Zoom na psihu

Kako izgleda shizofrenija, a kako anksioznost? Studenti psihologije i fotografije odlučili su to pokazati


Valerija Bebek
24.11.2017.12:10
Kako izgleda shizofrenija, a kako anksioznost? Studenti psihologije i fotografije odlučili su to pokazati
Promo

sažeto

Projekt Zoom na psihu spojio je fotografe, studente psihologije i osobe s psihičkim poremećajima, rezultat je umjetnička izložba fotografija


Valerija Bebek
24.11.2017.12:10

Znate li kako izgleda shizofrenija, anksioznost, bipolarni poremećaj, depresija ili autizam? Studenti psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu htjeli su približiti psihičke poremećaje široj populaciji i to kroz popularne medije. Zato su ove godine pokrenuli projekt 'Zoom na psihu'. Studenti psihologije su u suradnji sa svojim profesorima spojili fotografe, studente glume i osobe sa psihičkim poremećajima, kroz niz radionica i upoznavanja na kraju su snimili serije umjetničkih fotografija koje predstavljaju svaki psihološki poremećaj. Otvorenje te izložbe dogodit će se u subotu 25. studenog u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Promo

Projekt se odvijao više mjeseci prva sva dijela odigrala su se u svibnju. Prvo su se psiholozi upoznali s fotografima, predstavili su svoje područje struke kroz niz radionica. Zatim su svi sudionici, uključujući i glumce i osobe sa psihičkim poremećajima prolazili radionice kako bi se upoznali sa shizofrenijom, anksioznošću, bipolarnim poremećajem, depresijom i autizmom. Tako su se umjetnici upoznali i sa stigmom koju oboljeli iznimno često trpe.

"Kroz samo upoznavanje s poremećajima i kontaktom s oboljelima nastojat će se razbiti stigma među sudionicima projekta kako bi stečena znanja mogli primijeniti u posljednjoj fazi projekta. Te radionice pripremaju i vode studenti psihologije uz mentorstvo svojih profesora", rekli su organizatori Zooma na psihu.

Promo

Treći dio projekta odvijao se u nekoliko mjeseci, kada su svi sudionici projekta zajedno izrađivali serija fotografija koje podižu svijest o psihološkim poremećajima.

Izložba se održava u sklopu Međunarodnog interdisciplinarnog simpozija: Aporije psihe, a unutar otvorenja se izvodi i predstava koja je nastala u suradnji s Ludrugom (udruga osoba kojima je dijagnosticiran psihički poremećaj ili bolest) u kojoj glume i članovi udruge. Također se prikazuje kratki autobiografski dokumentarni film Valdimire Spindler "Mama, zašto plačeš...". Nakon dva tjedna izložba putuje po knjižnicama i školama diljem Hrvatske s ciljem da dosegne što veći broj posjetitelja, nakon toga postavit će se u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji.

Borna Bevanda

Borna Bevanda

Borna Bevanda

Borna Bevanda

Borna Bevanda

fotografija

psihologija

izložba

psihološki poremećaji

Zoom na psihu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter