'Možda bi bilo lakše da sam tada umrla'

JAT-ova stjuardesa bila je u zrakoplovu DC-9 na kobnom letu za Beograd koji se srušio nakon eksplozije bombe. Pala je s 10.160 metara visine i preživjela!


Lada Novak Starčević
26.01.2019.17:00
JAT-ova stjuardesa bila je u zrakoplovu DC-9 na kobnom letu za Beograd koji se srušio nakon eksplozije bombe. Pala je s 10.160 metara visine i preživjela!
Cropix/arhiva

sažeto

Zrakoplov se srušio 26. siječnja 1972. iznad Srpske Kamenice. Šest članova posade i 22 putnika su poginuli na mjestu. Osim Vesne Vulović


Lada Novak Starčević
26.01.2019.17:00

Vesna Vulović ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda preživjevši pad s najviše visine (10.160 metara) bez padobrana. Nekadašnja JAT-ova stjuardesa jedina je prije točno 47 godina preživjela pad putničkog zrakoplova DC-9 na letu Stockholm-Zagreb-Beograd.

Zrakoplov se srušio 26. siječnja 1972. godine iznad sela Srpske Kamenice u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a tada 22-godišnja Vulović je jedina preživjela. Ostalih šest članova posade i 22 putnika su poginuli na mjestu.

Vesna je zadobila frakturu lubanje, slomljene su joj noge i bila je nekoliko mjeseci paralizirana. Nakon 27 dana provedenih u komi i 16 mjeseci rehabilitacije se čudesno oporavila. Čak se i vratila na posao u JAT-u, ali više nije letjela nego je radila na šalteru.

"Svaki put kad se sjetim nesreće, obuzme me težak osjećaj krivnje što sam preživjela. Pomislim i da bi možda bilo bolje da nisam preživjela, mnogo je lakše umrijeti", izjavila je prije desetak godina Vulović, kojoj je uvijek posebno teško padala godišnjica tragedije.

Cropix/arhiva

Pad je, objasnili su kasnije stručnjaci, preživjela jer se u trenutku nesreće nalazila u stražnjem dijelu zrakoplova koji je spiralnom putanjom pao na tlo i zatim klizao po snježnoj padini, što je navodno usporilo udar. Ona je bila vezana na sjedištu. Samog pada se nije sjećala.

"Samo znam da sam se probudila u češkoj bolnici i liječnike sam zamolila cigaretu", ispričala je u jednom od kasnijih intervjua.

Na kobni let krenula je greškom jer je umjesto nje trebala raditi njena kolegica imenjakinja. Kasnije je pričala kako je tog dana 'sve ukazivalo na nesreću'.

Sjećam se, za doručkom je Ratko Mihić non stop pričao o svom sinu i kćeri. Kao da je on jedini otac na svijetu. Samo je pričao o svojoj djeci, osjećao je da ih više neće vidjeti.

Istragom je utvrđeno da je do nesreće došlo nakon što je eksplodirala bomba podmetnuta u zrakoplov, premda su kasnije mediji tvrdili kako su ga srušili piloti MIG-a čehoslovačke vojske zamijenivši ga za neprijateljsku letjelicu.

"U to se vrijeme u avion ulazilo kao u autobus, mogli ste ući na svim usputnim stanicama, a mjere kontrole nisu bile kao danas. Poslije te nesreće uvedena su nova pravila", pričala je Vulović.

Cropix/arhiva

Bivša stjuardesa je umrla prije nešto više od dvije godine u kupaonici u svom beogradskom stanu. Tek nekoliko dana nakon smrti su je pronašli policajci koji su provalili u stan jer se svojim bližnjima nije javljala na telefon. Imala je 67 godina.

Cropix/arhiva

zrakoplovna nesreća

JAT

pad zrakoplova

Vesna Vulović

DC-9

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter