijelo još veći utjecaj u visokom društvu.

Nakon njene smrti 1881. legenda o njenim djelima nastavila je rasti. Majčinim stopama nastavila je njena starija kći Marie II pa je danas distinkcija između dvije Marije prilično nejasna.

Rasprava o tome je li Marie Laveau bila moćna vudu kraljica New Orleansa ili vješta poslovna žena još uvijek traje, no činjenica je da joj je pošlo za rukom ostvariti nemoguće. i postati jedna od najutjecajnijih žena u povijesti američkog Juga i to u najgorim godinama ropstva.

New Orleans

Marie Laveau

vudu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter