Foto: životni zaokret

Jaguara od 400 konja zamijenio kamperom: 'Spavao sam po 18 sati, a nakon toga slinio u posteljinu, nisam se više mogao prisiliti da odem na posao'


100posto
06.10.2019.15:00
Jaguara od 400 konja zamijenio kamperom: 'Spavao sam po 18 sati, a nakon toga slinio u posteljinu, nisam se više mogao prisiliti da odem na posao'
Profimedia

sažeto

Mladić koji je strelovitim poslovnim usponom pokušao kompenzirati traume iz djetinjstva, napravio je radikalan zaokret u životu


100posto
06.10.2019.15:00

Mlad čovjek, kamper usred šume, crna maca, luk i strijela, palice za golf. Zvuči kao recept za psihijatriju ili scenarij nekog horor filma, ali nije ni drugo, a još manje prvo. Nego baš naprotiv, to je za Christopha Poldera recept koji ga je izvukao da ne postane psihijatrijski slučaj, ili još gore, da ne skonča život.

Prije kamp kućice vozio je Jaguara s 400 konjskih snaga, a plaću zarađivao na međunarodnim građevinskim projektima. Iako njegova priča zvuči kao još jedna klasična priča prezaposlenog menadžera koji je otkrio prirodu i odlučio se maknuti iz svijeta biznisa, to je samo tek jedan dio njegove uistinu neobične životne priče.

Facebook Christoph Polder

"Odrastao sam u jednoj sekti, svaki dan je tu bilo strogog tjelesnog kažnjavanja", započeo je Christoph svoju priču za Deutsche Welle. Ima tri starija brata i djetinjstva se sjeća kao stalnu borbu za pažnjom, sa 16 odlazi od obitelji i od tada gotovo da i nije vidio roditelje.

Odlazak od kuće i rad na gradilištu

Prvo je vrijeme radio u građevini, kao šljaker, živio je u kontejnerima. Jednog dana ga je stariji kolega Ekrem motivirao da napravi nešto više od života. "Pa ti si inteligentan, nije građevina za tebe", prisjetio se riječi koje su ga nagnale da počne studirati za inženjera. Tako je i započeo njegov poslovni uspon.

"Ljudi te počnu tapšati po ramenima, to je ono što ti je oduvijek nedostajalo, kad-tad postaneš ovisan o tome", opisao je kako je dokazivanjem na poslu pokušao zacijeliti rane iz djetinjstva.

Facebook Christoph Polder

"Prvi šef je bio očinski tip, tip mentora. Sljedeći je šef bio tip koji je jako dobro znao koji 'gumb' mora pritisnuti da postignem vrhunske rezultate", kazao je i dodao da je i sam htio napredovati. Kao da mu posao nije gutao previše vremena, upisao je i master iz projektnog menadžmenta i nekretnina."I tako sam došao na 60 do 80 radnih sati tjedno i usput sam još studirao", kazao je Christoph.

Zarađivao je 100.000 eura godišnje, nije imao vremena za prijatelje ili život izvan firme. Na radnom mjestu je stekao priznanje i poštovanje pa je prazninu u osobnom životu kompenzirao s još više posla. Obolio je da to nije ni primijetio.

Sudbonosna prometna nesreća

Tek nakon lakše prometne nesreće liječnica mu je propisala trodnevno bolovanje, tijekom tog mirovanja primijetio je da ga održava samo kretanje. Liječnica je postavila - dijagnoza F 48.0 - burnout sindrom.

Facebook Christoph Polder

Nakon toga više se nije mogao motivirati za odlazak na posao. "Spavao sam 18 sati, onda bih nakon toga satima ležao, licem u postelji, slineći...", kazao je. Potražio je pomoć i kod liječnika i kod alternativaca. Posao je napustio prije tri godine, ali od sebe se ne može maknuti. Tako što god radi, to bude jako temeljito.

Tako je prodao Jaguara, kupio kamper, ukrcao sebe i crnu macu - Flokija - i krenuo od parkirališta, do parkirališta. A najradije borave u šumi. Kada mu zatreba novac zaradi to kao građevinski savjetnik. Tvrdi kako je sam sebe izliječio.

Osim što uživa u prirodi ao si je u zadatak i podići svijest o burnoutu i načinu izlječenja. Napisao je nekoliko knjiga - savjete za studente i investitore u nekretnine, priču o sebi, svom padu i spasu. "Bio sam tako nezadovoljan literaturom o burnoutu, jer se u svakoj knjizi radilo o tome kojem se doktoru treba otići s kojim simptomima. Htio sam pokazati kako se može i sam izvući iz močvare", zaključio je Christoph Polder koji je knjigu napisao u roku tri mjeseca.

Facebook Christoph Polder

zdravlje

posao

mentalno zdravlje

burnout

newsletter

Prijavite se na Newsletter