ZNAKOVI KOJI NAGOVJEŠTAJU SMRT

Kada vam padne sat sa zida, ptica uleti u stan ili u ušima začujete zvona vrijeme je da se zabrinete za svoj život


Vedrana Sunko
12.06.2019.18:00
Kada vam padne sat sa zida, ptica uleti u stan ili u ušima začujete zvona vrijeme je da se zabrinete za svoj život
iStock

sažeto

Sanjati blatnjave vode je jedan od predznak smrti, a onaj tko sanja da neće umrijeti bi trebao očekivati skoru smrt


Vedrana Sunko
12.06.2019.18:00

Bosanski novinar i publicist Ahmed Bosnić putujući je upoznavao različite kulture diljem svijeta i živio s različitim narodima. Među ostalim je istraživao znakove koji ukazuju na dolazak smrti i to objavio u svojoj knjizi koju je nazvao „Knjiga tajni“.

Najbližim srodnicima umrlog savjetuje se da sljedećih dana u miru tuguju, da se ne pojavljuju na javnim mjestima i svečanostima, da ne nose nakit i da se ne šminkaju jer bi se u protivnom moglo dogoditi da i oni odu s ovog svijeta.

Za neke narode svijeta smrt je definitivni kraj nečega što je živjelo i postojalo, a za neke nevidljivi oblik života. Ona je prijelaz iz jednog u drugi oblik postojanja i ponovnog sjedinjenja tijela sa zemljom i duše s duhom.

O smrti postoje mnoga vjerovanja, a posebno su zanimljivi predznaci koji je nagovještaju smrt.

Psiholozi i psihoanalitičari smatraju da bi se san u kome se pojavljuje lijes ili kovčeg mogao odnositi i na neki aspekt ličnosti onoga koji sanja, pogotovo ako mrtvo tijelo spremno za ukop pripada nekoj osobi s kojom bi se sanjač mogao poistovjetiti. Ako je u snu pokušao pobjeći iz lijesa, možda mu je potrebna veća sloboda ili manje klaustrofobičan način života.

Najučestaliji nagovještaji smrti

Od davnina se vjeruje da smrt nikada ne dolazi slučajno i nenajavljeno. Registriran je cijeli niz loših predznaka i zanimljivih vjerovanja. Evo nekih od njih:
• Kada u kući sa zida padne slika sama od sebe;
• Kada pas bez vidnog razloga zavija pred vratima kuće gospodara;
• Kada na nebu vidite zvijezdu kako pada;
• Kada riba, prilikom vađenja iz vode, ispušta čudan krik;
• Kada bolesna osoba u bunilu izgovara ime osobe koja je već mrtva;
• Kada bez vidnog razloga u ušima odzvanjaju crkvena zvona;
• Kada ptica udari o prozorsko staklo;
• Kada ptica uleti u kuću kroz prozor ili kroz dimnjak;
• Kada gavran kruži iznad kuće.

U trenucima kada neka osoba umire, smatralo se veoma važnim učiniti sve da se bez poteškoća iz njenog tijela oslobodi duh. Zbog toga je u mnogim kulturama važno otvoriti sva vrata, prozore i sve moguće izlaze iz kuće, okrenuti lice ogledala prema zidu ili ih prekriti, upaliti svijeće, razvezati sve čvorove u kući, zazvoniti crkvenim zvonima i zaustaviti sve satove.

Kada crkveni sat zazvoni za vrijeme propovijedi, vjerovalo se da je u selu netko umro. Isto je značenje i ukoliko sat zazvoni za vrijeme nečijeg vjenčanja. Uobičajeno je vjerovanje da sat simbolizira prolaznost života.

istock

Sanjati blatnjave vode, također je jedan od predznak smrti, a onaj tko sanja da neće umrijeti zapravo bi mogao očekivati skoru smrt. S druge strane onaj koji sanja da je umro i leži gol na zemlji, neće umrijeti, već samo osiromašiti. Osoba koja sanja da je umrla i ukopana je će vjerojatno negdje otputovati i zaraditi veliki kapital te se vratiti kući bogata.

Sanjati sprovod nije nužno loš znak

U ezoteričnom smislu, preseljenje duša predstavlja prelazak u drugačije stanje postojanja. Ako se sahrana obavlja po lijepom vremenu, vjerovalo se da će duša umrlog završiti u raju, dok ukoliko je kiša ili snijeg će nekoj osobi koja ispraća umrlog uskoro umrijeti netko blizak.

Vidjeti sprovod u snu može značiti veliki i neočekivani trošak ili ispunjenje želje. Plakati na sprovodu znak je koji nagovještava smrt znanca. Dok sanjati sprovod predstavlja ispunjenje želje, zadovoljstvo i veselje.

Vidjeti svoj pokop u snu može značiti nagovještaj teške sudske kazne, bolesti i neimaštine. Ukoliko je sprovod bio raskošan predstavlja dobitak.

smrt

sprovod

Sahrana

znakovi smrti

newsletter

Prijavite se na Newsletter