Čega su se Hrvati odrekli u korizmi?

Jedni se odriču slatkog, drugi žena, treći crkve, a neki se neće odreći ničega jer im je život ionako sveden na minimum minimuma


100posto
14.03.2019.14:00
Jedni se odriču slatkog, drugi žena, treći crkve, a neki se neće odreći ničega jer im je život ionako sveden na minimum minimuma
Reuters

sažeto

Cilj korizme ne bi trebalo biti 40 dana odricanja od omiljene stvari pa vraćanje starim navikama kad to vrijeme prođe nego je cilj da se vjernici loših navika odreknu zauvijek


100posto
14.03.2019.14:00

U razdoblju smo korizme, koja traje 40 dana, ne računajući nedjelje. Kršćani se u to vrijeme pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa.

Korizma nije vrijeme za stvaranje bolje verzije sebe na određeni termin, već bi ona trebala navesti ljude da shvate kako za loše stvari i poroke u životu nema mjesta. 

Cilj korizme ne bi trebalo biti 40 dana odricanja od omiljene stvari pa vraćanje starim navikama kad to vrijeme prođe nego je cilj da se vjernici loših navika odreknu zauvijek. No, većina Hrvata i dalje se na mjesec i nešto već tradicionalno odriče čokolade i cigareta.

Evo čega su se još sve odrekli neki od njih:

Odrekla sam se pizze i ćevapa. Kako mi to djeluje nekako ne baš previše požrtvovno -  odrekla sam se i Facebooka. Svaki put kad poželim pojesti pizzu/ćevape izdvojit ću te novce i dat ih na kraju korizme negdje u dobrotvorne svrhe. Odrekla bih se ja i interneta općenito, ali mi posao to ne dozvoljava.

Hvalisanje čega ćemo se odreći je suprotno ideji da se to čini s lakoćom srca i čak u tajnosti, jer se ne odriče čovjek nekih stvari zbog sebe samoga i po svojoj nekoj snazi izdržljivosti, nego putem Duha i da dobije puninu Duha, s kojom može onda činiti ono što je bitnije od samog tog posta i odricanja, neka dobra djela. 

Čak i kad bih bila tip od odricanja - nemam se više čega odreći. Doktori su mi ubili sve gušte tipa: seks, pljuga, alkohol, nezdrava hrana... Pretrudna sam da bih imala ikakve konkretne misli tako da čak ni mišlju ne griješim.

Misao odricanja i samodiscipline je uočavanje vlastitih loših navika, pokušaj da se one isprave ili da se uvede neka nova pozitivna navika. Cilj nije da se odreknemo samo radi odricanja ili kakve besmislne patnje, pa križamo dane isčekujući onaj 41. kako bi mogli raspaliti upravo po onom čega smo se odricali. Sve ostalo je figa u džepu i služi samo da bi tih 40 dana kukali i hvalili se onima oko sebe.

Ove godine ću se odreći sive svakodnevice i ne baš blistave budućnosti koja nam slijedi, pa ću tokom korizme nastojati živjeti što hedonističkije, sa što više uživancije u životu. Da ostane u duhu korizme, nastojat ću to protegnuti i na preostale dane života svoga. Da još više potvrdim kršćanski duh, to ću nastojanje svim snagama pokušati ugraditi u životne stavove svojih bližnjih jer mislim da ću im time pomoći da budu sretniji.

Ja ću se ove godine odreći žena i seksa. Držite mi fige da se žene u vrijeme obraćenja, posta i pokore suzdrže od toga da mi šalju gole slike i eksplicitne ponude jer je i ovako teško.

Ove godine sam se odrekla slatkog i čitanja tračeva po portalima i novinama. Što se čokolade tiče, izdržala sam jedan dan. Što se tračeva tiče, mislim da mi je to najbolje odricanje ikad, preporodila sam se i sigurna sam da ću nastaviti s tom praksom i nakon korizme. Inače mi je to odricanje fora, kao neko testiranje samog sebe. Jedne sam godine uspjela bez čokolade, ali sam onda na Veliku subotu čekala ponoć i udavila se u bajaderama. 

Vlado Kos / CROPIX

Ničega se ne odričem. Prije sam se odricala gluposti, sad više ne vidim smisao u tome. I tako nemam previše užitaka u životu, još i to malo jada da moram reducirati, ne dolazi u obzir. Idem inače dosta redovito na misu, valjda se i to nešto pika. Potrudit ću se biti bolja prema drugima. To je to. 

Ne odričem se ičega jer se doista nemam čega odricati. Znam da glupo zvuči, ali u ovoj teškoj situaciji je moj život sveden na minimum minimuma, tako da...

Odlučio sam moliti četiri krunice na dan, petkom postiti i ići na pobožnost križnog puta.  

Ja ću se ove godine odreći Katoličke crkve. 

Odričem se plaćanja računa, možda i duže od 40 dana. Samo se nadam da će nadležne službe imati razumijevanja. 

iStock

Kao veganka koja je par mjeseci nezaposlena nisam se baš previše odricala materijalnih stvari, taj je popis već srezan. Pokušavam se odreći nekih sitnih grijeha i poroka (nisu cigarete ni alkohol, to ionako ne prakticiram) kojih se nikako riješiti, to će biti izazov, i malo pojačati post i molitvu. Stavila sam si par super aplikacija na mobitel, izbace mi dnevni citat i čitanje, pa mi to ujutro odmah stoji kad se probudim, to mi pomaže. 

Već par godina se ne odričem ničega u korizmi jer je i svećenik na misi rekao da to nije njena svrha. Smatram da je svrha da u tih 40-ak dana svatko radi na sebi i postane bolja osoba. Ako će nekome u tome pomoći odricanje od čokolade, pušenja itd. onda neka to učini. Ja uvodim dodatne molitve tih dana. 

Odričem se cijeli život pa još i u toj izmišljenoj korizmi, ma da ne bi. Korizma je najgluplja stvar što postoji. Ljudi se kao nečega odreknu tih 40 dana a poslije opet po starom. Ma ljudska izmišljotina, ništa drugo.

vjera

katolici

korizma

odricanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter