OSTAJE LI GOLI KUHAR I BEZ GAĆA?

Jamie je zbog disleksije išao u školu za djecu s posebnim potrebama, a na svom vrhuncu je imao čak 42 restorana


Vedrana Sunko
22.05.2019.17:00
Jamie je zbog disleksije išao u školu za djecu s posebnim potrebama, a na svom vrhuncu je imao čak 42 restorana
Profimedia

sažeto

Nakon što je 2018. zatvorio 12 restorana osoblju je ostao dužan 2,5 milijuna eura, a bankama čak 80 milijuna eura


Vedrana Sunko
22.05.2019.17:00

Nekoć bezbrižan chef koji je svojim šarmom i jednostavnošću zarazio cijeli svijet je nakon osobnog bankrota proglasio stečaj tvrtke u čijem vlasništvu su njegovi restorani te proživljava najteže trenutke svoje karijere.

"Shrvan sam ovakvim ishodom i želio bih zahvaliti cijelom osoblju restorana i dobavljačima koji su u ovaj posao kroz deset godina stavili i srce i dušu", komentirao je Jamie Oliver na društvenim mrežama.

Stečaj vodi revizorska kuća KPMG koja će pokušati spasiti preostalih 25 restorana, u kojima je bilo zaposleno više od 1000 osoba. Cijela situacija je itekako razbjesnila Oliverove zaposlenike. "Ljut sam jer Jamie neće biti taj koji neće imati za račune i koji mora tražiti novi posao, to ćemo biti mi koji smo radili za njega", rekao je za britanske medije jedan od zaposlenika.

U 10 sati ujutro pojavila su se dvojica računovođa iz KPMG-a i uručili nam obavijest da restoran, počevši od sada, više neće poslovati. Nas 15 je bilo prisutno i nitko nije bio svjestan problema, a neki su tu od prvog dana, od prije deset godina. Sve nas je to šokiralo.

Goli kuhar je još prije nekoliko mjeseci krivio Brexit koji ga je, kako kaže, koštao posla, no mnogi tvrde da je problem u tome što se umjesto hranom bavio brendiranjem te nije pratio promjene na tržištu.

 Restorani su se počeli zatvarati još 2017. godine

Oliver je 2008. godine u Oxfordu pokrenuo lanac talijanskih restorana pod svojim imenom Jamie's Italian, a u njegovoj poslovnoj grupaciji također se nalazi i steakhouse Barbecoa i zalogajnica Jamie Oliver's Diner. Na svom vrhuncu  u Britaniji su postojala 42 Jamie's Italian restorana te franšize diljem svijeta. Već početkom 2017. izvršni direktor Simon Blagden je najavio zatvaranje prvih restorana.

Profimedia

Megapopularni Jamie Oliver je od djetinjstva imao dijagnosticiranu tešku disleksiju zbog koje je prvi roman u životu pročitao tek s 38 godina. Zbog disleksije je čak pet godina išao u razred za djecu s posebnim potrebama.

Njegova obitelj je imala restoran zahvaljujući kojem je mogao razvijati druge talente. Već s 11 godina je pokazivao da se odlično snalazi s noževima pa je često pomagao u kuhinji restorana. Kada je imao 14 godina počeo se interesirati za glazbu i tada je osnovao svoju grupu Scarlet Division.

Kuharsku karijeru je započeo kao slastičar u Neal's Yardu gdje mu je mentor bio Gennaro Contaldo. Njegove sposobnosti su bile vrlo brzo zapažene čak i međunarodno. Televizijski debi se dogodio 14. travnja 1999. godine s prvom epizodom Golog kuhara, a iste godine je lansirao i emisiju Pukka Tukka.

U lipnju 2000. godine je postao zaštitno lice kampanje za Sainsbury's lanac supermarketa, što je svake godine doprinosilo njegovom budžetu s oko 1,2 milijuna funti, a partnerstvo je trajalo čak 11 godina. 

Profimedia

U lipnju iste godine oženio je Juliette Norton s kojom ima petero djece. U sklopu dokumentarnog showa Jamie's Kitchen, kojeg je lansirao je 2002. godine, podučavao je kuhanju mlade s različitim poteškoćama, a njih petero je dobilo zaposlenje u njegovom novom restoranu Fifteen.

Vrlo uspješnu kampanju Feed me Better je inicirao 2003. godine s ciljem poboljšanja prehrane u britanskim školama. Zbog svojih aktivističkih projekata je bio izabran i za najinspirativniju političku figuru Britanije, a 2010. godine je je njegov TED Talk osvojio TED Prize. U međuvremenu je lansirao i mnoštvo uspješnih kulinarskih TV projekta.

 Ostao dužan osoblju i bankama

Iako se njegovo bogatstvo procjenjivalo u stotinama milijuna eura u listopadu prošle godine Goli kuhar je priznao kako se suočava s velikim novčanim gubitcima zbog čega je tada proglasio osobni bankrot.  

Profimedia

Tada je zatvorio 12 od 37 restorana u Britaniji te podijelio 450 otkaza zaposlenicima. Uz to je u medije tada procurila informacija da je osoblju ostao dužan ukupno 2,5 milijuna eura, a bankama čak 80 milijuna eura. Tada ga je od propasti u zadnji čas spasila financijska injekcija koju je Oliver primio od nekoliko investitora. Budući ni to nije pomoglo posljednjih mjeseci je pokušavao prodati svoj biznis jer je postao svjestan da će teško uspjeti uz nove kulinarske trendove i sve brojniju konkurenciju.

 „Puno sam izgubio. Zapravo nisam ništa stavio sa strane. Nisam izgradio sigurnosnu mrežu i imao sam pomalo čudno shvaćanje recesije. Nisam imao dovoljno znanja. Samo sam uživao u životu, zabavama i kuhanju“, ispričao je Jamie kad su počeli problemi. 

bankrot

chef

Goli kuhar

Jamie Oliver

newsletter

Prijavite se na Newsletter