Mala škola kvalitetnog svađanja

'Ista si kao tvoja mama' i šest drugih otrovnih bisera koje nikako nemojte koristiti u svađi, s bilo kime


Valerija Bebek
02.04.2018.14:05
'Ista si kao tvoja mama' i šest drugih otrovnih bisera koje nikako nemojte koristiti u svađi, s bilo kime
Profimedia

sažeto

Nije dobro 'trpati stvari pod tepih' i izbjegavati sukobljavanje mišljenja, da bi svađa bila konstruktivna mora se znati što izbjegavati


Valerija Bebek
02.04.2018.14:05

Ako nekoga želite totalno razljutiti, samo mu tijekom svađe recite da se smiri. Svatko tko je uputio nekome te riječi, zna da je efekt sve samo ne miran. Naprotiv, izrazi poput 'smiri se', 'tiše malo' vjerojatno će kod druge osobe još povećati ljutnju, pogotovo ako su emocije već bile uzavrele.

Svi znaju da nije dobro stvari trpati pod tepih, odnosno šutjeti o onome što nas muči, ali svađati se treba naučiti kvalitetno i konstruktivno. Terapeuti su za Huffington Post izdvojili sedam fraza koje nikako ne bismo smjeli koristiti u svađi - bilo s partnerom, roditeljima, prijateljem, članom obitelji u biti ni s kime.

1. 'Ti nikad' ili 'Ti uvijek'

Takve generalizirajuće sve ili ništa fraze uglavnom su pretjerivanje i uglavnom izazovu emotivnu (čitaj bijesnu) reakciju. Iako možda postoji uporišna točka zašto se zbog nečega prigovara, te apsolutne tvrdnje su uglavnom netočne. Ako partneru podviknete nešto u stilu 'Ti me nikad ne slušaš!', on će vjerojatno postati defenzivan. Kao rezultat niti će partner shvatiti što ste mu htjeli reći, niti ćete riješiti problem. On će se vjerojatno fokusirati na to da vam dokaže kako ste u krivu. To dovodi do rasprave ili svađe koja se vrti u krug i nikamo ne vodi.

"Umjesto toga budite specifični i objektivni oko onog što vas muču. koristiti riječ 'ja' te se držite činjenica. Na primjer: 'Ja sam se osjetio/la povrijeđeno i zanemareno jučer kada sam te zamolio/la da skloniš svoje stvari prije nego nam dođe društvo, a nisi. Idući put kad budemo imali goste stvarno bih cijenio/la pomoć.", opisala je Tara Griffith bračna i obiteljska terapeutkinja.

2. 'Ponašaš se isto kao i tvoja majka'

Ili brat, ili onaj prijatelj luđak ili pijani ujak... Niz je dugačak. "Ovaj potez zaustavlja bilo kakvu raspravu i ide ravno na vrijeđanje osobe. To je strategija ako gubiš u svađi, ubij suprotstavljenog. Da, pa što ako se ponašate kao svoja majka, nije rasprava bila o tome", kazala je Winifred M. Reilly savjetnica i autorica knjige o spasu svog braka 'It Takes One to Tango'.

3. 'Razgovarat ću s tobom kad se urazumiš'

"To sigurno nije razumna tvrdnja. Njezina namjera je da izazove emotivnu bol, a ne da se zatraži pauza u raspravi. Kad se svađa usija, stanka od 20 minuta može doprinijeti smanjenju kortizola i adrenalina. Tako da je pauza dobra ideja. Ako identificirate taj kemijski uzrok: 'Previše smo se zagrijali, znam da ja jesam. To je onaj prokleti kortizol i adrenalin! Uzmimo 20 minuta da možemo razgovarati pristojno kako želimo i zaslužujemo", kazao je Steven Stosny psiholog i autor knjige Love Without Hurt.

4. 'Gotovi smo! Odlazim odavde!'

"Riječi imaju težinu. Izbjegnite kazivanje nečega što ćete kasnije zažaliti. Prijetnje prekidom i odlaskom vjerojatno su nešto najbolnije što možete prijeći svom partneru.

Pogotovo ako to ne mislite. Jedno je kada vam treba malo zraka, da se ohladite. A drugo je kad kažete 'Ne volim te više i odlazim" Žalac tih riječi koje uništavaju povjerenje probadaju do same srži i nikada ih više ne možete pomoći.

Umjesto da urlate, uzmite vremena za smirenje, da se centrirate i vratite u ravnotežu. Obećajte da ćete se vratiti u određeno vrijeme", kazala je Sheri Meyers terapeutkinja i autorica nekoliko knjiga o bračnim i ljubavnim odnosima.

5. 'Kakav si ti seronja/kreten/kuja'

"Nema ništa konstruktivnog u tome da nekoga nazivamo pogrdnim i vrijeđajućim imenima, niti da koristimo ponižavajući i pogrdni jezik. Takve uvrede često se koriste kako bi se izrazila ljutnja i da bi se povrijedilo drugu osobu. Ali nikad ne dovode do razrješenja konflikta.

Naprotiv, mogu dovesti do protunapada, narušiti odnos i uzrokovati osjećaj krivnje uz sve ostale negativne osjećaje koje ste do tad imali. Radije se fokusirajte na specifičan problem ili na to kako ste se osjećali zbog ponašanja druge osobe, nego da napadnete oponenta", kazala je Gina Delucca klinička psihologinja.

6. 'Zašto radiš dramu ni iz čega?'

"Ova uzrečica implicira kako uzrujana osoba nema nikakvih temelja za svoju uznemirenost. U većini slučajeva ova ili slične rečenice djelovat će kao kanta benzina izlivena na vatru. Jer kad smo već uzrujani, bilo bi nam drago da nas netko sasluša i razumije, a ne da nam kažu kako smo smiješni i pretjerujemo. Bolji bi potez bio da pitamo

'Zašto si toliko uzrujan/a zbog toga?'", kazala je Winifred M. Reilly.

7. 'Ne opet to! Možeš li to pustiti i krenuti dalje?'

Obično se tako nešto izgovara uz popratno prevrtanje očima. Takva reakcija uz bilo koju od izgovorenih fraza ('To je smiješno', 'Ma ti si lud/a', 'O ne, evo ga opet'...) šalje poruku vašem partneru da njegovo viđenje problema ili reakcije nisu ispravne. I zapravo mu govori: 'Nešo nije u redu s tobom, ne cijenim što govoriš i ne želim slušati, komunicirati ili se promijeniti'.

Da, svađanje je stresno. I potpuno je razumljivo da želite izbjeći još jednu svađu tako što ćete to srezati u startu, ali uporabom takvih fraza samo će svađu od loše pretvoriti u goru. Umjesto toga, bilo bi bolje da prihvatite ono što vam partner govori. 'Pričaj mi o tome što te muči. Želim shvatiti. Hajdemo pokušati to riješiti zajedno. mi smo tim", zaključila je Sheri Meyers.

ljubav

odnosi

parovi

svađanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter