Dadilje otvoreno o najgorim iskustvima

Jednom se majka vratila iz izlaska pijana, napravila je strašan kaos, probudila djecu, a onda me napala govoreći da joj zavodim muža


100posto
02.05.2019.17:00
Jednom se majka vratila iz izlaska pijana, napravila je strašan kaos, probudila djecu, a onda me napala govoreći da joj zavodim muža
iStock

sažeto

Roditelji često znaju kritizirati osobe koje im čuvaju djecu, no ponekad se čini da su i oni ispali iz užasnog horora


100posto
02.05.2019.17:00

Posao dadilje nekima se čini kao laka zarada, no svatko tko se time bavio može posvjedočiti da je sve samo ne lako. Osim što su djeca velika briga i odgovornost, često i roditelji znaju biti problematični. 

Razgovarali smo s ljudima koji su čuvali djecu za novac i neka njihova iskustva se čine kao da su scenariji nekog horora.

ANA, 29

Moje prvo iskustvo bejbisitanja je skoro završilo po zlu. Čuvala sam trogodišnjakinju u njenom stanu, majka joj je tek počela raditi. Dijete je bilo dobro, činilo se kao lak posao.

I stvarno je sve bilo odlično. 

Jednog jutra morala sam na wc i ostavila sam ju u dnevnoj sobi. Gledala je neki crtić i bila sam uvjerena da neće ni primjetiti da sam otišla.

Kad sam se vratila sjedila je na radijatoru kraj otvorenog prozora i gledala dolje. Doslovno joj je pola tijela bilo vani. Protrnula sam, doslovno su mi se odsjekle noge. Nisam ju htjela uplašiti pa sam joj nježno prišla i primila ju.

Bila sam u potpunom šoku. Mogla se stvarno dogoditi tragedija. Živjeli su na petom katu.

Nakon toga sam u panici uvijek prvo zatvarala prozore. I sada me prođu trnci kad se sjetim. 

MARIJA, 30

Znam da će ovo zvučati kao scenarij iz nekog holivudskog filma, dadilja se spetlja s ocem djeteta koje čuva, ali eto – meni se baš to desilo. Nikad, baš nikada nisam podržavala preljub i nikada nisam mislila da će se desiti meni.

Čuvala sam dvoje mališana pola godine, roditelji su sa mnom imali prijateljski odnos.

Jedne večeri mama je bila na putu, a tata je bio u izlasku. Zaspala sam na kauču kad je došao. Bio je malo pripit, ali strašno drag.

Ne znam uopće kako se desilo, ali me poljubio na izlasku. Na kraju smo završili u njihovoj spavaćoj sobi. Znam da zvuči strašno, ali djeca su bila u sobi pokraj.

iStock

Budući da mu je žena često putovala, redovito sam ostajala s njim tih noći. Užasno sam se zaljubila. Na kraju sam prekinula, osjećala sam se kao govno. Tad sam i dala otkaz.

JASNA, 25

Neka djeca su jednostavno razmažena i cijelo vrijeme rade probleme. Posljednji dječak kojeg sam čuvala je bio potpuno neprilagođen 4-godišnjak, stalno je imao ispade, radio je drame prije spavanja. Majka je sve puštala, za sve je imala objašnjenje.

Mali me doslovno znao udarati kad ne bi bilo po njegovom. Tada si nisam mogla priuštiti otkaz pa sam trpila.

I onda sam mu rekla da je za djecu njegove dobi nelegalno da ostaju budni nakon 8 i da će njegovi morati u zatvor. Objasnila sam mu i da se zločestoća strogo kažnjava. Nakon toga je bio dobar kao bubica. 

Znam da to nije pedagoški, ali s nekima se lijepo jednostavno ne može.

IVAN, 23

Čuvao sam djecu od poznanika za novac. Svi su bili dobri i nikad nisam imao problema, osim s obitelji koja je imala golemog staforda.

Kad bi mi ostavljali 2-godišnju kćer imao sam dojam da čuvam dvoje djece, s tim da je jedan potpuno neuračunljiv. Pas bi lajao na mene, išao za mnom stalno. Grozan pritisak. Tom paru nikako nije bilo jasno u čemu je problem kad sam im probao objasniti da ne mogu tako. 

iStock

Nakon toga smo prekinuli svaki kontakt jer ih je povrijedilo što sam 'govorio protiv njihovog ljubimca koji ne bi ni mrava zgazio'.

MIRELA, 22

Počela sam čuvati djecu lokalnog bogataša, samo u večernjim satima kad bi sa suprugom išao negdje van. A izlazili su stalno. Poslovne večere, odlazak u kino, dugi noćni izlasci. Tad sam studirala pa mi je to odgovaralo. Kad bih djecu stavila spavati imala bi vremena za učenje.

Jedne večeri roditelji su se vratili oko 3 ujutro vidno pijani. Ona je teturala. Bila je potpuno izvan sebe, prigovarala mu je zbog neke žene kojoj se cijelu noć upucavao. 

Kad me vidjela kao da je pomahnitala. Počela je urlati na njega, govoriti mu da se ku*va. Strašno nešto, djeca su se probudila... A onda me napala govoreći da sam ga i ja zavodila. A nisam, naravno, nikad ništa imala s njim. Doslovno sam pobjegla. 

Kasnije mi se on ispričavao, platio mi je za cijeli mjesec iako je tek bio početak i rekao da mu je jasno da ne želim s njima više imati posla. I nisam.

MARINA, 21

Joj, nedavno sam čuvala curicu od godinu i pol. Imala sam groznu nesreću. Krenula sam prema polici i uopće ne znam kako zapela za televizor koji mi se stropoštao na pod. I razbio se.

iStock

Pretpostavljam da ga nisu dobro učvrstili, ali toliko sam se zbunila da sam im kasnije lagala da se dijete penjalo na policu i srušilo ga.

Povjerovali su mi. Brzo sam našla drugu obitelj jer sam osjećala veliku grižnju savjesti.

IRENA, 20

Najneugodnije iskustvo mi je u posljednjoj obitelji gdje sam provela pola godine. Angažirali su me da čuvam njihovo dvoje male djece, u dobi od dvije i sedam godina. Mlađi nije išao u vrtić, a starijeg sam sačekivala iz škole.

Počelo je sa: 'Irena, samo uključi perilicu rublja.' Potom su tražili i da na brzinu rasprostrem veš. Onda me zamolila da završim ručak.

Na kraju sam čistila cijeli stan i kuhala, uz čuvanje djece. Plaćali su mi isto kao što smo dogovorili za čuvanje djece. Kad sam im rekla da se nismo tako dogovorili, rekli su mi da šutim i radim dok me dobro plaćaju. Sad mi je žao što sam toliko dugo ostala.

roditeljstvo

čuvanje djece

bejbisiter

newsletter

Prijavite se na Newsletter