video: podvodna špijunaža sve je veći hit

Kako bi jedna tuna mogla postati James Bond budućnosti


100posto
22.09.2019.13:00
Kako bi jedna tuna mogla postati James Bond budućnosti
Božidar Vukičević / Cropix

sažeto

Znanstvenici su napravili novog robota koji izgleda kao tuna i ima sposobnost podražavati načine na koji te ribe plivaju


100posto
22.09.2019.13:00

Znanstvenici vođeni činjenicom da najmanje pozornosti privlače one stvari koje ne odskaču ni od čega, koje izgledaju isto kao i druge stvari ili organizmi u njihovom okruženju odlučili su napraviti tunu-špijuna.

Tako su znanstvenici napravili novog robota koji izgleda kao tuna i ima sposobnost podražavati načine na koji te ribe plivaju.

Robota, nazvanog - Tunabot, stvorio je tim znanstvenika sa Sveučilišta u Virginiji. Prvobitna namjena bila je da pronikne u način kretanja riba i da znanstvenicima omogući da razumiju čemu koji pokret služi.

Brz i pokretljiv plivač

Međutim, ako sve bude išlo po planu, tuna roboti mogli bi se koristiti za podvodnu špijunažu. Ta je vrsta ribe izabrana zbog toga što se radi o brzom i vrlo pokretljivom plivaču.

Tunabot predstavlja značajan napredak u razvoju podvodnih robota, budući da su dosadašnji podvodni roboti podražavali samo sporije pokrete riba, a s Tunabotom se otišlo korak dalje. 

Novi robot bi u budućnosti mogao dobiti i senzore koji bi mu omogućili da detaljno prati osjetljive podvodne operacije, pa čak i da se bavi "ribljom" špijunažom.

tehnologija

robot

tuna

tuna-robot

newsletter

Prijavite se na Newsletter