Zrakojedi su novi trend u prehrani

'Ja sam Ana-Maria i jedem samo zrak', djevojka objašnjava zašto je na neprestanom postu


Valerija Bebek
24.05.2017.21:10
'Ja sam Ana-Maria i jedem samo zrak', djevojka objašnjava zašto je na neprestanom postu
Facebook

sažeto

'Zrakojedi' vjeruju kako je moguće preživjeti samo od energije sunca i zraka te gotovo potpuno bez hrane i vode


Valerija Bebek
24.05.2017.21:10

"Zrakojedi", odnosno ljudi koji se prehranjuju samo od zraka zaista tvrde da to nije poremećaj u prehrani. Ana-Maria Stefania za svoj novi način ishrane rekla je da je osjetila "ljubav na prvi pogled. Što manje krute hrane jedem osjećam se bolje i prisutnije." Zrakojed je postala prije tri godine, a sada taj način života predstavlja kao svoj poziv. Uz nju postoji još tisuće istomišljenika na svijetu. Ana-Maria radi kao zdravstveni savjetnik i hipnoterapeut na Cipru.

Zrakojedi vjeruju kako je moguće preživjeti samo od energije sunca i zraka te gotovo potpuno bez hrane i vode. Poklonici postupno prelaze na takav režim prehrane nakon vegetarijanizma, veganstva i hranjenja samo sirovim voćem i povrćem, da bi nakon toga jeli isključivo tekuću hranu.

Zrakojedi se na forumima savjetuju kako usavršiti tehnike disanja, kako najbolje napraviti prijelaz s krute hrane. No zašto bi itko htio živjeti samo od zraka?

Hrana je direktno povezana s našim osjećajima

"Ne funkcioniram najbolje na hrani - moje najbolje gorivo je u obliku svjetla", objasnila je Stefania za Broadly. "To je čista sreća, kao kad ste u čahuri i ne želite izaći van. Čovjek prihvaća ljubav, zahvalnost i mir." Stefania tvrdi da prelazak u zrakojede nije isključivo broj dana koje čovjek provede bez hrane i vode. "To je snažan alat koji utiša moj um. Osjećam se lagano, a lakše mi je i osjećati, osjetiti i razvijati se na duhovnoj razini", objasnila je.

Nina Valentine (33) bila je vegetarijanka, veganka, a zrakojedenje joj se učinilo kao logičan korak. "Većinu svog života vrlo sam savjesna oko onoga što konzumiram i kako m i to utječe na zdravlje", rekla je Nina koja živi u Beču.

Nina tvrdi da je hrana direktno povezana s našim osjećajima, vjeruje kako jedenje samo zraka omogućuje ljudima da zacijele. "U našem su društvu anksioznost, depresija i pretilost uobičajeni. Rijetko jedemo zbog gladi, jedemo kako bismo potisnuli svoje osjećaje. Jedemo hranu koja nas tješi i zbog koje se samo privremeno osjećamo dobro, a ne bavimo se onime što je ispod površine", kazala je Nina. Posljednje dvije godine upušta se u mjesečne postove.

"Nakon tri ili četiri dana moje razmišljanje je oštrije, ne umaram se i kada se probudim ujutro puna sam energije koja traje cijeli dan. To je stanje ljubavi i prihvaćanja samog sebe", objasnila je.

Istaknuti zrakojedi ipak uhvaćeni s hranom

Isprekidani postovi mogu se pronaći u mnogim religijama pa tako i kršćanstvu i islamu, no zrakojedi su, čini se, na beskonačnom postu. Vođa zrakojeda Jas Jasmuheen, autorica je knjige Living on Light: The Source of Nourishment for the New Millennium (Živjeti od svjetla: Prehrana za novi milenij, op.a.) tvrdi kako već četiri desetljeća ne konzumira hranu. Osim toga tvrdi da mjesecima može konzumirati samo šalicu čaja na dan.

Medicinski stručnjaci, naravno, kažu kako takav način ishrane ne može biti dugoročno primjenjiv. "Svatko tko tvrdi da možemo živjeti bez hrane i tekućine daje opasan savjet", kazao je profesor David Oliver s Royal College of Physicians

"Živjeti od zraka i sunca ne omogućuje unos kalorija niti tekućine. Svatko tko tvrdi da održava stalnu tjelesnu težinu na takvoj prehrani vjerojatno ne govori istinu", kazao je Oliver. Toj tezi u prilog ide činjenica da postoji niz slučajeva kada su poznati zrakojedi uhvaćeni s konkretnom hranom, a ne povjetarcem i zrakama sunca.

Jedan koji je tvrdio da 30 godina preživa samo zrak, uhvaćen je da odlazi iz dućana s kutijom čokoladica, hot dogom i slatkim sokom. Samu utemeljiteljicu ovog načina ishrane novinar je vidio kako naručuje hranu u avionu.

zdravlje

dijeta

zrak

vegetarijanci

ishrana

zrakojedi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter