ZAŠTO TITOV GROB NEMA PETOKRAKU?

'Josip Broz je bio skriveni vjernik i katolički mistik, a na samrti u ljubljanskoj bolnici je zatražio i svećenika'


Vedrana Sunko
14.06.2019.18:00
'Josip Broz je bio skriveni vjernik i katolički mistik, a na samrti u ljubljanskoj bolnici je zatražio i svećenika'
Screenshot/YouTube

sažeto

Simbol koji je zauzimao središnje mjesto na jugoslavenskoj zastavi i pod kojim su živote dali mnogi partizani nije našo mjesto na posljednjem počivalištu maršala


Vedrana Sunko
14.06.2019.18:00

Josip Broz Tito je prije gotovo 40 godina, ali i dalje su mnoge stvari oko njegovog života obavijene velom tajne. Jedno od novih pitanja je zašto na njegovom grobu u Beogradu nigdje nema petokrake. Intrigantnije čak i od tog pitanja je što neki smatraju kako je baš Tito bio prikriveni vjernik, prema nekima čak i mistik.

Jedno od objašnjenja je da je projektant mauzoleja, inženjer Dragomir Gavrilović, bio impresioniran jednostavnim nadgrobnim pločama u Engleskoj. Tamo je vidio kako čak i velikom Williamu Shakespeareu pišu samo godine rođenja i smrti uz ime i prezime. Na jednak način je i Josipu Brozu Titu stavio natpis u takvom stilu.

Drugu teoriju ispričao je Titov unuk Josip Joška Broz prije nekoliko godina za portal znet.hr: "Zato što je greškom prilikom sahrane, kada je rađena prva verzija, nije stavljena ploča nego je bilo iz dva dijela kao kutija presječena na pola. A poslije nije mogla doći petokraka tu na sredinu  jer bi točno bila ukrivo napravljena. Poslije toga se na onoj gromadi koja je stavljena potpuno zaboravilo na to."

Treća, znatno zabavnija i manje vjerojatna teza, tvrdi da je Tito bio potajni vjernik. U svojoj knjizi "Čudesni život Josipa Broza Tita" slovenski književnik Žarko Petan tvrdi da je Tito prije smrti zatražio u ljubljanskoj bolnici 1980. svećenika! 

Dok je Josip Broz ležao u ljubljanskom Kliničkom centru, piše Petan, u veljači 1980. poželio je porazgovoriti s duhovnikom.

Zadatak je navodno Crkva povjerila svećeniku Frančeku Križniku, tada poznatom i javnom protivniku ateizma. Križnik se uputio na poziv u Klinički centar, ali sigurnosna služba Titovih čuvara nije dopustila da mu priđu. Kad je Broz ponovio želju, poslali su po svećenika, koji je došao u bolnicu i obavio dugi razgovor s Josipom Brozom.

Da je Tito bio pritajeni vjernik i kršćanski mistik, prisjećaju se i naknadno neki svjedoci. Jedan od njih bio je i Đilas.

Vraćajući se s pogreba Kidriču, Plavim vlakom u Beograd, Đilas je s podsmijehom dotaknuo temu zagrobnog života. Tito ga oštro prekine: "Ne govorite o tome! Tko zna što je to!" A kad su spalili Kardeljevo tijelo, Tito je komentirao da su ga trebali pokopati na stari kršćanski način.

Najizravniji bio je Tito u Zagrebu 1945. godine, kad je pozvao katoličke biskupe na razgovor, ne bi li od njih izmamio distanciranje od Stepinca. Na svojstveno lukav način dao im je na znanje da je i on "katolik i Hrvat". A to je ponovio navodno dva dana kasnije na tajnom sastanku sa samim Stepincem. Tito se također rado prisječao kako ga je kao ministranta pljusnuo župnik jer mu nije spretno i brzo u sakristiji pomogao obući misnu halju. "Tako sam postao ateist", objašnjavao je.

U takvom kontekstu zaista i nije nevažno pitanje zašto na njegovom grobu u Kući cvijeća nema petokrake, važnog simbola komunističke ideologije koji su jugoslavenski komunisti stavili u središte državne zastave i pod kojim su pogibali mnogi partizani, a poslije rata članovi partije s njom bivali i pokapani.

Josip Broz Tito

Tito

vjera

grob

petokraka

Kuća cvijeća

newsletter

Prijavite se na Newsletter