100posto spolni odgoj

Kako i kada najsigurnije saznati jesi li trudna


Valerija Bebek
19.02.2017.08:15
Kako i kada najsigurnije saznati jesi li trudna
Profimedia

sažeto

Ginekolog Dubravko Lepušić objašnjava sve što treba znati o trudnoći


Valerija Bebek
19.02.2017.08:15

Postoje sigurni i nesigurni znaci trudnoće. Nesigurni su svi oni koje žena sama može primijetiti na sebi. To su tjelesne manifestacije drugačije nego što su bile prije tjedan ili mjesec dana. U Hrvatskoj postoji izraz drugo stanje, koji lijepo opisuje trudnoću.

"Nesigurni znaci su izostanak menstruacije, mučnine, povraćanje, vrtoglavice, glavobolje. Svi bi oni mogli upućivati da je žena trudna, pogotovo izostanak menstruacije“, objašnjava ginekolog dr. Dubravko Lepušić. Preduvjet za trudnoću je da je djevojka ili žena u fertilnim godinama, to su one godine u kojima može ostati trudna, laički bi se reklo da je plodna. Ipak to su sve nesigurni znaci trudnoće, jer ponekad do izostanka menstruacije može doći zbog nekog hormonskog poremećaja.

Sigurni znaci trudnoće

Sigurni znaci trudnoće su kada se ona potvrdi, to će napraviti tako da se javi liječniku i napravi test na trudnoću i pregleda se ultrazvukom. Testovi se rade iz urina ili iz krvi.

Vađenjem krvi pregledava se hormon trudnoće beta HCG. Taj test može ustanoviti trudnoću odmah nakon izostanka menstruacije, no on je preskup i ne radi se rutinski, samo da bi se otkrilo je li žena trudna.

Testovi na trudnoću iz mokraće su svi oni koji se mogu nabaviti u apoteci i koji se rade i kod kuće. "Takav test prvih tjedan do 10 dana nakon izostanka menstruacije može biti lažno pozitivan ili lažno negativan. Nema smisla odmah trčati kod doktora ili u apoteku. Trebalo bi pričekati tih nekoliko dana i onda smo sigurni da je test vjerodostojan. Ništa se u tih tjedan dana neće promijeniti, neće biti prekasno za svaku odluku koju žena samostalno donese“, objasnio je dr. Lepušić.

Testovima se pokazuje da je do trudnoće došlo, ali se ne vidi kakva je – odnosno je li u maternici ili izvanmaternična. To se provjerava ultrazvučnim pregledom, kod ginekologa. Tako žena saznaje je li trudnoća uredna.

Kako izračunati plodne dane

Svaka žena ima određeni broj dana u svom menstrualnom ciklusu kada može zatrudnjeti, oni se zovu plodni dani. "Kako izračunati plodne dane, vrlo jednostavno – oni su uvijek na sredini ciklusa. Ako između prvog dana menstruacije, do iduće menstruacije žena ima 28 dana, plodni dan je 14, na to se doda dva dana prije i dva dana kasnije. Znači od 12 do 16 dana u ciklusu su njeni plodni dani“, kaže dr. Lepušić.

No postoje žene koje imaju neredovite cikluse, jedan mjesec je to 25 dana, drugi mjesec 30, treći 28, četvrti 35 dana. Ako je takav slučaj, onda bi morala kroz šest mjeseci zapisivati koliko joj traje svaki ciklus, kako bi napravila prosjek.

Zbroji sve te brojke i podijeli ih sa šest, za svaki zbrojeni mjesec. Tako će žena vidjeti koliki joj je prosječan dan trajanja ciklusa. I istom metodom odredi sredinu – koja označava njezin plodni dan, njemu se doda dva dana prije i dva dana poslije.

Preduvjeti za trudnoću

Da bi došlo do ovulacije – odnosno izlaska jajne stanice iz jajnika – moraju biti zadovoljeni neki uvjeti. Njezino tijelo barem 10 do 14 dana mora proizvoditi hormon estrogen, to je prva faza ciklusa. Druga faza ciklusa je iza ovulacije i mora trajati 14 dana, tada tijelo proizvodi hormon progesteron. U suprotnom dolazi do pobačaja. Tako postoje uvjeti da bi bilo koja žena mogla ostati trudna, a to su: proizvodnja estrogena, ovulacija, oplodnja, a zatim i druga faza ciklusa s hormonom progesteronom.

seks

trudnoća

Dubravko Lepušić

ginekolog

spolni odgoj

menstrualni ciklus

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter