Iskustva 'svježe' razvedenih Hrvata

Kad sam pokrenula rastavu nakon godina ignoriranja i samoće u braku, šogorica mi je rekla da sam si samo mogla naći nekog sa strane


100posto
24.01.2019.21:00
Kad sam pokrenula rastavu nakon godina ignoriranja i samoće u braku, šogorica mi je rekla da sam si samo mogla naći nekog sa strane
iStock

sažeto

Najkritičnija nije sedma, nego peta godišnjica, a najveće šanse za razvod imaju brakovi u kojima je žena starija


100posto
24.01.2019.21:00

U Hrvatskoj se raspada svaki treći brak. Razvod braka nije nešto što se planira, ali ako odnos postane suviše težak, bolan i štetan, on je ponekad jedino rješenje. Najkritičnija nije sedma, nego peta godišnjica, kažu istraživanja.

Najveću vjerojatnost za razvod imaju oni brakovi u kojima je žena starija od muškarca: ako je starija tri i više godina, vjerojatnost za razvod čak je 74 posto veća od vjerojatnosti za razvod braka u kojem je suprug stariji tri do šest godina. Ako je pak žena i obrazovanija od muškarca, vjerojatnost se dodatno povećava.

Mnogi koji su prošli razvod braka svjedoče da je to za njih jedan od najstresnijih događaja u životu. On, osim emocionalnih i financijskih problema, može čak i oštetiti DNK onima koji ga proživljavaju.

Znanstvenici su naime utvrdili kako rastava braka zajedno sa žalovanjem za umrlom osobom, nezaposlenošću i drugim velikim životnim događajima zbog kojih smo pod stresom utječe na starenje.

Neki muškarci i žene odluče se razvesti od svog bračnog partnera misleći da će im život nakon toga biti bolji. Drugi bi pak htjeli sačuvati brak, ali njihov bračni partner više ne želi biti s njima. Bilo kako bilo, gotovo svi kažu da im je život poslije razvoda teži nego što su očekivali. 

Razgovarali smo s nekoliko Hrvata koji su proteklih mjeseci prošli odvajanje od supružnika i evo što su nam rekli:

MIA, 33

U postupku sam rastave. Imamo dvoje djece, jedan je školarac, a drugi u vrtiću.

Već godinama mi je loše u braku bez ljubavi, nježnosti… Pokušala sam razgovarati, molila, plakala. Sad kad racionalno gledam vidim da me psihički zlostavljao. 

Moja odluka je sazrijevala i nakon zadnje žestoke svađe pune nerazumijevanja sam 'pukla’.

Rekao je da on to ne želi. Čudi se zašto dižem dramu jer nema drame kod nas. Ne tuče me, ne vara, ne pije. Ne razumije da mi fali ljubavi.

Otišla sam kod odvjetnika i od tad je strašan pritisak njega i okoline na mene. Čak se neki dan i rasplakao, kaže da ne može zamisliti život bez mene i djece. Nema to veze s ljubavi. Sama sam godinama. Sve radim sama. Neće mi faliti nimalo. 

Svekrva mi je rekla da sam luda, optužila me da sigurno imam nekog kad vučem takve sulude poteze. Dobila sam čak savjet od šogorice da nađem ljubavnika, ali da ostanem u braku. Pa što je tim ljudima?

Osjećam se sama na svijetu. Dala sam sve od sebe, pa još malo više no shvatila sam da mi ne možemo. Otići je bilo užasno teško, ali baš zbog djece i jesam potegnula taj potez. Jer, nije pošteno neku mučnu situaciju prikazivati kao brak - ako to brak nije...

DRAGAN, 40

U srpnju prošle godine supruga je iznenada došla sa željom da se razvedemo. Potpuno me šokirala. Brak nam je bio stabilan, miran, imamo dvoje djece. Često sam bio na terenu, ali ju nikad nisam varao.

Dva tjedna kasnije uzela je stvari i odselila se kod ljubavnika. Ja sam s djecom ostati u stanu njezine tete. Dogovorili smo da je tako bolje za klince dok se ne snađem drugačije. Pokrenuli smo sporazumni razvod u kojem je potpisala da meni ostavlja djecu, a sad nakon pet mjeseci odvojenog života kaže da će ih ipak tražiti. Objasnila je da ih je ona nosila u utrobi i da ne može bez njih. 

Pitao sam ju kako je mogla ove zadnje mjesece, ali se naljutila.

Teško mi je shvatiti da sam 17 godina života potrošio na nju. Mislio sam da ćemo do kraja života ostati skupa...

Nakon ljutnje i bijesa sad mi je jedino važno da djeca ne pate. Oni su srednjoškolci i ne želim im da sad prolaze traume zbog nas. Mi smo odrasli ljudi. Sve je ovo život.

SARA, 38

Rastali smo se lani u listopadu nakon 12 godina braka. Shvatili smo da se ne razvijamo u istom smjeru.

Naša rastava je protekla normalno, koliko je normalan bilo koji prekid veze.

Čak bih rekla da su naši međusobni odnosi i odnosi njega i naše 10-godišnje kćeri neusporedivo bolji nego kad smo živjeli pod istim krovom.

On je sada potpuno posvećen njoj kad se vide i psihologinja mi kaže da je zadovoljna. Što se tiče viđanja nema pravila, sve rješavamo dogovorom. Poštujemo i njene želje.

Primjerice, kad ja radim do kasnije, on ju pokupi iz škole.

S obzirom da bivši suprug ima fleksibilnije radno vrijeme, često uskače oko slobodnih aktivnosti djeteta.

Od početka imamo i zajedničko druženje svi troje, najčešće vikendom. Tada svi zajedno odemo u šetnju, kino, na pizzu. To za sada funkcionira odlično. Vjerojatno zato jer ni on, ni ja nemamo nikoga sa strane. Kad i ako netko od nas bude imao novog partnera, ne znam kako će to biti.

IRENA, 32

Meni je razvod stvarno bolna tema. Sad za Novu smo ga pokrenuli. On već neko vrijeme ima drugu. Činilo se da ćemo prijeći preko toga i da će sve biti kao prije, ali nije bilo moguće.

On je za sad odselio kod mame dok ne nađe stan. Djeci smo rekli da mora biti s mamom jer je stara i bolesna. Naši klinci imaju 5 i 8, vjeruju u našu priču.

Kad pomislim da moramo sjesti s djecom i objasniti im novonastalu situaciju dođe mi zlo. Ali morat ću. Obožavaju nas i znam da će im biti stresno.

iStock

Razmišljali smo i da ostanemo skupa u tom nekom odnosu radi njihovog mira, neko vrijeme, ali smo zaključili da je puno bolje rastati se i podijeliti odgovornost u odgoju nego se trpiti. Htjeli mi to ili ne, naš ne-odnos će im samo naštetiti.

Teško mi je što ćemo im srušiti taj njihov idealan svijet sa mamom i tatom i to me na trenutke razdire.

No, neka rastava bude najgora stvar koja se mojoj obitelji dogodila - i ja sam sretna žena. Koliko većih boli ima - bolesti, smrti, tragedija. Treba imati snage presjeći agoniju, ostati čvrst, dobronamjeran i stvoriti novi život. 

ANA, 45

U braku smo bili 23 godine, imamo troje djece, zajedno smo izgradili krasnu kuću, no nije više išlo. Svađa skoro pa i nije bilo, ali nije bilo niti nikakve bliskosti tj. ničega što bi nas činilo ljubavnim parom. Jednostavno, taj balon ispuhao, a mi smo ga umjetno održavali u zraku. 

Njemu je bilo OK održavati taj bezvezni odnos, meni nije. Mislim da trebam više očekivati od partnerstva, ali i života. Da sad nisam rekla dosta, kasnije ne bih imala snage.

Uglavnom, više ne živimo zajedno, djeca su to jako dobro podnijela. Imali smo još jedan stan i on je otišao tamo živjeti. I dalje nema povišenih tonova niti drame, uspjeli smo to prilično prijateljski riješiti.

U neku ruku kao da je oduvijek i bilo tako. Ponekad se pitam: Da li je to uopće normalno? Tolike godine sa tim čovjekom, toliko smo toga skupa prošli, toliko tuge, sreće, toliko smo planova imali...

I sad mi uopće ne nedostaje. Ne pomislim na njega uopće. Ništa mi u vezi njega ne nedostaje.

Moje su obaveze ostale iste, financijski sam OK, sve je nekako dobro. Ili bolje. Emocionalno se osjećam izvrsno, ne znam je li to privremeno, ili će tako ostati. Voljela bih upoznati, neobavezno, nekoga, ali čak ni to mi nije toliko interesantno. Dosadno mi nije. Ne znam da li sam preporođena ili se samozavaravam. Vrijeme će pokazati.

razvod

svađa

prekid

rastava braka

newsletter

Prijavite se na Newsletter